[[suggestion]]
Iran
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Teheran

Etniset ryhmät

persialaiset 61 %, azerit 16 %, kurdit 10 %, lurit 6 %, arabit 3 %, balochit 2 %, turkmeenit 2 %

Kieli

persia, turkki, kurdi, gilaki, mazandarani, luri, balochi, arabia

Uskonto

shiiamuslimit 60–65 %, sunnimuslimit 32–37 %, muut 3 %

Väkiluku

80 000 000

Valtiomuoto

islamilainen tasavalta

BKT per asukas

15 791 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Iranin maasto koostuu pääosin vuoristoista ja ylängöistä, jotka sijoittuvat maan keskiosiin. Tasaiset viljelyskelpoiset alueet sijaitsevat rannikolla Kaspianmeren ja Persianlahden läheisyydessä. Iranin ilmasto vaihtelee paljon ylängöillä, missä on kylmää ja useasti lumisateita, kun taas alempana tasangoilla voi olla jopa 40–50 astetta lämmintä. Iranissa on tapahtunut useita voimakkaita ja tuhoisia maanjäristyksiä. Persianlahden sodanaikaisten öljyvuotojen takia Persianlahti on erittäin saastunut. Autojen hiilidioksidipäästöt, yhdessä öljy- ja raskaan teollisuuden saasteiden kanssa, ovat huonontaneet ilman laatua varsinkin kaupungeissa. Iranin pääkaupunki Teheran on yksi maailman saastuneimmista kaupungeista.

Historia

Iran, jota aiemmin kutsuttiin Persiaksi, oli oman aikansa maailman suurin ja vahvin valtakunta. Useat dynastiat ovat hallinneet maata, ja se kuului mongolihallinnon alaisuuteen yli 300 vuotta. Tyytymättömyys Saahin keisarin politiikkaan ja tämän yritykseen länsimaistaa iranilainen yhteiskunta johti maan vallankumoukseen vuonna 1979. Saahi karkoitettiin ja ajatollah Khomeini astui valtaan. Monarkkinen hallitusmuoto hylättiin ja korvattiin islamilaisella tasavallalla. Vuonna 1979 ryhmä opiskelijoita valtasi amerikkalaisen suurlähetystön Teheranissa ja otti panttivankeja. Tämän jälkeen Iranin ja USA:n suhde on ollut jännittynyt. Irak aloitti sodan Sadam Husseinin johdolla Irania vastaan vuonna 1980. Kahdeksan vuotta kestäneessä sodassa kuoli 400 000 ihmistä. Khomeinin kuoleman jälkeen 1989 iranilaisessa politiikassa on vallinnut valtataistelu konservatiivisen papiston ja liberaalimpien, kansan valitsemien valtioelinten välillä.

Ekologinen jalanjälki

1 8

1,9

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Iran asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,9 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Iranin hallitusmuoto on pappisvallan ja demokratian sekoitus. Hengellinen johtaja on maan ylin vallankäyttäjä, ja hän voi kumota presidentin ja parlamentin tekemät päätökset. Lisäksi hän kontrolloi oikeusjärjestelmää, radiota, TV:tä, poliisia ja armeijaa. Kansa ei saa valita papistoa tai hengellistä johtajaa, mutta presidentti ja parlamentti valitaan kansanvaaleilla neljäksi vuodeksi kerrallaan. Iranin perustuslain (v. 1979) mukaan islamilainen laki, sharia, on kaikkien muiden yhteiskunnan lakien yläpuolella. Valvojien neuvosto, joka muodostuu kuudesta islamilaisen lain asiantuntijasta ja kuudesta parlamentin valitsemasta lakimiehestä, seuraa sharian noudattamista. Sananvapaus ja järjestäytymisoikeus ovat Iranissa hyvin rajoitettuja. Viranomaisia kritisoidaan myös epäinhimillisistä rangaistusmenetelmistä, esim. kuoliaaksi kivittämisestä. 
Iranin presidentiksi valittiin vuonna 2005 vanhoillinen Mahmud  Ahmadinedžad. Hänen uudelleenvalintansa vuonna 2009 aiheutti syytöksiä vaalivilpistä ja mielenosoituksia, jotka kuitenkin tukahdutettiin väkivalloin. Vuonna 2013 presidentiksi valittiin uskonoppinut Hassan Ruhani.

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

70 av 188

Iran sijoittuu sijalle 70 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Suurin osa Iranin viennistä perustuu öljyyn ja kaasuun. Maan strategisesti tärkeä sijainti on vuosien saatossa aiheuttanut paljon ongelmia sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Noin 1970-luvun puolivälissä tuli voimaan laki, jonka mukaan öljyteollisuus oli kansallistettava. Tämän jälkeen öljy on ollut Iranin suurin tulonlähde. Öljy muodostaa 80 % maan viennistä.  Öljyn maailmanmarkkinahinta vaikuttaa voimakkaasti maan talouteen. Maatalouteen panostaminen on lisännyt maataloustuotteiden vientiä, mutta maa on yhä riippuvainen elintarvikkeiden tuonnista. Julkisen sektorin alijäämäisyys ja islamilaisen lain noudattaminen myös talouselämässä ovat vaikeuttaneet Iranin pääsyä maailmanmarkkinoille. 
Iran ilmoitti vuonna 2005 jatkavansa  ydinohjelmaansa. YK:n turvallisuusneuvosto on useaan kertaan vaatinut maata lopettamaan ohjelman, sillä Iranin epäillään kehittävän omaa ydinasetta. Maalle on asetettu tiukkoja talouspakotteita, joista maan talous on kärsinyt. Neuvottelut ydinohjelmasta ovat yhä kesken.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Iran koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

85 028 760

Ihmistä maassa Iran

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 0

2,1

lasta per nainen maassa Iran

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13

13

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Iran

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

4

15 791

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Iran

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

6 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Iran

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 7 5

7,6

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Iran

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Iran

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 4

9,4

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Iran

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 6 10

8,55

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Iran

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

11,8

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Iran

Tasa-arvo

Työ