[[suggestion]]
Italia
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Rooma

Etniset ryhmät

Italialaiset, mukaan lukien saksan-, ranskan- ja slovenianitalialaiset pojoisessa sekä albanian- ja kreikanitalialaiset etelässä

Kieli

Italia, tietyillä alueilla saksa, ranska, slovenia

Uskonto

Katolilaiset 90 %, muut 10 %

Väkiluku

62 miljoonaa

Valtiomuoto

Tasavalta

Pinta-ala

301 338

Valuutta

Euro

BKT per asukas

45 936 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

2. kesäkuuta

Muut maasivut

Maantiede

Italia ulottuu keskeltä Eurooppaa kauas Välimerelle ja sen kaukaisimmat osat ovat kaksi suurta saarta: Sardinia ja Sisilia. Maata hallitsee kaksi vuorijonoa: Alpit pohjoisessa ja Apenniinit etelässä. Vuoristoalueiden keskellä sijaitsee hedelmällinen Po-tasanko. Pohjoisimmassa osassa maata ilmasto on lauhkea, talvet ovat kylmiä ja kosteita ja kesät suhteellisen lämpimiä. Eteläosissa on lämpimämpää ja kuivempaa vuoden ympäri ja erityisesti talvikuukausina, joten lämpötilaerot etelän ja pohjoisen välillä voivat olla lähes 20 astetta. Ilmaston saastuminen on huomattava ongelma, ja monet maan järvistä ja muista vesistöistä ovat erittäin saastuneita. Saastuminen lisääntyi huomattavasti toisen maailmansodan jälkeen, kun Italia lyhyessä ajassa kehittyi yhdestä Euroopan köyhimmistä maista huomattavaksi teollisuusmaaksi.

Historia

Italian asuttivat indoeurooppalaiset kansat 5000 vuotta sitten. Tärkeimpiä olivat etruskit ajanjaksolla 900–500 eaa. ja roomalaiset n.350 eaa.– 500 jaa. Rooman valtakunnan kukistuminen ajoi maan kaaokseen ja se miehitettiin ja ryöstettiin useita kertoja. 1000-luvulta lähtien kaupunkivaltiot Firenze ja Venetsia alkoivat kukoistaa, ja niistä muodostui tärkeitä kaupan ja tieteen keskuksia.

Vuonna 1861 Pohjois-Italia ja Etelä-Italia yhdistyivät. Kuninkaaksi valittiin kansanäänestyksellä Sardinian kuningas Viktor Emmanuel II. 1900-luvulla Italiassa oli paljon poliittisia levottomuuksia ja monia valtataisteluja. Benito Mussolinin johtamat fasistit kaappasivat vallan vuonna 1922. Mussolini solmi yhteistyösopimuksen Saksan Adolf Hitlerin kanssa 1936. Italia osallistui toiseen maailmansotaan Saksan rinnalla, mutta liittoutuneet valloittivat maan vuonna 1943. Vuonna 1946 Italiasta tuli tasavalta kansanäänestyksen jälkeen. 


Italia liittyi Natoon vuonna 1949, ja sittemmin sillä oli tärkeä rooli kansainvälisessä politiikassa. Italia oli myös ratkaisevassa roolissa Euroopan Unionin perustamisessa. 1970-luvulla maassa tapahtui useita terrori-iskuja, jossa olivat osapuolina niin äärivasemmistolaiset kuin äärioikeistolaisetkin. Italialaista politiikkaa on myös vuosikausia värittänyt jännittynyt suhde pohjoisen rikkaiden ja etelän köyhien alueiden välillä. Toisen maailmansodan jälkeisenä aikana on Italiaan nimetty uusi hallitus miltei joka vuosi.

Katoliseen kirkkoon tukeutunut Kristillisdemokraattinen puolue hallitsi Italian politiikkaa vuosikymmenet. Kaksi muuta suurta puoluetta olivat kommunistinen ja sosialistinen puolue. Maata ravisteli vuonna 1990 luvun alussa valtava poliittinen lahjusskandaali, jossa olivat mukana kaikki puolueet niin oppositiosta kuin hallituksestakin. Kolme suurta puoluetta katosivat poliittiselta kartalta, ja ihmisten luottamus poliitikoihin ja maan poliittiseen järjestelmään horjui suuresti.
 Vuonna 1994 vaalit voitti upporikkaan liikemiehen Silvio Berlusconin perustama populistinen oikeistopuolue.

Ekologinen jalanjälki

1 2 5

2,6

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Italia asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 2,6 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Italian parlamentti on kaksikamarinen koostuen senaatista ja edustajainhuoneesta, mutta useimmista muista maista poiketen molemmilla kamareilla on lakiasäätävä oikeus. Senaattiin valitaan 315 ja edustajainhuoneeseen 630 jäsentä.

Berlusconi oli pääministerinä kolme kertaa. Vuonna 2011 Berlusconi joutui eroamaan pääministerin paikalta, kun hänen johtamansa hallituskoalitio menetti parlamentin enemmistön tuen. Useista korruptioepäilyistä syytetty Berlusconi tuomittiin veropetoksista kahden vuoden vankeuteen.


Vuoden 2013 vaalien jälkeen usean puolueen kokoaman hallituksen pääministeriksi valittiin keskusta-vasemmistolainen Enrico Letta Demokraatti-puolueesta. Letta joutui jättämään paikkansa seuraavana vuonna, ja kuuden puolueen hallituksen johtoon valittiin Matteo Renzi, niinikään Demokraattisesta puolueesta.
 Vaaleissa 2013 Berlusconin oikeistokoalitio sai toiseksi eniten ääniä. Berlusconin vehkeilyyn kyllästyneet äänestivät koomikko Bebbe Grillon populistisen Viiden tähden liikkeen (Movimiento 5 stelle) kolmanneksi.

Senaatissa on täpärästi oikeistoenemmistö. Pääministeri Renzi hävisi kansanäänestyksen ja joutui eroamaan joulukuussa 2016. Kansanäänestyksellä haluttiin tehdä lainsäädännöstä sujuvampaa, ja senaatin jäsenmäärä olisi pudotettu 100:aan. Italian pääministeriksi nousi Paolo Gentiloni Demokraattisesta puolueesta. Grillon kannatus on kasvanut koko ajan ja se onkin yli 30 %. Kun keskusta-vasemmisto voitti vaalit 2013, se sai 29,54 %:n kannatuksen. Grillon kannattajat ovat jo vallanneet Torinon ja Rooman pormestarit.

Italia painii pakolais- ja siirtolaisongelmien kanssa: vuonna 2016 saapui meritse Italiaan 160 000 pakolaista, eli lähes yhtä monta kuin Kreikkaan.

Inhimillisen kehityksen indeksi

17

29 av 188

Italia sijoittuu sijalle 29 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Italian teollisuus on kehittynyt ja monipuolinen. 
Maan johtavia teollisuudenaloja ovat teollinen suunnittelu, koneet ja autonvalmistus. Tärkeitä vientituotteita ovat myös vaatteet ja kengät sekä maataloustuotteet. Palvelusektori ja turismi muodostavat 2/3 maan BKT:sta. Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on Italian taloudelle poikkeuksellisen suuri merkitys: ne vastaavat noin 70:stä prosentista kokonaistuotannosta ja työllistävät yli 80 prosenttia työvoimasta.

Teollisuus on keskittynyt Pohjois-Italiaan, jossa tuotetaan 60 prosenttia maan BKT:stä. Työttömyys on suurta koko maassa, mutta merkittävästi suurempaa Etelä-Italiassa. Erityisesti työttömiä on nuorissa (15-24), yli 40 %. Köyhyys painottuu Etelä-Italiaan, sillä peräti kolmannes väestöstä tulee toimeen noin eurolla päivässä. Maan valtionvelka on poikkeuksellisen suuri ja ylitti 135 % BKT:sta vuonna 2015. Varjotalous (ei makseta veroja tai muita kuluja) on maassa erittäin suuri, sillä arvellaan, että se on 17 % BKT:sta. Italia on kolmanneksi suurin eurotalous ja vuonna 2015 näytti siltä, että pahin aika taloudessa on jo ohi.

Lähteet:

CIA - Italia

The Ulkopolitist. - Italiassa äänestetään pian. Mitä siitä seuraa?

YLE - Pohjois-Italia nousi kapinaan: "Emme ota enää yhtään pakolaista Etelä-Italiasta"

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Italia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

60 262 779

Ihmistä maassa Italia

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2

1,3

lasta per nainen maassa Italia

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3

3

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Italia

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

12

45 936

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Italia

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Italia

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 2

5,3

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Italia

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 2

9,2

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Italia

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 6

9,6

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Italia

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,93

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Italia

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13,3

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Italia

Tasa-arvo

Työ