[[suggestion]]
Jemen
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Sanaa

Etniset ryhmät

arabit, pieni määrä afrikkalaisarabeja, eteläaasialaisia ja eurooppalaisia

Kieli

arabia (virallinen)

Uskonto

Islam, sunni- ja shiia-muslimeja, pieni väestönosa juutalaisia, kristittyjä ja hinduja.

Väkiluku

26 000 000

Pinta-ala

527 829 km2

Valuutta

Jemenin rial

BKT per asukas

3 689 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

22. toukokuuta

Muut maasivut

Maantiede

Jemen sijaitsee Lähi-idässä rajoittuen Arabianmereen, Adeninlahteen, Punaiseenmereen, sekä Omaniin ja Saudi-Arabiaan. Raja Saudi-Arabian kanssa on vielä osittain määrittelemättä, ja Omanin vastaisesta rajasta maat sopivat vasta vuonna 1995. Jemenin sijainti on strategisesti äärimmäisen keskeinen, sillä sen ohitse kulkee yksi maailman vilkkaimmista meriteistä. Maa muodostuu kapeasta rannikkokaistaleesta ja 112 saaresta. Laajaa tasankoa täydentävät keskiosien kukkulat ja karu vuoristo, joka laskeutuu alangoksi lähentyessään koillisessa Arabian niemimaan aavikkoa. Vallitseva ilmasto on suurimmaksi osaksi kuumaa ja kuivaa aavikkoilmastoa, mutta lännessä on rannikolla kosteaa, ylängöllä viileämpää ja vuoristossa vaikuttaa myös kausittainen monsuuni-ilmasto. Ennen runsas villieläimistö on valtaosin kadonnut ja osa lajeista kuollut sukupuuttoon. Lisäksi karjan liiallinen laiduntaminen on aiheuttanut eroosiota ja aavikoitumista. Paikallisia luonnonvaroja ovat raakaöljy, maakaasu, kivisuola, marmori ja kalat.

Makean veden puute on Jemenille valtava ongelma. Kaikki maan joet ovat kuivia, täyttyen vain runsaan sateen myötä. Lisäksi herkkä pohjavesi on ehtymässä kiihtyvän väestönkasvun aiheuttaman liikakäytön myötä. Pahin tilanne on pääkaupunki Sanaan alueella. Laskelmat osoittavat, että kaupunki voi jäädä ilman vettä jo vuonna 2025.

Historia

Jemen on yksi Lähi-idän vanhimpia korkeakulttuurin keskuksia. 1200-luvulta eaa. aina 500-luvulle, alue oli vuoroin Saban, Minaean ja Himyarin kuningaskuntien maustekaupan keskus sekä Etiopian ja Persian valtakuntien alaisuudessa. Hedelmällisyyden, kehittyneen maatalouden ja kaupan varallisuuden vuoksi roomalaiset tunsivat Jemenin nimellä ”Felix Arabia”, eli onnekas Arabia. 600-luvulla Islamilaiset kalifit toivat mukanaan islaminuskon ja saivat alueella valtaa. 1500- ja 1800-luvuilla alue oli osa Ottomaanien valtakuntaa, mutta päätyi lopulta Britannian suojelualueeksi. Pohjois- ja Etelä-Jemenin vaiheet eroavat tosistaan monin tavoin. 1960-luvulla Pohjois-Jemen julistautui Jemenin Arabitasavallaksi ja eteläosat sosialistiseksi Jemenin demokraattiseksi kansantasavallaksi. Lisäksi pohjoinen on Islamin suuntaukseltaan shiia-voittoista, mutta etelässä on pääasiassa sunni-muslimeja. Aluiella on vahvoja sisäisiä ja keskinäisiä sosiaalisia sekä poliittisia ristiriitoja.

Ekologinen jalanjälki

3

0,4

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Jemen asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,4 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


Moderni Jemenin tasavalta muodostui toukokuussa 1990, kun Pohjois- ja Etelä-Jemen yhdistettiin yhdeksi valtioksi. Kuitenkin pian yhdistymisen jälkeen poliittinen kriisi johti maan sisällissotaan, ja vuodesta 1994 vuoteen 2009 yhdistyneessä Jemenissä on ollut jaksottaista kapinointia ja aseellista vastarintaa. Rauhaton ja heikosti hallittu maa on myös otollista kasvualustaa erilaisille ääriaineksille. Kansainvälistä huolta Jemenin tilasta ovat lisänneet suuri aseiden määrä ja useat maassa tapahtuneet terroriteot, jotka ovat kiihtyneet uuden järjestön, AQAPin (al-Qaeda in the Arabian Peninsula) perustamisen jälkeen vuonna 2009. AQAP on vastuussa muun muassa vuonna 2010 maailmaa kuohuttaneiden pakettipommien lähettämisestä. Lisäksi sijainti romahtaneen valtion, Somalian läheisyydessä lisää levottomuuksien määrää: maiden välillä kukoistaa aseiden, pakolaisten, khat-huumeen ja polttoaineen salakuljetus sekä merirosvous.

Poliittinen tilanne Jemenissä on epävakaa. Keskushallinto on epäsuosittu ja sillä on vähän valtaa. Kansa luottaa enemmän heimo- ja klaanirakenteisiin kuin viranomaisiin, osittain koska korruptio hallinnossa on yleistä. Maa on muodollisesti ainoa Arabian niemimaan tasavalta, mutta kansanvalta on heikkoa. Arabikevään myötä oli myös Jemenissä keväällä 2011 paljon levottomuuksia kansan vaatiessa hallinnon uudistamista. Vaatimuksien seurauksena kolmekymmentä vuotta johdon eliittiä ohjannut presidentti Ali Abdullah Salih joutui pois virastaan. 
Jemen on ollut sisällissodan partaalla Salihin syrjäyttämisen jälkeen. Vuoden 2015 alussa maa ajautui yhä pahempaan sekasortoon, kun laajoja alueita vallanneet huthikapinalliset pakottivat presidentin Abedrabbo Mansur Hadin eroamaan.
Jemen on patriarkaalinen yhteiskunta, jossa naiset ovat alistetussa asemassa. Moniavioisuus on sallittua. Vuonna 1999 laskettiin naisten sallittua naimaikää 15 vuodesta murrosiän alkuun. Erotuksena pääosaan Arabian niemimaan maista, Jemenissä myös naisilla on äänioikeus.

Inhimillisen kehityksen indeksi

9

178 av 188

Jemen sijoittuu sijalle 178 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Jemenin tasavallalla on merkittäviä rakenteellisia ongelmia: öljytulot pienenevät, väestö kasvaa nopeasti, vesivarat ovat loppumassa ja köyhyys ja työttömyys on korkeaa. Noin puolet kansasta elää alle 1,5 eurolla päivässä, ja 30­–50 % väestöstä on työttömiä.

 
Öljyteollisuus muodostaa kolme neljäsosaa valtion tuloista. Öljyvarantojen on kuitenkin laskettu loppuvan jo joidenkin vuosien kuluessa. Kaasua on kuitenkin vielä, ja sen viennin toivotaan jatkossa korvaavan tyrehtyvää öljyn myyntiä. Pääasiallisesti Jemen on edelleen maanviljelystalous. Maatalous työllistää lähes puolet maan työväestöstä, vaikka vain 6 % pinta-alasta on viljelysmaata.


Suomessa huumausaineeksi määritellyn khatin viljely on maanviljelijöille muuta tuottoisampaa toimintaa, mutta se myös haittaa maan kehitystä. Khat yksinään on vastuussa jopa 13-25% bruttokansantuotteesta, mutta sen viljely vaatii paljon maata ja runsasta määriä vettä -­ joka muuten olisi voitu käyttää ruoan kasvattamiseen. Lisäksi khatin käytöllä on negatiivisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. WHO katsoo pureskeltavien khatin lehtien aiheuttavan piristävän vaikutuksensa lisäksi sivuoireina pahoinvointia, rauhattomuutta, ahdistusta, masennusta, unettomuutta ja vähentynyttä ruokahalua.
 

Jemen on 133. sijalla 169:stä maasta YK:n inhimillisen kehityksen luettelossa (Human Development Report 2010)

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Jemen koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

30 490 639

Ihmistä maassa Jemen

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 3 3

3,4

lasta per nainen maassa Jemen

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

60

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Jemen

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

1

3 689

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Jemen

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

5

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Jemen

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

3

0,4

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Jemen

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 8 8 9 10

6,8

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Jemen

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Jemen

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
4 7 8 9 10

5,41

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Jemen

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8

8,1

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Jemen

Tasa-arvo

Työ