[[suggestion]]
Kap Verde
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Praia

Etniset ryhmät

Kreolit 71 %, afrikkalaista alkuperää 28 %, eurooppalaista alkuperää 1 %

Kieli

Portugali, crioulo (kreoliportugali)

Uskonto

Katolilaisuus, protestantismi

Väkiluku

500 000

Valtiomuoto

Tasavalta

Pinta-ala

4033 km2

Valuutta

Kap Verden escudo

BKT per asukas

7 028 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

5. heinäkuuta

Muut maasivut

Maantiede

Kap Verden saariryhmä sijaitsee noin 570 kilometrin päässä Länsi-Afrikan rannikosta. Valtio koostuu kymmenestä saaresta, joista yhdeksän on pysyvästi asuttuja, sekä kahdeksasta pienemmästä saarekkeesta. Maan pääkaupunki Praia sijaitsee suurimmalla Santiagon saarella.

Saarten merenalaiset rakenteet ovat syntyneet vulkaanisissa prosesseissa arviolta 125–150 miljoonaa vuotta sitten, ja itse saaret ovat 8–20 miljoonaa vuotta vanhoja.  Nykyään vulkaanisesti aktiivinen on vain Fogon saari, jonka Pico do Fogo tulivuori purkautui viimeksi vuonna 1995.

Kap Verde kuuluu ilmastoltaan hyvin kuivaan Sahelin vyöhykkeeseen. Saarten ilmasto on kuuma ja vähäsateinen, mutta samalla hyvin kostea. Lämpimin kuukausi on syyskuu ja alkuvuodesta saarille kulkeutuu hiekkamyrskyjä jotka syntyvät Saharan aavikolla.

Historia

Kap Verden saariryhmän löysivät italialaiset ja portugalilaiset tutkimusmatkailijat noin vuonna 1456. Portugalilaiset uudisasuttajat perustivat leirin Santiagon saarelle vuonna 1462. Saariryhmä oli tiettävästi ollut ennen tätä täysin asumaton. 1500-luvulla Kap Verden saariryhmän talous kukoisti Atlantin orjakaupan myötä. Alueesta taistelivat merirosvot sekä Ranskan ja Britannian merivoimat.

Orjakaupan lakattua Kap Verden talous hitaasti kuihtui, mutta maan sijainnin takia se säilyi tärkeänä merireittinä. 1900-luvun puolivälissä saariryhmän asukkaat alkoivat vaatia Portugalin määräysvallan loppua. Eri ulkomaiden tukevien aseellisten ryhmittymien taistelut jatkuivat maassa kaksi vuosikymmentä, kunnes maa vihdoin voitti itsenäisyytensä vuonna 1975. Maahan muodostui itsenäisyyspuolue PAICV:n yksipuoluejärjestelmä, jonka hallintakausi jatkui vuoteen 1990 asti.

Ekologinen jalanjälki

1 0

1,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Kap Verde asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Kap Verden hallintomuoto on parlamentaarinen tasavalta, jonka perustuslaki kirjoitettiin vuonna 1980 ja korjattiin viimeksi vuonna 1999. Maata hallitsee kansanäänestyksellä valittu presidentti joka palvelee viisivuotisen kauden. Parlamentin edustajat valitaan myös viiden vuoden välein kansanäänestyksessä. Itsenäistymisen jälkeen maassa oli pitkään yksipuoluejärjestelmä, ainoa puolue oli Kap Verden afrikkalainen itsenäisyyspuolue (PAICV), joka harjoitti sosialistista mutta käytännönläheistä politiikkaa. Protestien jälkeen puolue joutui luopumaan monopolista, ja seuraavana vuonna pidetyt vaalit voitti oppositiopuolueiden yhteenliittymä Demokratialiike, MPD.
 Sen johdolla taloutta yksityistettiin ja satsattiin koulutukseen ja terveydenhoitoon. Vuonna 2001 PAICV palasi hallitusvaltaan ja on sittemmin voittanut kaikki parlamenttivaalit. Presidentti Carlos Fonseca edustaa kuitenkin MPD :tä. Suurin osa Kap Verden asukkaista on mustien afrikkalaisten ja valkoihoisten eurooppalaisten, lähinnä portugalilaisten yhteisiä jälkeläisiä kreoleja. Asukkaista  95 % tunnustaa kristinuskoa, joka on saanut vaikutteita myös Afrikan heimouskonnoista. Kap Verden virallinen kieli on portugali, ja sitä käytetään kaikissa valtion instituutioissa. Suurin osa kansasta pitää äidinkielenään Kap Verden criouloa, joka on paikallinen portugalin sukukieli. Suurin osa kapverdeläisistä asuu ulkomailla, pääosin Yhdysvalloissa.

Inhimillisen kehityksen indeksi

13

125 av 188

Kap Verde sijoittuu sijalle 125 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Kuivan ilmaston takia valtaosa Kap Verden ruoasta tuodaan ulkomailta, eikä maalla ole merkittäviä luonnonresursseja. Maan ainoat merkittävät vientituotteet ovat viini ja erilaiset kivimineraalit kuten suola ja kalkkikivi. Saariryhmällä on runsaat kalavedet, joita hyödynnetään kuitenkin heikosti. Viimevuosina maa on alkanut rakentaa kevytteollisuutta kalatuotteiden ympärille. Suurin osa maan taloudesta pyörii edelleen palvelusektorin, erityisesti turismin ympärillä. Ulkomailla asuvien saarelaisten rahalähetykset ja kansainvälisten järjestöjen apu ovat tärkeitä. Vuodesta 2007 YK ei ole enää luokitellut Kap Verdeä köyhimpien maiden ryhmään.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Kap Verde koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

561 901

Ihmistä maassa Kap Verde

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 1

2,2

lasta per nainen maassa Kap Verde

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14

14

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Kap Verde

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

7 028

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Kap Verde

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 5 3 4 5
6 7 8 9 10

2

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Kap Verde

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 1

1,2

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Kap Verde

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 5

9,5

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Kap Verde

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Kap Verde

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 7 10

8,68

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Kap Verde

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

Ei tilastoja saatavilla
koulunkäyntiä keskimäärin maassa Kap Verde

Tasa-arvo

Työ