[[suggestion]]
Kirgisia
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Biškek

Etniset ryhmät

kirgiisit 64,9 %, uzbekit 13,8 %, venäläiset 12,5 %, dungaanit 1,1 %, ukrainalaiset 1 %, uiguurit 1 %, muut 5,7 % (1999)

Kieli

kirgiisi 64,7 % (virallinen), uzbekki 13,6 %, venäjä 12,5 % (virallinen), dungaani 1 %, muut 8,2 % (1999)

Uskonto

muslimeja 75 %, ortodokseja 20 %, muita 5 %

Väkiluku

5,6 miljoonaa

Valtiomuoto

tasavalta

Pinta-ala

199 900 km2

Valuutta

Som

BKT per asukas

5 288 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

31. elokuuta

Muut maasivut

Maantiede

Kirgisia on pieni vuoristomaa Keski-Aasiassa. Kiinan rajalla, Tian Shanin vuoristossa, maan korkein kohta Jengish Tšokusu kohoaa 7439 metriä merenpinnan yläpuolelle. Vuoristossa on lunta suurimman osan vuodesta. Vuoristoalueiden välissä on laaksoja. Maan koillisosassa sijaitsee Issyk-Kul, maailman toiseksi suurin vuoristojärvi. Maan lounaisosassa sijaitsee Ferganan laakso, jossa Syr-Darian joki laskee länteen kohti Uzbekistania. Ilmasto Ferganan laaksossa on subtrooppinen. Maan pohjoisosissa on mannerilmasto ja lämpötilaerot talven ja kesän välillä ovat suuret. Myrkylliset jätevedet aiheuttavat Kirgisiassa paljon ympäristöhaittoja, sillä kaivoksilta tuleville jätevesille ei ole kunnollisia puhdistusjärjestelmiä. Maatalouden kastelujärjestelmät aiheuttavat myös maaperän suolaantumista. Ylilaiduntamisen vuoksi 60 % Kirgisian pinta-alasta on eroosiota.

Historia

Kirgiisien katsotaan olevan turkkilaista alkuperää. 800-luvulla uiguurien valtakunta valloitti nykyisen Mongolian alueen. Tšingis-kaani syrjäytti uiguurit 1200-luvulla ja kirgiisit siirtyivät valloituksien tieltä nykyisen Kirgisian alueelle. 1700–1800-luvuilla aluetta hallitsi uzbekkien Kokandin kaanikunta. Kun venäläiset tekivät aluevalloituksia Keski-Aasiassa 1800-luvulla, monet kirgiisit olivat tyytymättömiä Kokandin tiukkaan verotukseen ja antautuivat vapaaehtoisesti Venäjän vallan alle. Vuonna 1918 Kirgisiasta tuli osa Neuvostoliittoa. Kirgiisit olivat alun perin paimentolaisia, mutta vuonna 1928 Stalinin käskystä heidän tuli asettua vakituisiin asuinpaikkoihin. Lyhyessä ajassa heistä tuli neuvostomaanviljelijöitä ja teollisuustyöläisiä. Neuvostoliiton romahtamisen 1991 jälkeen Kirgisia itsenäistyi. Presidentiksi valittiin Askar Akajev. Hän uudisti maata markkinatalouden suuntaan saadakseen talouden raiteilleen. Itsenäistymisestä lähtien maa on kuitenkin ollut poliittisesti levoton. Jännitteet vallanpitäjien ja opposition välillä ovat johtaneet useisiin yhteenottoihin. Akajev pakeni maasta vuonna 2005 ja parlamentti valitsi uudeksi presidentiksi Kurmanbek Bakijevin.

Ekologinen jalanjälki

8

0,9

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Kirgisia asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,9 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Kehitys kohti toimivaa demokratiaa on takkuillut Kirgisiassa. Itsenäistymisestään lähtien (vuonna 1991) maa on ollut virallisesti demokraattinen tasavalta, mutta presidentillä on maassa hyvin paljon valtaa ja ihmisoikeudet ovat olleet uhattuina. Poliittista järjestelmää ovat rapauttaneet korruptio ja vaalivilpit. Kiistat maa-alueista ja vesivaroista sekä korkea työttömyys ja köyhyys ovat johtaneet eri kansojen välisiin verisiin yhteenottoihin. Erityisesti Oshin kaupungissa Uzbekistanin rajalla on ollut yhteenottoja uzbekkien ja kirgiisien välillä. Ensimmäinen presidentti Askar Akajev joutui väistymään ”Kirgisian tulppaanivallankumouksessa” vilpillisten parlamenttivaalien jälkeen vuonna 2005. Huhtikuussa 2010 presidentti Kurmanbek Bakijev pakeni maasta pääkaupunki Biškekissä järjestettyjen mielenosoitusten jälkeen. Paon jälkeen Kirgisiassa nousi valtaan Rosa Otunbajevan johtamana väliaikainen hallitus vuonna 2011 järjestettyihin vaaleihin saakka. Maassa syntyi väkivaltaisuuksia Bakijevin kannattajien ja uzbekki-vähemmistön kesken. Levottomuuksista huolimatta väliaikaishallitus järjesti vuonna 2010 kansanäänestyksen perustuslaista, joka hyväksyttiin selvällä enemmistöllä. Perustuslaki vähentää presidentin valtaa ja lisää parlamentarismia. Otumbajeva nimitettiin maan ensimmäiseksi naispresidentiksi. Vuonna 2010 pidettiin myös parlamenttivaalit, joita pidetään Kirgisian ensimmäisinä demokraattisina vaaleina. Vuonna 2011 Otumbajeva luopui sopimuksen mukaan vallasta ja presidentinvaaleissa selvisi voittajaksi Almazbek Atanbajev. Vallanvaihdos sujui ongelmitta.
 Terveydenhuolto Kirgisiassa on heikoissa kantimissa etenkin lääkkeiden, rokotteiden ja hoitotarvikkeiden puutteen vuoksi. Järjestäytynyt rikollisuus on saanut maassa vahvan jalansijan, ja huumeiden salakuljetus Afganistanista ja Tadzhikistanista Kirgisian kautta eteenpäin on lisääntynyt.
 Venäjällä on Kirgisiassa sotilastukikohtia. Maassa oli myös Yhdysvaltain tukikohta Afganistanin tilanteen vuoksi, mutta se suljettiin vuonna 2014.

Inhimillisen kehityksen indeksi

13

119 av 188

Kirgisia sijoittuu sijalle 119 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Kirgisia on köyhä maa, jonka infrastruktuuri ja teollisuus ovat kehittymättömiä. Maassa on paljon luonnonvaroja, esimerkiksi mineraaleja ja rautamalmia, mutta niiden hyödyntäminen on toistaiseksi ollut vähäistä. Kirgisiassa on ollut kultakaivoksia vuodesta 1997 lähtien, ja kullasta on peräisin merkittävä osa maan vientituloista. Puuvilla, villa ja liha ovat muita tärkeitä vientituotteita. Venäjä on edelleen maan tärkein vientikumppani, mutta Kiina on nopeasti kasvattanut merkitystään kauppakumppanina. Venäjä on tukenut ja lainoittanut Kirgisiaa avokätisesti. Maa on liittynyt Venäjän johtamaan Euraasian talousliittoon, joka aloitti toimintansa vuoden 2015 alussa. Muiden maiden innostusta investointeihin ovat vähentäneet korruptio, puutteellinen lainsäädäntö ja levottomuudet.  
Maa on omavarainen maataloustuotannon suhteen, vaikka vain 7 % sen pinta-alasta on viljelykelpoista. Noin puolet työvoimasta työskentelee alkutuotannossa. Kirgisian taloudella on paljon kehityspotentiaalia. Maassa on paljon hyödyntämätöntä vesivoimaa. Neuvostoaikana maa oli suosittu turistikohde kauniin luontonsa vuoksi. Kirgisialla ja EU:lla on viisumivapaussopimus.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Kirgisia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

6 628 347

Ihmistä maassa Kirgisia

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 7

2,8

lasta per nainen maassa Kirgisia

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18

18

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Kirgisia

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

5 288

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Kirgisia

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

7 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Kirgisia

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 5

1,6

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Kirgisia

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 2

9,2

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Kirgisia

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 0 9 10

7,0

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Kirgisia

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

9,96

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Kirgisia

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

12,9

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Kirgisia

Tasa-arvo

Työ