Libanon
Libanon oli pitkään yksi Lähi-Idän rauhallisimmista maista, kunnes maa 1970-luvulla ajautui vakavaan konfliktiin.
Maantiede
Libanonissa on paljon korkeita vuoristoja. Libanonin ja Antilibanonin vuoristot nousevat noin 3000 metrin korkeuteen, ja lumi peittää vuorten huiput joulukuun ja toukokuun välisenä aikana. Maan Välimereen rajoittuva rannikkoalue on hedelmällistä tasankoa ja maan ilmasto on kostea, talvet ovat leutoja ja kuivia ja kesät lämpimiä. Maanpinnan eroosio ja pohjaveden saastuminen aiheuttavat ongelmia Libanonin maanviljelykselle, jonka harjoittamiselle on muutoin maassa erittäin hyvät edellytykset.
Historia
Libanon joutui maksamaan kalliin hinnan konfliktista, joka syntyi Israelin valtion perustamisen yhteydessä vuonna 1948. Palestiinalaisten vapautustaistelu sai alkunsa Etelä-Libanonin suurissa palestiinalaisten pakolaisleireissä, myötävaikuttaen vuonna 1975 puhjenneeseen sotaan läntisten, Israelille myötämielisten kristittyjen ja radikaalien muslimiryhmien välillä. Libanonin sisällissota kesti 15 vuotta. Naapurimaat Syyria ja Iran antoivat taloudellista ja materiaalista tukea šiiamuslimien sotilasjärjestön Hizbollahin perustamiseksi, koska he toivoivat suurempaa määräysvaltaa Libanonissa. Hizbollahin tukialue sijaitsee Etelä-Libanonissa, ja se on saanut niin paljon valtaa, että alueesta on tullut eräänlainen valtio valtion sisällä. Järjestön tarkoituksena oli taistella Israelin armeijaa vastaan Libanonissa vuosien 1982-2000 aikana, mutta Hizbollah jatkoi toimintaansa Israelin vetäytymisen jälkeen. Hizbollahin joukkojen arvioidaan nykyisin olevan kooltaan suuremmat kuin Libanonin armeijan joukkojen.
Ekologinen jalanjälki


2,0
Yhteiskunta ja politiikka
Libanon yrittää poliittisen järjestelmänsä avulla estää kristittyjen ja muslimien välisen konfliktin puhkeamista. Sisällissodan jälkeisen rauhansopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä sovittiin, että presidentti ja puolustusministeri valittaisiin kristittyjen maroniittien keskuudesta, pääministeriksi valittaisiin sunnimuslimi, kansalliskokouksen johtajaksi šiiamuslimi ja varapuheenjohtaja olisi druusi. Kansalliskokouksen paikat jaettaisiin tällä tapaa puoliksi kristittyjen ja muslimien välillä. Tarkoituksena oli ottaa jäseniä kaikista maan etnisistä vähemmistöistä ja antaa kaikille mahdollisuus osallistua Libanonin demokratian rakentamiseen.
Inhimillisen kehityksen indeksi

91 av 188
Talous ja kaupankäynti
Maan talous on heikentynyt huomattavasti sotatoimien takia ja useimmat ulkomaiset yhtiöt ovat lopettaneet toimintansa maassa. Elinkeinoelämä on kuitenkin kääntynyt kasvuun viime vuosien aikana, kun tilanne vakautui sisällissodan loputtua. Vuoden 2006 kesän sotatoimet ovat kuitenkin työntäneet Libanonin kehityksen useita vuosikymmeniä taaksepäin, mistä aiheutuu vakavia seuraamuksia Libanonin tulevalle kehitykselle. Libanon vie ulkomaille etupäässä hedelmiä, vihanneksia ja tekstiilejä. Naapurimaistaan poiketen Libanon perusti jo varhain laajamittaista teollisuutta. Libanonilla ei itsellään ole öljyvarantoja, mutta se jalostaa naapurimaiden tuottamaa öljyä. Libanon tuottaa myös huonekaluja ja erilaista puutavaraa. Pitkäaikaiset aseelliset konfliktit ovat kuitenkin vaikuttaneet kielteisesti myös maan teollisuuteen.
Kartat
Tilastot
YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Libanon koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin
Väestö
Väkiluku
6 769 151
Lasta per nainen
Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden



2,0
Lapsikuolleisuus
Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden.







7
Köyhyys
BKT asukasta kohden
Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla.

10 691
Nälkä
Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä










1
Ilmasto
CO2-päästöt
CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden





4,1
Terveys
Rokote
Tuhkarokkoa vastaan rokotettujen lasten osuus










7,4
Juomavesi
Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen










4,8
Koulutus
Luku- ja kirjoitustaidot
Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä










9,51
Koulunkäynti
Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin?









