[[suggestion]]
Libanon
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Beirut

Etniset ryhmät

Arabit 95 %, armenialaiset 4 %, muut/ei eritellyt 1 %

Kieli

Arabia, ranska, englanti. armenia

Uskonto

Muslimit 59,4 %, kristityt 39%, muut/ei eritelty 1,3 %

BKT per asukas

10 691 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Libanonissa on paljon korkeita vuoristoja. Libanonin ja Antilibanonin vuoristot nousevat noin 3000 metrin korkeuteen, ja lumi peittää vuorten huiput joulukuun ja toukokuun välisenä aikana. Maan Välimereen rajoittuva rannikkoalue on hedelmällistä tasankoa ja maan ilmasto on kostea, talvet ovat leutoja ja kuivia ja kesät lämpimiä. Maanpinnan eroosio ja pohjaveden saastuminen aiheuttavat ongelmia Libanonin maanviljelykselle, jonka harjoittamiselle on muutoin maassa erittäin hyvät edellytykset.

Historia

Libanon joutui maksamaan kalliin hinnan konfliktista, joka syntyi Israelin valtion perustamisen yhteydessä vuonna 1948. Palestiinalaisten vapautustaistelu sai alkunsa Etelä-Libanonin suurissa palestiinalaisten pakolaisleireissä, myötävaikuttaen vuonna 1975 puhjenneeseen sotaan läntisten, Israelille myötämielisten kristittyjen ja radikaalien muslimiryhmien välillä. Libanonin sisällissota kesti 15 vuotta. Naapurimaat Syyria ja Iran antoivat taloudellista ja materiaalista tukea šiiamuslimien sotilasjärjestön Hizbollahin perustamiseksi, koska he toivoivat suurempaa määräysvaltaa Libanonissa. Hizbollahin tukialue sijaitsee Etelä-Libanonissa, ja se on saanut niin paljon valtaa, että alueesta on tullut eräänlainen valtio valtion sisällä. Järjestön tarkoituksena oli taistella Israelin armeijaa vastaan Libanonissa vuosien 1982-2000 aikana, mutta Hizbollah jatkoi toimintaansa Israelin vetäytymisen jälkeen. Hizbollahin joukkojen arvioidaan nykyisin olevan kooltaan suuremmat kuin Libanonin armeijan joukkojen.

Ekologinen jalanjälki

1 9

2,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Libanon asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 2,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Libanon yrittää poliittisen järjestelmänsä avulla estää kristittyjen ja muslimien välisen konfliktin puhkeamista. Sisällissodan jälkeisen rauhansopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä sovittiin, että presidentti ja puolustusministeri valittaisiin kristittyjen maroniittien keskuudesta, pääministeriksi valittaisiin sunnimuslimi, kansalliskokouksen johtajaksi šiiamuslimi ja varapuheenjohtaja olisi druusi. Kansalliskokouksen paikat jaettaisiin tällä tapaa puoliksi kristittyjen ja muslimien välillä. Tarkoituksena oli ottaa jäseniä kaikista maan etnisistä vähemmistöistä ja antaa kaikille mahdollisuus osallistua Libanonin demokratian rakentamiseen.

Inhimillisen kehityksen indeksi

14

91 av 188

Libanon sijoittuu sijalle 91 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maan talous on heikentynyt huomattavasti sotatoimien takia ja useimmat ulkomaiset yhtiöt ovat lopettaneet toimintansa maassa. Elinkeinoelämä on kuitenkin kääntynyt kasvuun viime vuosien aikana, kun tilanne vakautui sisällissodan loputtua. Vuoden 2006 kesän sotatoimet ovat kuitenkin työntäneet Libanonin kehityksen useita vuosikymmeniä taaksepäin, mistä aiheutuu vakavia seuraamuksia Libanonin tulevalle kehitykselle. Libanon vie ulkomaille etupäässä hedelmiä, vihanneksia ja tekstiilejä. Naapurimaistaan poiketen Libanon perusti jo varhain laajamittaista teollisuutta. Libanonilla ei itsellään ole öljyvarantoja, mutta se jalostaa naapurimaiden tuottamaa öljyä. Libanon tuottaa myös huonekaluja ja erilaista puutavaraa. Pitkäaikaiset aseelliset konfliktit ovat kuitenkin vaikuttaneet kielteisesti myös maan teollisuuteen.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Libanon koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

6 769 151

Ihmistä maassa Libanon

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 0

2,0

lasta per nainen maassa Libanon

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7

7

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Libanon

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

3

10 691

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Libanon

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

9 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Libanon

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 0

4,1

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Libanon

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 4 9 10

7,4

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Libanon

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 8
6 7 8 9 10

4,8

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Libanon

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 5

9,51

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Libanon

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,2

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Libanon

Tasa-arvo

Työ