[[suggestion]]
Malawi
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Lilongwe

Etniset ryhmät

chewat, nyanjat, tumbukat, yaot, lomwet, senat, tongat, ngonit, ngondet, aasialaiset, eurooppalaiset

Kieli

njandža eli chichewa 57,2% (virallinen kieli), chinyanja 12,8%, chiyao 10,1%, chitumbuka 9,5%, chisena 2,7%, chilomwe 2,4%, chitonga 1,7%, muut 3,6% (1998)

Uskonto

kristittyjä 79,9%, muslimeja 12,8%, muut 3%, ei uskontoa 4,3% (1998)

Valtiomuoto

tasavalta

BKT per asukas

1 169 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Malawi on sisämaavaltio Afrikan kaakkoisosassa. Se sijaitsee suurelta osin 1000–1500 metrin korkeudella merenpinnasta. Maassa on sekä tasankoa että vuoristoa. Itä-Afrikan hautavajoama kulkee maan halki pohjois-eteläsuunnassa. Siellä sijaitsee myös Malawijärvi, joka on Afrikan kolmanneksi suurin järvi. Malawijärvi muodostaa viidenneksen Malawin pinta-alasta. Alankoalueilla on luonnonreservaatteja, joissa elää jopa 200 eri nisäkäslajia. Noin 82 % malawilaisista työskentelee maatalouden parissa. Kuivuus ja tulvat kuitenkin haittaavat maataloutta. Metsien hakkuut ovat suuri ympäristöongelma. Kalakannat Malawijärvessä ovat pudonneet saastumisen, ylikalastamisen ja vedenpinnan alenemisen seurauksena.

Historia

1800-luvulla arabikauppiaat kävivät laajaa orjakauppaa malawilaisorjilla. Vuonna 1859 skottilainen tutkimusmatkailija ja lähetystyöntekijä David Livingstone saapui Malawiin. Hän pyrki saamaan orjakaupan loppumaan. Livingstonen jälkeen maahan saapui muita brittiläisiä lähetyssaarnaajia. Vuonna 1891 Malawista tuli brittien siirtomaa. Britit kutsuivat maata nimellä Njassamaa, mutta itsenäistyessään vuonna 1964 maan nimeksi tuli Malawi. Itsenäistymisen myötä monarkiasta luovuttiin, ja maasta tuli presidentti Hastings Bandan johtama yksipuoluevaltio. Bandan konservatiivinen politiikka nostatti paljon vastarintaa. Vuonna 1971 Banda julistautui elinikäiseksi presidentiksi, mikä aiheutti jälleen vastustusta. Vuonna 1992 malawilaiset saivat äänestää, haluavatko he maahan demokratian vai haluavatko he jatkaa yksipuoluejärjestelmänä. Ylivoimainen enemmistö äänesti demokratian puolesta ja kaksi vuotta myöhemmin maassa järjestettiin vapaat vaalit. Maahan valittiin uudeksi presidentiksi Bakili Muluzi.

Ekologinen jalanjälki

4

0,5

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Malawi ville vi trenge 0,5 jordkloder.

Yhteiskunta ja politiikka

Malawin nykyinen presidentti Bingu wa Mutharika voitti kiistanalaiset vaalit vuonna 2004. Mutharika hajotti edeltäjiensä puolueen ja perusti uuden puolueen, Democratic Progressive Partyn. Hän toimii toista kautta Malawin presidenttinä. Mutharikan tärkein tavoite on saada maassa aikaan talouskasvua ja kitkeä korruptiota, joka on ollut laajalle levinnyttä Bandan ajoista lähtien. Mutharikan valtaantulon jälkeen monia aikaisempia poliitikkoja on pidätetty ja tuomittu korruptiosta. Keskimääräinen eliniänodote Malawissa on 52 vuotta miehille ja 54 vuotta naisille. Lapsikuolleisuus on maassa suurta, mikä johtuu etenkin puutteellisesta ruokavaliosta ja lääkkeiden heikosta saatavuudesta. Aids-epidemian vuoksi monet lapset joutuvat kasvamaan ilman vanhempia. Vaikka lapsityövoiman käyttö on kielletty, monet lapset työskentelevät maataloustöissä.

Inhimillisen kehityksen indeksi

169 av 186

Malawi er nummer 169 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Talous ja kaupankäynti

Demokratian myötä myös Malawin taloutta on uudistettu. Valtion rooli elinkeinoelämässä on kaventunut huomattavasti. Vuosina 2006–2008 talouskasvu oli maassa ennätyksellisen nopeaa. Maatalous tuotti ylijäämää ja viennin määrä kasvoi, mikä johtui erityisesti presidentin tukiohjelmasta siemenviljalle ja lannoitteille. Malawi on maatalousvaltainen maa. Se on yksi harvoista Afrikan maista, jotka ovat omavaraisia maataloustuotannon suhteen. Malawin talous on kuitenkin altis ilmasto-olojen muutoksille, työvoiman vähentymiselle ja vientituotteiden hintojen muutoksille. Maan vientituloista yli puolet on peräisin tupakasta. Muita vientituotteita ovat sokeri, tee ja kahvi. Malawijärvellä on paljon kalastusteollisuutta ja alue houkuttelee myös turisteja.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Malawi koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin