[[suggestion]]
Malta
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Valletta

Etniset ryhmät

maltalaiset

Kieli

viralliset kielet malta (90,2) % ja englanti (6 %), monikieliset (3 %), muut (0,8 %)

Uskonto

roomalaiskatoliset 98 %

BKT per asukas

47 714 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Maltan tasavalta muodostuu saaristosta, jonka kolme suurinta saarta Malta, Gozo ja Comino ovat asuttuja. Muut saaret, jotka ovat enimmäkseen pieniä luotoja, ovat asumattomia. Maltan saaret sijaitsevat Välimerellä, 93 km Sisilian saaresta etelään. Ne ovat muodostuneet maasillalle, jonka korkeimmat kohdat muuttuivat saariksi viimeisimmän jääkauden jälkeen. Maltan maaperä on kivikkoista ja rannat kallioisia. Rikkonaisen rannikkolinjan monet vuonot ja lahdet ovat otollisia satamapaikkoja, ja keskeisen sijaintinsa takia Malta onkin kautta historian ollut tärkeä kauppapaikka ja merenkulun risteys. Pinnanmuodoiltaan saaret ovat melko tasaisia, ja matalien kukkuloiden rinteille pengerretyt pellot ovat perusmaisemaa. Kuivuuden vuoksi maanviljely on kuitenkin vaikeaa, sillä saarilla ei ole esimerkiksi jokia.

Maltan ylitse kulkee monien Pohjois-Euroopassa kesiään viettävien lintulajien muuttoreitti. Paikallisten lintuharrastajien ja metsästäjien välit ovat tulehtuneet, sillä monet ampuvat EU-lainsäädännön rauhoittamia lintuja perinteisen metsästyksen osana, ja laittomasta metsästyksestä annetut sakot ovat pieniä.

Historia

Maltalla on ollut asutusta jo 3000-luvulla eaa. Väestö muodostui äiti maata palvovista kulteista, joiden rakentamat maailman vanhimmat megaliittitemppelit edeltävät sumerilaisen ja egyptiläisen kulttuurin arkkitehtuuria. Ensimmäiset alueelle saapuneet miehittäjät olivat foinikialaisia, ja heidän jälkeensä tulivat karthagolaiset, jotka perustivat kauppakeskittymiä ja satamia. Myöhemmin Malta liitettiin Rooman imperiumiin, jonka hajoamisen jälkeen se siirtyi vuonna 553 Bysantille ja lopulta vuonna 870 arabihallinnon alaiseksi. Arabit vaikuttivat suuresti maltalaiseen kulttuuriin, kunnes vuonna 1090 normannit valtasivat saaret ja liittivät ne Etelä-Italiaan ja Sisiliaan perustamansa kuningaskunnan osaksi. 440 vuoden aikana Malta myytiin useaan otteeseen feodaaliherralta toiselle.

Osmanien valtakunnansulttaani Suleiman Suuri valtasi Rodoksen vuonna 1522 ja antoi siellä asuneen Johanniittojen ritarikunnan vetäytyä Maltalle, jota he kehittivät rakentamalla kaupunkeja, temppeleitä ja linnakkeita 275 vuoden ajan. Ritarikunta teki lopulta tietä Napoleonille vuonna 1798, mutta maltalaiset nousivat kaksi vuotta kestävään vastarintaan ja brittien avustamana ajoivat ranskalaiset pois saarelta. Maltasta tuli vapaaehtoisesti osa Ison-Britannian imperiumia, jonka tärkeäksi Välimeren-tukikohdaksi se muodostui. Toisen maailmansodan aikaan saarivaltio joutui saksalaisten ja italialaisten piirittämäksi, mutta liittoutuneet mursivat saarron toimittaakseen polttoainetta ja ruokaa maltalaisille, ja päivä muistetaan tärkeänä käännekohtana maan historiassa. Malta saavutti täyden itsenäisyyden vuonna 1964, ja viimeiset brittijoukot poistuivat saarelta vuonna 1979.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 3

3,4

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Malta asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 3,4 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Maltan päämies alkuperäisen vuoden 1964 perustuslain mukaan oli Iso-Britannian kuningatar Elisabet II, kunnes perustuslakia muutettiin vuonna 1979, ja maan toimeenpanevaksi johtajaksi nousi presidentti, jonka parlamentti nimittää. Presidentti puolestaan nimittää pääministerin, joka on yleensä suurimman puolueen johtaja. Parlamentissa on 65–69 edustajaa, jotka valitaan viiden vuoden välein. Kaksi suurinta puoluetta, kristillisdemokraattinen Kansallispuolue ja Työväen puolue, hallitsevat poliittista kenttää. Konservatiivinen katolinen uskonto on mukana politiikassa, ja esimerkiksi avioero ja abortti ovat laittomia. Massa on pitkään harjoitettu puolueettomuuspolitiikkaa, vaikka se liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004. Sijainti Pohjois-Afrikan ja Euroopan välillä tekee Maltasta otollisen portin maahanmuutolle, josta osa on laitonta. Malta saa EU:n tukea epäsäännöllisen muuttovirran vastaanottamiseksi.

Inhimillisen kehityksen indeksi

18

22 av 188

Malta sijoittuu sijalle 22 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maltalla ei ole suuria luonnonvaroja kalkkikiveä lukuun ottamatta. Maaperän karuuden ja kivikkoisuuden vuoksi vain viidesosa Maltan ruuantuotannosta on omavaraista, ja ruokaa joudutaan tuomaan ulkomailta muiden tuotteiden tavoin. Brittihallinnon aikaiset sotilastelakat on hyödynnetty kaupallisiin tarkoituksiin, ja laivanrakennus, ylläpito ja korjaus ovat yksi suurimmista perinteisen talouden haaroista maassa. Koneet, kulkuvälineet ja elektroniikkateollisuus tuottavat 75 % vientituloista. Vilkas matkailu on tärkeä osa Maltan taloutta: maassa käy vuosittain noin miljoona turistia. Malta liittyi euroalueeseen vuoden 2008 alussa. Talous on riippuvainen ulkomaankaupasta, ja siksi vuonna 2008 alkanut talouskriisi on vaikuttanut voimakkaasti Maltan reaalitalouteen. Sen sijaan rahatalous ei kokenut kovia kolhuja, sillä maan asuntomarkkinat eivät täysin nojaa velkoihin.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Malta koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

444 030

Ihmistä maassa Malta

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 4

1,5

lasta per nainen maassa Malta

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7

7

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Malta

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

12

47 714

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Malta

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Malta

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 2

3,3

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Malta

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 0

9,0

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Malta

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,0

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Malta

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 5

9,45

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Malta

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13,4

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Malta

Tasa-arvo

Työ