[[suggestion]]
Marshallinsaaret
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Majuro

Etniset ryhmät

marshallilaiset 92,1 % (mikronesialaista alkuperää), sekoittunutta marshallilaista alkuperää 5,9 %, muut 2 %

Kieli

marshalli (virallinen) 98,2 %, muut 1,8 %, englanti (virallinen, yleinen toisena kielenä)

Uskonto

protestantit 54,8 %, Assemblies of God -helluntailaiset 25,8 %, roomalaiskatoliset 8,4 %, Bukot nan Jesus 2,8 %, mormonit 2,1 %, muut kristityt 3,6 %, muut erittelemättömät 1 %, ei uskontoa 1,5 %

Väkiluku

68 000

BKT per asukas

4 181 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Marshallinsaaret sijaitsevat Tyynellä valtamerellä, pohjoisella pallonpuoliskolla, noin 4000 kilometriä Australiasta koilliseen. Ne koostuvat piensaarista, atolleista ja riutoista, jotka lepäävät entisten tulivuorten kraatterien päällä. Saaret muodostavat kaksi luoteesta kaakkoon ulottuvaa ketjua Ratakin ja Ralikin, auringonnousun ja auringonlaskun saariketjut. Alueella on viisi suurempaa saarta. Kaksi kolmasosaa väestöstä asuu Majurolla, joka on samalla Marshallinsaarten pääkaupunki. Atolleja on noin 29, mutta vain osa on asuttuja, ja pikkusaaria ja luotoja arvioidaan olevan jopa 1150. Saaret ovat matalia: korkein kohta merenpinnasta on vain noin 10 metriä. Pinta-alaa maalla on vain 181 neliökilometriä, josta 60 % on viljelyskäytössä. Maata ympäröivällä 200 merimailin talousvyöhykkeellä on fosfaatti- ja mineraaliesiintymiä.

Trooppisella vyöhykkeellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla ilmasto on kuuma ja erittäin kostea. Sadekausi ajoittuu toukokuun ja marraskuun välille, mutta vuosittaisesta 4000 millin sademäärästä ei hiekkaisen maaperän vuoksi saada kerättyä paljoa talteen, ja juomaveden puute on yleinen ongelma. Trooppiset taifuunit iskevät saarille silloin tällöin.

Historia

Marshallinsaarten esihistoriasta tiedetään vähän. Tutkijat ovat yksimielisiä vain siitä, että Tyynenmeren saarille tuli useita peräkkäisiä muuttoaaltoja Kaakkois-Aasiasta noin 3000 vuotta sitten, ja osa ihmisistä jäi saarille asumaan. Espanjalainen tutkimusmatkailija de Saavedra rantautui saarille vuonna 1529, mutta ne nimettiin englantilaisen tutkimusmatkailijan John Marshallin mukaan, joka vieraili alueella vuonna 1799. Espanja liitti Marshallinsaaret itseensä vuonna 1874, mutta Saksa perusti alueelle protektoraatin 11 vuotta myöhemmin ja rakensi kauppa-asemia Jaluitin ja Ebonin saarille hyödyntääkseen kukoistavaa kookoskauppaa. Marshallilaiset iroij-päälliköt hallitsivat silti yhä paikallisesti Saksan epäsuoran siirtomaapolitiikan alla.

Ensimmäisen maailmansodan alkaessa Japani valtasi Marshallinsaaret ja otti saksalaisten hallintokeskukset käyttöönsä. Yhdysvaltojen merivoimat ja jalkaväkijoukot ottivat saaret voimakkaiden taisteluiden seurauksena haltuunsa vuonna 1944. Miehitettyään saaret Yhdysvallat sai YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymän hallintaoikeuden Mikronesian alueella. Toisen maailmansodan jälkeen saarilla tehtiin atomi- ja vetypommikokeiluja, joiden seurauksena esimeriksi Elugelabin saari katosi kokonaan maailmankartalta. Vuonna 1979, Marshallinsaarten poliittisen kehityksen seurauksena, Yhdysvallat tunnusti sen perustuslain ja saaren hallitus virallistettiin.

Ekologinen jalanjälki

Ei tilastoja saatavilla

0,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Marshallinsaaret asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Marshallinsaarilla eletään suhteellisen uudessa demokratiassa, jossa on elementtejä hierarkkisesta perinteisestä kulttuurista. Presidentit ovat usein paikallispäälliköitä. Marshallinsaarten tasavallan perustamisen jälkeen on pidetty useita paikallisia ja kansallisia vaaleja, joissa demokratia on toiminut hyvin. Kaksikamarisen parlamentin alemman huoneen Nitijelan parlamentaarikot valitaan neljän vuoden välein 24 vaalipiiristä, ja ylemmän huoneen, niin sanotun iroij-neuvoston, 12 paikallista päällikköjäsentä toimii konsultteina. Marshallinsaarten oikeuslaitos on itsenäinen.

Marshallinsaarten aluevaatimus Wake-atollilla on ristiriidassa maan Yhdysvaltojen kanssa tekemän liitännäissopimuksen kanssa. Yhdysvalloilla on teoriassa ainoana tahona velvollisuus puolustaa Marshallinsaaria kriisin tai väkivaltaisuuksien sattuessa. Wake liitettiin Yhdysvaltoihin 1800-luvulla. Maiden välisiä suhteita hiertää myös atomikokeiden perintö. Kylmän sodan aikaisten atomikokeiden vaikutukset paikallisten terveyteen herättävät keskustelua, ja asukkaille maksetaan korvauksia mahdollisista säteilyn aiheuttamista vaivoista.

Inhimillisen kehityksen indeksi

14

116 av 188

Marshallinsaaret sijoittuu sijalle 116 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Marshallinsaarten talous riippuu täysin Yhdysvaltojen tuesta, joka kattaa 60 % maan budjetista. Talous koostuu pienestä elinkeinosektorista sekä urbaanista sektorista, joka keskittyy suurille saarille Majurolle ja Ebeyelle. Elinkeinosektori tarkoittaa käytännössä kalastusta sekä trooppisten kasvien kuten leipäpuun ja banaanin viljelyä. Kaukaisemmilla saarilla kopran eli kuivatun kookoslihan sekä käsitöiden tuotanto elättää paikallisia. Kaupungeissa talous nojaa valtion työllistävään vaikutukseen: yli 30 % työvoimasta on valtion leivissä. Koprakakku ja -öljy ovat päävientituotteet, ja valtio tukeekin koprantuotantoa ulkosaarilla, jotta elinkeino pysyisi kannattavana eivätkä tiiviisti asutut Majuro ja Ebeye ylikansoittuisi. Tuottoa saadaan myös myymällä kalastusoikeuksia ja laivojen rekisteröintilupia muille maille. Suurin osa Marshallinsaarten elintarvikkeista on tuontitavaraa.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Marshallinsaaret koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

59 618

Ihmistä maassa Marshallinsaaret

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

Ei tilastoja saatavilla
lasta per nainen maassa Marshallinsaaret

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31

31

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Marshallinsaaret

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

4 181

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Marshallinsaaret

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Marshallinsaaret

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 0

3,1

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Marshallinsaaret

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 5 10

8,5

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Marshallinsaaret

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Marshallinsaaret

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,83

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Marshallinsaaret

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9

9,4

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Marshallinsaaret

Tasa-arvo

Työ