[[suggestion]]
Mauritius
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Port Louis

Etniset ryhmät

indo-mauritiuslaiset 68 %, kreolit 27 %, kiinalaisperäiset 3 %, ranskalaisperäiset 2 %

Kieli

kreoli 80,5 %, bhojpuri 12,1 %, ranska 3,4 %, englanti (virallinen) alle 1 %, muut 3,7 %, ei määritelty 0,3 %

Uskonto

hindut 48 %, roomalaiskatoliset 23,6 %, muslimit 16,6 %, kristityt (muut) 8,6 %, muut 2,5 %, ei ilmoittanut 0,3 %, ateistit 0,4 %

BKT per asukas

22 240 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Mauritiuksen tasavalta on osa Mascarenen saariryhmää Intian valtamerellä, 900 km Madagaskarista itään, ja valtioon kuuluu Mauritiuksen saaren lisäksi Agalega-, Rodrigues- ja Cargados Carajos -saaret. Mauritius syntyi noin 10 miljoonaa vuotta sitten vedenalaisten tulivuorten purkauksista, ja sitä ympäröi lähes kauttaaltaan koralliriutta. Saaren rannikkotasangot kohoavat sisämaassa keskiylängöksi, jonka korkein kohta Piton de la Rivière Noire on 828 metrin korkeudessa. Maan pääkaupunki Port Louis sijaitsee Mauritius-saaren luoteisosassa.

Mauritiusta vaivaavat saarivaltiolle tyypilliset ympäristöongelmat, kuten metsien tuhoutuminen ja sen aiheuttamaa eroosio, eliölajien uhanalaisuus ja pula puhtaasta vedestä, mikä johtuu pääasiassa viemäröintipuutteista ja maatalouden kemikaaleista. Mauritius oli 90-luvun puolivälissä kolmantena YK:n listassa maista, joiden eliölajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Historia

Vaikka arabit ja malaijit ovat tunteneet Mauritiuksen sijainnin jo 900-luvulla jaa. ja portugalilaiset vierailivat siellä 1500-luvulla, ensimmäiset valloittajat olivat 1638 saapuneet hollantilaiset, jotka ryhtyivät asuttamaan perustamiaan kauppakeskuksia. He kuitenkin hylkäsivät siirtokunnan 1710, ja 5 vuotta myöhemmin ranskalaiset valtasivat sen. Saaresta tuli vauras siirtokunta ranskalaisen Itä-Intian kauppakomppanian alaisuudessa, kunnes vuonna 1767 se siirrettiin ranskalaisen hallinnon alaiseksi ja muutettiin meritukikohdaksi Napoleonin sotien ajaksi. Vuonna 1810 alueen valloittivat britit, joiden alaisuuteen se virallisesti siirrettiin Pariisiin rauhassa neljä vuotta myöhemmin. Ranskalainen hallintojärjestelmä säilyi.

Itsenäistymispyrkimykset nostivat päätään 1961, kun Mauritiuksella sallittiin entistä laajempi itsehallinto, ja johtivat lopulta itsenäistymiseen vuonna 1968.

Mauritiuksen kreolit ovat entisten sokeriplantaasien omistajien ja orjien jälkeläisiä, ja indo-mauritiuslaiset periytyvät intialaisista maahanmuuttajista, jotka saapuivat saarelle 1800-luvulla työskentelemään pelloilla orjakaupan kieltämisen jälkeen 1835. Saarten muslimiväestö on sekin peräisin Intian niemimaalta.

Ekologinen jalanjälki

1 7

1,8

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Mauritius asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,8 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Mauritiuksen politiikka on eloisaa ja vaaliliittojen värittämää. Kaikki puolueet ovat poliittisen kentän keskellä, mikä osoittaa maan kansallisen yhteisymmärryksen laajuutta. Tasavalta maasta tuli vasta perustuslakiuudistuksen yhteydessä vuonna 1992, jolloin Englannin kuningatar valtion johtajana korvattiin maan omalla presidentillä. Parlamentti säilytti entisen poliittisen valtansa. Maan hallitusta johtaa ministerineuvosto, johon kuuluu pääministeri, suurimman puolueen johtaja ja noin 20 muuta ministeriä. Yksikamarisessa parlamentissa istuu 70 edustajaa, joista 62 valitaan yleisvaaleilla ja 8 "parasta häviäjää" valitaan vaalilautakuntaan käyttäen kaavaa, jonka tarkoituksena on taata kaikille etnisille ryhmille edustus parlamentissa. Parlamenttivaalit pidetään joka 5. vuosi. Lakijärjestelmä on yhdistelmä ranskalaista ja brittiläistä lakiperinnettä.

Inhimillisen kehityksen indeksi

16

65 av 188

Mauritius sijoittuu sijalle 65 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Afrikassa Mauritiuksen talous on yksi vahvimmista ja bruttokansantuote yksi korkeimmista. Talous perustuu turismiin, sokerintuotantoon ja rahoituspalveluihin. Viime vuosina myös informaatioteknologia ja merenelävien tuotanto ovat kohonneet tärkeiksi aloiksi. Viimeisen parin vuosikymmenen aikana talouskasvu on ollut keskimäärin kuuden prosentin luokkaa, mikä on kaksinkertaistanut tulot ihmistä kohden ja nostanut hyvinvointia eri mittareilla. Vuonna 2005 hallitus ryhtyi uudistamaan taloutta tarkoituksenaan parantaa maan liiketoimintailmapiiriä, joka Maailmanpankin vuonna 2009 julkaiseman raportin mukaan on Afrikan paras ja maailman 24:nneksi paras. Valtio tukee myös talouden hajauttamista edesauttamalla muun muassa kiinteistönrakennusta, terveydenhuoltoa ja bioteknologiaa, tietotaitoteollisuutta ja uusiutuvan energian käyttöä. Mauritiuksella on vahva yksityissektori yrittäjyysperinteiden vuoksi.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Mauritius koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

1 273 428

Ihmistä maassa Mauritius

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 3

1,4

lasta per nainen maassa Mauritius

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17

17

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Mauritius

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

6

22 240

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Mauritius

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

6 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Mauritius

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 2

3,3

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Mauritius

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

8,9

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Mauritius

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Mauritius

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 3

9,32

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Mauritius

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

12,4

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Mauritius

Tasa-arvo

Työ