[[suggestion]]
Nauru
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Ei virallista pääkaupunkia, suurin virasto- ja asutuskeskus Yaren

Etniset ryhmät

naurulaiset 58 %, muut tyynenmeren saarten kansalaisuudet 26 %, kiinalaiset 8 %, eurooppalaiset 8 %

Kieli

nauru (virallinen), englanti yleisenä kauppa- ja hallintokielenä

Uskonto

Naurun seurakunta 35,4 %, roomalaiskatolilaiset 33,2 %, Naurun itsenäinen kirkko 10,4 %, muut 14,1 %, ei uskontoa 4,5 %, ei määritelty 2,4 %

Väkiluku

6800

BKT per asukas

15 103 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Nauru on pieni soikionmuotoinen saari Mikronesian saarialueella, 42 km päiväntasaajasta etelään. Se on yksi läntisen Tyynen valtameren kolmesta fosfaattikivisaaresta, eikä siihen kuulu muita atollisaaria kuten moniin muihin alueen valtioihin. Saaren runsaiden fosfaattiesiintymien arvioitiin ehtyvän, mutta pieniä esiintymiä louhitaan yhä. Pääosissa linnunjätöksistä muodostuneen fosfaattikiven parissa sata vuotta jatkunut kaivostoiminta on tuhonnut 4/5 saaren pinta-alasta karuksi ja hedelmättömäksi maaksi, jonka elvyttäminen on tähän mennessä epäonnistunut. Naurun hallitus aloitti jo vuonna 1987 uudelleenistutusprojektin. Maalla on hyvin rajalliset makean veden varannot, ja juomavettä saadaan keräämällä sadevettä kattosäiliöihin. Ilmastonmuutoksen pelätään aiheuttavan vuorovesitulvia saaren matalille osille. Saarta ympäröi koralliriutta, jonka sisäpuolella on kapea hiekkarantakaistale. 150–300 metriä rannasta sisämaahan päin on hedelmällistä vyöhykettä, jossa kasvaa kookos- ja kairapalmuja sekä trooppista kovapuuta. Myös maan lounaisosassa sijaitsevan Buada-laguunin ympärillä kasvatetaan hedelmäpuita.

Historia

Naurun alkuperäisväestö periytyy todennäköisesti mikronesialaisista merenkulkijoista, jotka uskoivat Eijebong-jumalattareen. Kaksi näistä alkuperäisistä 12 heimosta kuoli sukupuuttoon 1900-luvulla. Ensimmäiset Eurooppalaiset vierailijat Naurulla olivat valaanpyytäjiä, joiden tuomat alkoholi ja tuliaseet tuhosivat alkuperäisheimojen rauhallisen yhteiselon. Vuonna 1878 alkoi 10-vuotinen sisällissota, jonka aikana 500 maan 1400 asukkaasta kuoli. Saaresta tehtiin vuonna 1886 englantilais-saksalaisen yleissopimuksen alainen alue, ja kymmenen vuotta myöhemmin löydettyjen fosfaattiesiintymien hyödyntäminen alkoi vuonna 1906. Australia miehitti saaren ensimmäisen maailmansodan alettua vuonna 1914, ja sodan jälkeen Kansainliitto uskoi alueen Australialle, Isolle-Britannialle ja Uudelle Seelannille. Toisessa maailmansodassa Japani valloitti Naurun ja 1200 naurulaista siirrettiin pakkotyövoimaksi Karoliineille, jossa 463 heistä kuoli. Eloonjääneet palasivat Naurulle 1946.

Maasta tuli Australian alainen YK:n luottamusalue, kunnes se vuonna 1968 itsenäistyi. Alueen yhteistyöhallitusten suunnitelma naurulaisten siirtämisestä pois hiipuvalta saarelta epäonnistui, sillä asukkaat eivät halunneet muuttaa, vaikka fosfaattitalous näytti lähestyvän loppuaan. Vuonna 1989 Nauru ja Australia kävivät oikeusjuttua saarelle aiheutetusta vahingosta australialaishallinnon aikana, ja Australia päätti maksaa Naurulle 107 miljoonan Australian dollarin korvaukset ja vuosittaisen 2,5 miljoonan Australian dollarin avustuksen ympäristön elvyttämiseksi.

Ekologinen jalanjälki

Ei tilastoja saatavilla

0,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Nauru asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Naurulla on yksikamarinen parlamentti, jonka 18 parlamentaarikkoa valitaan vähintään joka kolmas vuosi 8 vaalipiiristä. Parlamentti äänestää joukostaan presidentin, joka on sekä valtion päämies että hallituksen johtaja. Kokoisekseen valtioksi Naurulla on monimutkainen, byrokraattinen oikeusjärjestelmä. Maan poliisivoimat ovat siviilihallinnan alaiset, eikä asevoimia ole.

Viime vuosikymmeninä kasvava huoli Naurun epävarmasta tulevaisuudesta on aiheuttanut useita epäluottamuslauseita ja pattitilanteita hallituksen ja opposition välille. Parlamentin toimintaa tasaavasta perustuslakiuudistuksesta pidetty kansanäänestys ei mennyt läpi, joten epäluottamuslauseiden aiheuttaman pattitilanteen jatkuessa hallitus päätti pitää ennenaikaiset vaalit maaliskuussa 2010. Parlamenttiin päätyivät kuitenkin samat edustajat. Viikkojen neuvottelujen jälkeen nimitettiin parlamentille puhemies, joka kuitenkin erosi muutaman päivän kuluttua. Parlamentti jouduttiin hajottamaan kykenemättömänä valitsemaan presidenttiä, mutta toisetkaan vaalit eivät tuoneet helpotusta pattitilanteeseen, jonka epävarma taloustilanne ja parlamentin pieni edustajamäärä aiheuttavat.

Inhimillisen kehityksen indeksi

0

av 188

Nauru sijoittuu sijalle inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Naurun bruttokansantuote asukasta kohden oli ennen maailman toiseksi korkein, mutta nyt maa on köyhyyden partaalla. Laaja-alainen fosfaattilouhinta on loppunut helposti saatavilla olevien esiintymien ehdyttyä vuonna 2000. Kaivostoiminnan rappiolla on ollut vakava vaikutus koko talouteen, jota heikentävät myös korruptio ja väärinkäytetty luottamusrahasto, jonka oli tarkoitus toimia hätävarana kansalaisille fosfaatin loputtua. Vuoden 2000 jälkeen Nauru on luottanut lähinnä kalastusoikeuksien myyntiin aluevesillään, australialaisten pakolaisleirien ylläpitoon ja ulkomaiseen kehitysapuun, jolla pyritään rakentamaan kestävää taloutta.

Nauru tuo 90 % elintarvikkeistaan ja muista perustuotteistaan ulkomailta, mutta kuljetukset ovat muodostuneet ongelmallisiksi. Kansallisen lentoyhtiön ainoa lentokone takavarikoitiin maksuvaikeuksien takia, ja maa jäi tilauslennoista riippuvaiseksi. Sähkön- ja vedenjakelu ovat riippuvaisia kalliista tuontiöljystä.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Nauru koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 5

5,6

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Nauru

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,8

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Nauru

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Nauru

Väestö

Väkiluku

10 873

Ihmistä maassa Nauru

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29

29

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Nauru

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

4

15 103

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Nauru