[[suggestion]]
Nepal
 
Nepals flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Katmandu

Etniset ryhmät

Chhettrit 15,5 %, brahman-hillit 12,5 %, magarit 7 %, tharut 6,6 %, tamangit 5,5 %, newarit 5,4 %, kamit 3,9 %, yadavit 3,9 %, muut 39,7% (2001)

Kieli

Nepali, maithali, bhojpuri, tharu, tamang, newar, magar, awadhi, muut kielet (2001). Hallinnon kielenä usein englanti.

Uskonto

Hindut 80,6 %, buddhalaiset 10,7 %, muslimit 4,2 %, kirantit 3,6 %, muut 0,9 % (2001)

Väkiluku

30 000 000

Valtiomuoto

Liittotasavalta

BKT per asukas

4 009 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Suuri osa Himalajan vuoristosta sijaitsee Nepalin alueella. Maailman korkein vuori Mount Everest sijaitsee myös Nepalissa. Maassa on useita muita yli 8000 metriä korkeita vuorenhuippuja, ja kaksi kolmasosaa Nepalin alueesta on vuoristoja. Eteläosan tasankoalueita hyödynnetään pääasiassa maanviljelyyn, kuten myös maan monia hedelmällisiä laaksojakin. Ilmasto vaihtelee alueen korkeudesta riippuen: Tasankoalueilla vallitsee subtrooppinen ilmasto, kun taas vuoristoalueilla on niin kylmää, että siellä on sekä lunta että jäätiköitä ympäri vuoden. Nepal ei ole juurikaan hyödyntänyt maan lukuisten jokien vesiputouksia vesivoiman tuottamiseen, ja metsät ovat yhä maan suurin energianlähde. Yli 90 prosenttia Nepalin käyttämästä energiasta saadaan polttopuusta, mikä on johtanut metsien häviämiseen sekä maanpinnan eroosioon.  Joillakin vuoristoalueilla on pieniä maatiluksia viljelemällä onnistuttu pysäyttämään maanpinnan eroosion eteneminen. Nepalilla on myös puutetta puhtaasta juomavedestä, koska huono viemärijärjestelmä ja maan vähäisen teollisuuden päästöt ovat saastuttaneet juomavettä.  Autojen ja muiden kulkuneuvojen pakokaasut puolestaan saastuttavat kaupunkien ilmaa.

Historia


Nepal sijaitsee tiiviisti Intian ja Kiinan välissä, ja molemmat maat ovat vaikuttaneet voimakkaasti Nepalin kehitykseen. Nepal ei ole koskaan ollut siirtomaa, vaikkakin sekä intialaiset että britit ovat pitkinä ajanjaksoina johtaneet maan ulkopolitiikkaa. Omavaltaiset kuninkaat ja korruptoituneet poliitikot ovat pitkään antaneet leimansa Nepalin yhteiskuntaelämälle. Tästä johtuen maolaississien on ollut helppo saada jalansijaa Nepalin köyhissa maaseutukylissä.  Maolaississien monarkian ja feodalismin vastainen retoriikka on saanut tukea köyhiltä maanviljelijöiltä, jotka ovat tunteneet muutoin  jäävänsä maassa poliittiseen paitsioon. Sissit aloittivat vuonna 1996 ”kansan sodan”, joka sai nopeasti laajaa tukea kansan keskuudessa.  ”Kansan sodan” taisteluissa menetti henkensä noin 13 000 ihmistä.

Vuonna 2001 kruununprinssi Dipendra surmasi kuninkaan, kuningattaren  sekä  seitsemän muuta kuningashuoneen jäsentä ja lopuksi itsensä. Kuninkaan nuorempi veli Gyanendra peri vallan tämän jälkeen. Vuonna 2005 hän teki Nepalista jälleen maailman viimeisen absoluuttisen kuningaskunnan ja irtisanoi kaikki kansan valitsemat edustajat. Voimakkaan kansainvälisen painostuksen ja suurten Nepalin sisäisten mielenosoitusten jälkeen parlamentti koottiin uudelleen keväällä 2006.
Tämän jälkeen hallitus ja maolaissisit aloittivat rauhanneuvottelut, jotka päätyivät sopimukseen samana vuonna. Seuraavana vuonna maa sai uuden perustuslain, ja vuotta myöhemmin kuningas erosi ja Nepalista tuli tasavalta.

Ekologinen jalanjälki

5

0,6

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Nepal asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,6 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


Vuonna 2008 Nepalissa järjestettiin Perustuslakia säätävän kansalliskokouksen vaalit, joissa maolaiset saivat enemmistön paikoista. Kansalliskokous ei kuitenkaan onnistunut säätämään perustuslakia määräaikaan menneessä, ja korkein oikeus hajotti kansalliskokouksen vuonna 2012. Seuraavana vuonna suurimmat puolueet pääsivät sopimukseen yhteishallituksesta, jonka oli määrä järjestää uudet perustuslakia säätävän kansalliskokouksen vaalit, jotka pidettiin syksyllä 2013.
Kaksi suurinta puoluetta (Nepalin kongressipuolue ja kommunistinen puolue) muodostivat hallituksen vuonna 2014. Maolaiset ovat suurin oppositiopuolue. Nepalin poliittinen tilanne on yhä epävakaa. Perustuslaista ei ole päästy sopimukseen, eikä maassa sen vuoksi ole pystytty pitämään esim. paikallisvaaleja yli 10 vuoteen. Perustuslakia yritettiin viimeksi sorvata tammikuussa 2015, mutta perustuslakia säätävän kansalliskokouksen istunto päättyi käsirysyyn. Perustuslain tavoitteena on lujittaa demokratiaa ja vähentää yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Maassa on noin 120 etnistä, kielellistä ja uskonnollista vähemmistöä, joiden asemaan uuden lain odotetaan tuovan parannuksia samoin kuin naisten asemaan. Köyhyys on jonkin verran helpottanut, mutta joka neljäs nepalilainen elää köyhyydessä. Köyhyys on suurinta maaseudulla, jossa suurin osa väestöstä asuu. Ihmiskauppa on köyhyyden tuoma vitsaus, siitä kärsivät erityisesti naiset ja lapset. Pääuskonto on hindulaisuus. Kastilaitos on kielletty, mutta se on varsin yleisesti käytössä.

Inhimillisen kehityksen indeksi

12

141 av 188

Nepal sijoittuu sijalle 141 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista ja se lukeutuu YK:n luokittelemiin vähiten kehittyneisiin maihin (LCD-maat). Suuri osa väestöstä elää pelkästään omien viljelystensä varassa. Maanviljely on Nepalille tärkeä elinkeino, joka työllistää noin 75 % väestöstä. Alankoalueilla viljellään sokeriruokoa, riisiä, viljaa, öljykasveja, vihanneksia, tupakkaa, juuttia ja maustekasveja. Yli 3000 metrin korkeudessa asuvan väestön tärkein elinkeino on karjanhoito. Teollisuus on vähäistä, mutta Nepal tuottaa mattoja ja tekstiilejä vientiin. Teollisuudesta elantonsa saa vain 7 % työvoimasta. Turismista on vähitellen tullut tärkeä tulonlähde. Tämä on kuitenkin aiheuttanut taloudellista epävakautta monille turismista eläville nepalilaisille, koska poliittisten levottomuuksien seurauksena myös turistien määrä tyrehtyy.
Työttömiä on noin 40 % työvoimasta. Tärkeä tulonlähde Nepalille ovat ulkomailla työskentelevien nepalilaisten rahalähetykset. Ulkomailla arvioidaan työskentelevän 2-3 miljoonaa nepalilaista. Maassa on runsaasti vesivoimapotentiaalia, joka voisi nostaa maan köyhyydestä. Poliittinen epävakaus, korruptio, byrokratia ja toistuvat yleislakot eivät tee maasta kovin suosittua ulkomaisten sijoittajien silmissä. Ulkomaiset avustukset muodostavat pienestä valtionbudjetista suuren osan.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Nepal koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

29 674 920

Ihmistä maassa Nepal

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 7

1,8

lasta per nainen maassa Nepal

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31

31

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Nepal

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

4 009

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Nepal

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

6 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Nepal

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

3

0,4

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Nepal

Terveys

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 8 3 4 5
6 7 8 9 10

1,8

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Nepal

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 8 8 9 10

6,79

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Nepal

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

12,3

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Nepal

Tasa-arvo

Työ