[[suggestion]]
Nicaragua
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Managua

Etniset ryhmät

mestitsit 69 %, valkoiset 17 %, mustat 9 %, intiaanit 5 %

Kieli

espanja 97,5 % (virallinen kieli), miskito 1,7 %, muut 0,8 % (1995)

Uskonto

roomalaiskatoliset 58,5 %, evankeliset 21,6 %, herrnhutilaiset 1,6 %, Jehovan todistajat 0,9 %, muut 1,7 %, ei uskontoa 15, 7% (2005)

Väkiluku

5 800 000

Valtiomuoto

tasavalta

BKT per asukas

6 332 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Nicaragua on Keski-Amerikan suurin maa. Sillä on rantaviivaa sekä Tyynellemerelle että Karibianmerelle. Tulivuorijono – johon kuuluu monia aktiivisia tulivuoria – levittäytyy maan koillisosasta kohti Nicaraguanjärveä, joka on Keski-Amerikan suurin järvi. San Juan -joki laskee järvestä Karibianmereen. Nicaragua- ja Managuajärvien ympärillä on laaja syvänkö, jossa viljellään puuvillaa. Sisämaassa on osittain puiden peittämää ylänköä, joissa on vuoristoalueiden välissä hedelmällisiä laaksoja. Itärannikolla sataa paljon. Ilmasto Nicaraguassa on trooppinen, ja lämpötilavaihtelut ovat pieniä. Maan itäosissa sijaitsee Keski-Amerikan suurimmat jäljellä olevat sademetsät, joita kuitenkin hakataan nopealla tahdilla. Noin 75 % alkuperäisistä metsäalueista on jo otettu maatalouden käyttöön. Puolet hakkuista on tehty viimeisen 60 vuoden aikana. Monet juomavedenlähteet ovat saastuneita. Torjunta-aineet, joita on käytetty hedelmä- ja puuvillaplantaaseilla vuodesta 1970 lähtien, ovat aiheuttaneet plantaasien työntekijöille vakavia terveyshaittoja.

Historia

Ennen kuin espanjalaiset tulivat nykyiseen Nicaraguaan 1520-luvulla, alueella asui eri intiaanikansoja. Nicaraguassa ei ollut suuria kultavarantoja verrattuna alueen muihin siirtomaihin, joten siitä tuli Espanjan imperiumin syrjäseutua. Espanja ei onnistunut valloittamaan itärannikkoa, mutta 1600-luvulla englantilaiset perustivat alueelle paikallisen kuningaskunnan. Vuonna 1821 Nicaragua irrottautui Espanjasta, ja vuonna 1838 maasta tuli itsenäinen tasavalta. 1800-lukua hallitsi valtataistelu liberaalien ja konservatiivien välillä. Vuodesta 1863 alkoi 30 vuotta jatkunut rauhallinen konservatiivihallinnon aika, joka päättyi yhdysvaltalaisten interventioon ja siitä aiheutuneeseen sisällissotaan. Yhdysvaltojen vastaisen liikkeen johtaja Sandino murhattiin vuonna 1934, mutta hänen ajatuksensa jäivät elämään myös Nicaraguaa tuolloin hallinneen Sozoman perheen aikana. Yhdysvaltojen liittolaisena toiminut perhe otti hallintaansa koko Nicaraguan talouselämän. Marxilaiset Sandinon seuraajat perustivat FSLN-liikkeen, joka kasvatti vuosien saatossa suosiota kansan parissa. Sozomat syrjäytettiin vuonna 1979. Sandinistit nousivat valtaan ja ajoivat Nicaraguassa suuria uudistuksia, mm. radikaalin maareformin, kansallistivat maan pankit ja muita yrityksiä, järjestivät onnistuneen lukutaitokampanjan ja kohensivat terveydenhoitoa. Erityisesti maanomistajat vastustivat reformeja kiivaasti. Yhdysvallat asetti Nicaraguan kauppasaartoon ja alkoi aseistaa ja kouluttaa Somozan kansalliskaartin pohjalle luotua kapinalliskaartia, contria. Syttyi toinen sisällissota, joka vaati 15 000 uhria. Aselepo saatiin aikaan vuonna 1989 ja maassa järjestettiin vaalit YK:n valvonnassa. Ne voitti sandinisteja vastustaneiden 14 puolueen yhteenliittymä. Vuonna 2006 sandinistien FSNL-puolueen Daniel Ortega valittiin presidentiksi puolueen 17 oppositiovuoden jälkeen. Viikkoa ennen vaaleja FSLN tuki lakimuutosta täydelliselle aborttikiellolle – myös äidin hengen ollessa vaarassa.

Ekologinen jalanjälki

1 0

1,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Nicaragua asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


Nicaragua on tasavalta, jonka päämies on presidentti. Presidentti on myös hallituksen johtaja ja hän valitsee muut ministerit. Presidentin valtakausi rajoittui Nicaraguan perustuslain mukaan yhteen kauteen vuoteen 2014 saakka. Ortega valittiin kuitenkin vuonna 2011 toiselle peräkkäiselle viisivuotiskaudelle korkeimman oikeuden tulkinnalla. Parlamenttikausi on myös viisi vuotta, jäseniä siinä on 90, mutta presidentti ja varapresidentti ovat myös parlamentin jäseniä.

Vuoden 2011 parlamenttivaleissa eniten paikkoja (62) sai sandinistipuolue, suurin oppositiokoalitio, 26 paikkaa. Kaikkia vaaleja, jotka on pidetty tämän sandinistien valtaannousun jälkeen on kritisoitu epäselvyyksistä. Useat maan ovat lopettaneet avustukset Nicaragualle vaaliepäselvyyksien vuoksi. Vuonna 2014 Ortega ajoi parlamentissa läpi perustuslainmuutoksen, joka mahdollistaa hänen ehdokkuutensa myös seuraavissa presidentin vaaleissa.
Nicaragua on köyhä maa. Lähes puolet väestöstä elää köyhyydessä. Sandinistein vaalimenestys perustuu köyhien ääniin. Luokkaerot ovat Nicaraguassa suuret, ja yhteiskuntaluokasta toiseen siirtyminen on käytännössä mahdotonta. Perheväkivalta sekä naisten ja tyttöjen seksuaalinen hyväksikäyttö ovat suuria ongelmia. Teiniraskauksia on paljon, ja aborttikiellosta johtuen laittomia abortteja tehdään paljon. Niistä aiheutuu paljon vakavia komplikaatioita. Nicaragua on hyvin konservatiivinen maa. Esimerkiksi homoseksuaalisuus oli rangaistavaa vuoteen 2007 saakka.

Inhimillisen kehityksen indeksi

13

127 av 188

Nicaragua sijoittuu sijalle 127 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Nicaragua on Latinalaisen Amerikan köyhimpiä maita. Köyhiä on noin 40 prosenttia väestöstä. Äärimmäinen köyhyys on kuitenkin saatu vähenemään 20 viime vuoden aikana merkittävästi. Kansainvälinen virallinen kehitysapu oli 10 vuotta sitten lähes neljännes maan BKT:sta, mutta nykyisin osuus on vain noin 5 prosenttia. Ulkomailla asuvien nicaragualaisten rahalähetykset kotimaahan ovat tätä merkittävämpi. Venezuela on ollut maan merkittävin avustaja, avun määrä on arvioitu noin 500 miljoonaksi dollariksi vuodessa. Se ei ole kuitenkaan kulkenut Nicaraguan budjetin kautta, vaan kanavoitunut presidentti Ortegan ja hänen lähipiirinsä yrityksiin.
Viime vuosina talous on kasvanut tasaisesti. Kasvun vetureina ovat olleet kaivostoiminta (kulta ja hopea), rakentaminen ja karjatalous.  Kolmannes työvoimasta työskentelee alkutuotannossa, missä tuotetaan maan tärkeimpiä vientituotteita: naudanlihaa, kahvia, tupakkaa ja banaaneja. Teollisuus työllistää alle 20 % ja palvelusektori yli puolet. Tekstiiliteollisuus ja maataloustuotteet muodostavat yhdessä puolet vientituloista. Tärkeimmät vientimaat ovat Yhdysvallat, Venezuela, Kanada ja Keski-Amerikan maat. Kiinalaisyhtiö on investoiut 40 miljardia euroa Nicaraguan läpi Karibialta Tyynelle merelle 2015-2020 suunniteltuun kanavaan.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Nicaragua koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

6 702 379

Ihmistä maassa Nicaragua

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 2

2,3

lasta per nainen maassa Nicaragua

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16

16

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Nicaragua

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

6 332

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Nicaragua

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 9 3 4 5
6 7 8 9 10

2

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Nicaragua

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

7

0,8

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Nicaragua

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 3 10

8,26

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Nicaragua

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11

10,8

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Nicaragua

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 7

9,7

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Nicaragua

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

5,6

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Nicaragua

Tasa-arvo

Työ