[[suggestion]]
Palestiina
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Väkiluku

3 800 000

BKT per asukas

6 199 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Gazan kaistale on pääasiassa rannikkoalankoa. Alue on kuivaa ja hiekka peittää suurimman osaa tätä tasankoaluetta. Länsiranta muodostuu niin kutsutusta Jordanin vajoamasta ja hedelmällisestä ylängöstä, joka soveltuu suhteellisen hyvin maanviljelyyn. Palestiinan ja varsinkin Gazan ympäristöongelmana ovat niiden vähäiset ja pitkälti saastuneet vesivarannot. Lisäksi maalle aiheutuu ongelmia metsäkadon ja maanpinnan eroosion takia, koska alue on niin tiheään asutettua. 

Historia

Palestiina on Lähi-idän maa-alue, joka kuului mandaattialueena Iso-Britannian hallintaan vuoteen 1948 asti. YK päätti vuonna 1948, että osia maasta annettaisiin juutalaisille ja Israelin valtio perustettiin. Israelilaiset onnistuivat laajentamaan maa-alueitaan kahdella sodalla, joista ensimmäinen käytiin heti juutalaisvaltion perustamisen jälkeen ja toinen vuonna 1967. He miehittivät palestiinalaisten kotimaan ja hääsivät palestiinalaiset pois alueelta. Monet näistä pakenivat naapurimaihin, joissa he ovat sen jälkeen eläneet pakolaisleireissä. 

Kenellä on oikeus mihinkin maahan? Tämä on Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin ydinkysymys, johon on olemassa monia vastauksia. Tähän mennessä ei maiden välistä rajakysymystä ole onnistuttu ratkaisemaan. Vuonna 1993 tehtiin päätös palestiinalaisen itsehallintoalueen perustamisesta, ja että sen tulisi muodostamaan Gaza ja Länsiranta. Erimielisyyttä on aiheuttanut se, mitä itsehallinnolla oikein tarkoitetaan. Monet palestiinalaiset pitivät tätä palestiinalaisen valtion perustamisena, minkä taas israelilaiset johtajat kielsivät. 

Ekologinen jalanjälki

4

0,5

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Palestiina asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,5 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Vuoden 1993 sopimuksen tarkoituksena oli johtaa itsenäisen palestiinalaisen valtion perustamiseen, mutta Israelin ja palestiinalaisten välit ovat viime vuosien kuluessa huonontuneet, eikä valtion perustamishanke ole edennyt.


Marraskuussa vuonna 2012 YK:n yleiskokouksessa äänestettiin palestiinalaisalueista YK:n tarkkailijavaltio äänin 138-9. Palestiinan valtion on tunnustanut 135 maata, viimeksi Ruotsi vuonna 2014.
Palestiinalaisia alueita hallitsee kansan valitsema, lakeja säätävä parlamentti. Vuonna 2006 islamistinen Hamas voitti palestiinalaisten vaalit. Hamas ei tunnusta Israelia ja on omaksunut terroriteot vastarinnan muodoksi, ja se on useissa länsimaissa luokiteltu terrorijärjestöksi. Hamas ja vaalit hävinnyt maltillinen Fatah yrittivät muodostaa yhteishallituksen siinä onnistumatta. Erimielisyydet järjestöjen ja niiden kannattajien välillä yltyivät rajuiksi yhteenotoiksi ja lopulta sotatilaan Gazassa vuonna 2007. Sotilaallisesti vahvempi  Hamas otti haltuunsa Gazan kaistaleen kesäkuussa 2007. Tilanne johti lopulta Hamasin johtaman hallituksen hajottamiseen. Kesäkuussa palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas (Fatah) nimitti maahan virkamiehistä koostuvan väliaikaishallituksen sekä julisti Hamasin aseellisen siiven laittomaksi. Sota päätyttyä Hamas otti hallintaansa Gazan alueen ja Fatah Länsirannan. Kesällä 2014 Israel hyökkäsi Gazaan raskaiden pommitusten säestämänä. Hyökkäys oli vastaisku Hamasin raketti-iskuihin.

Inhimillisen kehityksen indeksi

14

114 av 188

Palestiina sijoittuu sijalle 114 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Palestiinalaisilla itsehallintoalueilla viljellään muun muassa oliiveja, sitrushedelmiä ja vihanneksia, mutta myös kauppa ja tuotanto kärsivät konfliktista Israelin kanssa. Laittomasti alueelle saapuneet israelilaiset siirtokuntalaiset käyttävät suurimman osan maan vähäisistä vesivaroista, mikä estää palestiinalaisten maatalouden kehityksen. Lisäksi Israelin rajatarkastukset vaikeuttavat palestiinalaisten pääsyä Israelin markkinoille. Länsirannalla Raamatussa mainitut alueet kuten Itä-Jerusalem ja Betlehem saavat paljon tuloja turismista. Suurelta osin palestiinalaisalueet ovat kansainvälisen avun varassa.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Palestiina koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

5 222 756

Ihmistä maassa Palestiina

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 3 3

3,4

lasta per nainen maassa Palestiina

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17

17

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Palestiina

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

Ei tilastoja saatavilla
tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Palestiina

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Palestiina

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 0 10

8,0

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Palestiina

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,75

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Palestiina

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

12,2

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Palestiina

Työ