[[suggestion]]
Panama
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Panama City

Etniset ryhmät

Mestitsejä 70 %, amerikan-intiaaneja 20 %, valkoihoisia 10 %,

Kieli

Espanja, englanti

Uskonto

Katolilaiset 85 %, protestantit 15 %

Väkiluku

3 600 000

Valtiomuoto

Parlamentaarinen tasavalta

BKT per asukas

31 680 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Panaman kannas liittää yhteen Pohjois- ja Etelä-Amerikan ja on kapeimmillaan 55 kilometriä leveä. Rannikkoalueiden alava maasto on pääasiassa viidakkoa. Sisämaata puolestaan hallitsevat lähes 3500 metrin korkeuteen kohoavat vuoristot. Kapea alankovyö vuoristojen välissä luo ihanteelliset kulkuyhteydet Atlantin ja Tyynenmeren välille. Ilmasto on trooppinen ja kostea, sadekaudet ovat pitkiä ja lämpötilat keskiarvoltaan korkeita. Sijainti kahden suuren valtameren välissä on myötävaikuttanut huomattavaan lajirikkauteen viidakoissa, jotka ovat useiden vuosien ajan olleet uhattuina laajamittaisen metsien hakkuun takia. Muita ympäristöhaasteita ovat maanpinnan eroosio, saastunut juomavesi ja kaupunkialueiden huomattavat ilmansaasteet.

Historia

Sijaintinsa johdosta Panamasta tuli luonnollinen kohtauspaikka useiden suurimpien keskiamerikkalaisten sivilisaatioiden välille. Näitä olivat mayat ja asteekit pohjoisesta ja chibchaenit etelästä. Kun espanjalaiset saapuivat vuonna 1502, he valloittivat Panaman lyhyessä ajassa. Suurin osa heimoista, jotka alunperin asuttivat aluetta, kuoli sukupuuttoon pääasiassa orjuuden ja valloittajien mukanaan tuomien sairauksien murtamina. Maan ihanteellinen strateginen sijainti teki espanjalaisen imperiumin omistuksessa olevasta alueesta Latinalaisen Amerikan liikennekeskuksen yli 300 vuoden ajaksi. Vuonna 1821 Panama itsenäistyi Espanjan siirtomaavallasta osana Suur-Kolumbian tasavaltaa. Yhdysvallat kuitenkin erotti alueen asevoimin Kolumbiasta ja muodosti siitä erillisen Panaman valtion vuonna 1903. Panaman poliittinen epävakaus on aiheuttanut ongelmia koko 1900-luvun ajan, ja maata hallitsivatkin eri sotilasjuntat vuosina 1968-1989, kunnes USA jo viidennen kerran tunkeutui maahan ja perusti demokraattisen hallinnon. Amerikkalaisilla on ollut suuri vaikutus Panaman kehitykseen aina itsenäistymisestä lähtien. USA omisti Panaman kanavan vuosituhannen vaihteeseen asti ja se rakennettiinkin amerikkalaisten omana hankkeena vuonna 1914.

Ekologinen jalanjälki

1 2

1,3

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Panama asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,3 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Panama on demokraattinen tasavalta, jossa presidentti on sekä hallituksen että valtion päämies. Presidentillä on suuret valtaoikeudet. Presidentti valitaan viideksi vuodeksi kerrallaan ja sama henkilö voidaan valita vain yhdeksi kaudeksi. Politiikkaa leimaa henkilökeskeisyys ja lyhytaikaiset liitot eri puolueiden välillä. Lisäksi lahjontaa harjoitetaan yhä laajamittaisesti, mikä on johtanut poliitikkojen halveksumiseen. Armeijalla on historiallisesti katsoen ollut hyvin voimakas asema ja sen vaikutus politiikkaan on yhä voimakas. Huumeiden viljely ja salakuljetus, samoin kuin laiton muutto Etelä- ja Pohjois-Amerikan välillä, aiheuttavat suuria poliittisia haasteita Panamalle. Muita ongelmia ovat valtavat tuloerot köyhien ja rikkaiden välillä sekä intiaaniväestön huono kohtelu.

Inhimillisen kehityksen indeksi

16

56 av 188

Panama sijoittuu sijalle 56 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Panamalla on hyvin vähän teollisuutta, ja lähes 80% maan bruttokansantuotteesta saadaan palvelualoilta (mm. kanavatulot, maailman suurin mukavuuslippulaivojen rekisteri, pankki- ja vakuutuspalvelut, turismi). Maan erikoinen sijainti ja koskematon luonto tekevät siitä suositun turistikohteen, ja matkailuala on suuressa kasvussa. Panaman kanavan laajennustöiden on määrä päättyä vuonna 2015. Laajennus kaksinkertaistaa kanavan kapasiteetin.
Suotuisat olosuhteet yritysten perustamiselle ja alhainen verotus ovat houkutelleet maahan huomattavaa kansainvälistä pankki- ja yritystoimintaa. Kun maassa myös rakennetaan ahkerasti, parannetaan liikenneyhteyksiä ja muuta infrastruktuuria, on talous ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Talouden hedelmät päätyvät kuitenkin harvojen käsiin. Työttömyys  ja köyhyys ovat vähentyneet selvästi, mutta joka neljäs elää silti yhä köyhyydessä. Maassa on pulaa koulutetusta työvoimasta.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Panama koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

4 381 583

Ihmistä maassa Panama

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 3

2,4

lasta per nainen maassa Panama

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14

14

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Panama

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

8

31 680

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Panama

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

8 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Panama

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 0

3,1

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Panama

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 0 10

8,0

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Panama

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Panama

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 6

9,57

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Panama

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11

10,7

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Panama

Tasa-arvo

Työ