[[suggestion]]
Papua-Uusi-Guinea
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Port Moresby

Etniset ryhmät

Melanesialaiset, papualaiset, mikronesialaiset, polynesialaiset, monietniset; kaikkiaan maassa on yli tuhat etnistä ryhmää

Kieli

Virallisia kieliä englanti, tok-pisin (papualainen kreolienglanti) ja hiri-motu; lisäksi 800 paikalliskieltä, niistä yleisin on enga

Uskonto

Protestantit 64%, katolilaiset 26%, muut ja uskonnottomat 10% (2011)

Väkiluku

9 199 005 (2022)

Valtiomuoto

Parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia (Iso-Britannian hallitsija on muodollinen valtionpäämies)

Pinta-ala

462 840 km2

Valuutta

Papuan kina

BKT per asukas

4 447 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

16. syyskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Papua-Uusi-Guinea on Tyynen meren saarivaltio Australian pohjoispuolella. Papua-Uuteen-Guineaan kuuluu Uuden-Guinean saaren itäinen puoli sekä kuusisataa pienempää saarta, atollia ja luotoa. Uuden-Guinean saaren länsipuolisko kuuluu Indonesialle. Papua-Uuden-Guinean saariston itänaapurina on Salomonsaaret.

Uuden-Guinean saaren halki kulkee kuin selkärankana itä-länsisuuntainen keskusvuoristo. Korkein huippu on Mount Wilhelm (4509 m). Vuorten rinteillä ja laaksoissa kasvaa reheviä monilajisia lehtimetsiä ja sademetsiä. Vuoriston pohjois- ja eteläpuolella leviää kosteita alankoja, joilla on soita ja mangrovemetsiä. Rannikolla on suuria suistoalueita. Saarten ympärillä on koralliriuttoja. Papua-Uuden-Guinean saaret ovat tuliperäisiä. Tulivuorten purkauksia esiintyy usein. Pääsaaren Ulawun -tulivuori purkautui vuonna 2019 ja 2022. Tuhkapilvi kohosi kolmen kilometrin korkeuteen. Pienen Manamin saaren tulivuori purkautui myös vuonna 2022.

Papua-Uuden-Guinean ilmasto on lämmin ja kostea. Korkeilla vuorilla on kuitenkin viileämpää. Yli kahden kilometrin korkeudella merenpinnasta on säännöllisesti kuuraa ja toisinaan sataa lunta. Vuorilta virtaa mereen useita jokia. Pohjoiseen virtaavia jokia ovat Sepik ja Ramu. Etelärannikolle laskevat Fly, Kikori ja Purari. Variratan kansallispuisto sijaitsee pääkaupungin Port Moresbyn lähellä etelärannikon tuntumassa. Puistossa on sademetsää ja eukalyptusniittyjä. Alueella elää pussimäyriä, pussinäätiä, paratiisilintuja ja kasuaareja. Siellä pesii myös myrkkypitohui, kuhankeittäjiin kuuluva lintulaji, jonka höyhenet, iho ja lihakset ovat myrkyllisiä.

Papua-Uuden-Guinean vesillä on ainutlaatuisen rikas meriluonto. Riutoilla on tunnistettu viisi sataa korallilajia ja kolme tuhatta kalalajia. Kalastoon kuuluu värikkäitä vuokkokaloja, koralliahvenia ja tokkoja, perhokaloja, peikkokrotteja ja haita. Meressä ui myös delfiinejä ja monia lajeja valaita.

Historia

Papua-Uuden-Guinean varhaisasukkaat saapuivat saarille noin 50 000 vuotta sitten. Kilun luolasta Bougainvillen Bukan saarelta on löydetty jälkiä ja jäänteitä 30 000 vuotta vanhasta ihmisasutuksesta. Luolan asukkaat ovat käyttäneet ravintonaan haita, merietanoita ja kilpikonnia, sekä kookos- ja elemipähkinöitä. Uuden-Guinean saaren Kukin alueella asuneet ihmiset ovat kasvattaneet taaroa, banaaneja ja sokeriruokoa jo 8000 vuotta sitten.

Papua-Uuden-Guinean asuttajat ovat tulleet saarille pienissä ryhmissä, useina muuttoaaltoina. Eri väestöryhmiin kuuluneita tulijoita on asettunut tiheää metsää kasvaville rinteille ja laaksoihin. He ovat rakentaneet kylänsä ja eläneet erillään muista. Vielä 1930-luvulla eurooppalaiset luulivat Uuden-Guinean saaren sisäseutuja asumattomiksi. Kun lentokoneet lensivät saaren yli, lentäjät havaitsivat monin paikoin viljelysmaita ja asumuksia. Pieniksi yhteisöiksi eristäytyminen näkyy yhä siinä, että Papua-Uudessa-Guineassa on tuhat etnistä ryhmää ja yli 800 paikalliskieltä. Maassa on sanonta: ”joka kylä elää omalla tavallaan”.

Eurooppalaiset laivat purjehtivat Papua-Uuden-Guinean vesille 1500-luvulla. 1800-luvun lopulla kolme eurooppalaista siirtomaavaltaa ottivat osansa Uuden-Guinean saaresta. Hollanti hallitsi saaren länsiosaa, joka nykyisin kuuluu Indonesialle. Saksa otti haltuunsa nykyisen Papua-Uuden-Guinean pohjoisosan ja Iso-Britannia valtasi eteläosan. Brittiläiset siirtolaiset asettuivat myös Uuden-Irlannin ja Uuden-Britannian saarille. Vuonna 1906 Iso-Britannia antoi hallussaan olleet alueet Australialle. Ensimmäisen maailmansodan aikana Australia miehitti Saksan hallitseman alueen. 1920-luvulla Papua-Uudesta-Guineasta löydettiin kultaa. Toisen maailmansodan aikana Japani valtasi Uuden-Guinean ja saarilla käytiin kovia taisteluja. Vuonna 1975 Papua-Uudesta-Guineasta tuli itsenäinen valtio.

Papua-Uuden-Guinean itsenäisyyden alusta asti Bougainvillen saarella on ollut pyrkimyksiä irtautua itsenäiseksi. Saarella on rikkaita kupariesiintymiä. 1980-luvun lopulla Bougainvillella puhkesi sisällissota. Sota kesti yhdeksän vuotta ja siinä kuoli yli 10 000 ihmistä. Vuonna 2019 Bougainvillella järjestettiin kansanäänestys, missä 98% äänestäneistä kannatti itsenäistymistä. Vuonna 2021 Papua-Uuden-Guinean hallitus ja Bougainvillen aluehallinto sopivat, että Bougainville itsenäistyy vuonna 2027, jos Papua-Uuden-Guinean parlamentti vahvistaa sopimuksen. Tämän odotetaan tapahtuvan vuoden 2023 kuluessa.

Ekologinen jalanjälki

1 0

1,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Papua-Uusi-Guinea asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Papua-Uuden-Guinean parlamenttivaalit järjestetään viiden vuoden välein. Vaaleissa eniten ääniä saanut puolue nimittää pääministerin. Vuonna 2022 parlamenttipaikat jakautuivat 23 puolueen kesken. Hajanaisuus aiheuttaa epävakautta. Harva hallitus istuu kautensa loppuun asti. Hallitukset hajoavat sisäisiin kiistoihin tai parlamentin epäluottamusäänestyksissä. Vuoden 2022 vaaleissa pääministeri James Marapen johtama Pangu Pati selviytyi suurimmaksi puolueeksi, mutta ei saanut enemmistöä parlamentissa. Marape jatkaa pääministerinä. Parlamentin 118 jäsenestä vain kaksi on naisia.

Ulkomaiset tarkkailijat ovat huomauttaneet, että Papua-Uuden-Guinean vaaleissa on epäselvyyksiä ja väärinkäytöksiä. Vuonna 2022 lähes miljoona äänestäjää käännytettiin pois vaalipaikoilta siksi, että heitä ei ollut kirjattu äänioikeutettujen rekisteriin. Maailman demokratian tilaa seuraava Freedom House-järjestö luokittelee Papua-Uuden-Guinean osittain vapaaksi maaksi.

Vuoden 2022 vaalikampanjan aikana ja äänestyspäivänä eri puolilla maata puhkesi väkivaltaisia välikohtauksia. Poliittisten ryhmien kannattajat häiritsivät ääntenlaskentaa. Vaaliuurnia poltettiin, kun vihaiset äänestäjät eivät löytäneet nimeään äänioikeutettujen luettelosta. Yhteenotoissa tapettiin 20 ihmistä. Ehdokkaita ja puolueita syytettiin äänestäjien lahjomisesta. YK:n kehitysohjelmia valvovan toimiston mukaan Engan ylängöillä tapahtuneissa väkivaltaisuuksissa on vuoden 2022 aikana kuollut 300 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch toteaa vuosiraportissaan, että yli kaksi kolmasosaa Papua-Uuden-Guinean naisista on joutunut lähisuhdeväkivallan kohteeksi. 40% väestöstä elää köyhyydessä. Noituudesta epäiltyjä ihmisiä vainotaan ja surmataan. Useimmissa tapauksissa tämän väkivallan uhrit ovat naisia. Naisten pahoinpitelijät ja jopa surmaajat joutuvat harvoin vastuuseen teoistaan. Papua-Uudessa-Guineassa niin sanottujen raskol-jengien harjoittama väkivalta on jatkuvasti lisääntynyt. Pääkaupunki Port Moresby on joka vuosi kärkijoukossa, kun maailman lehdet julkaisevat listojaan kaupungeista, joissa on vaarallista asua.

Inhimillisen kehityksen indeksi

11

154 / 188

Papua-Uusi-Guinea sijoittuu sijalle 154 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee Papua-Uuden-Guinean alemman keskitulotason maaksi. Vuonna 2020 talous supistui 4%. Vuodesta 2021 alkaen talous on elpynyt hitaasti. Vuonna 2019 56% työvoimasta sai toimeentulon maataloudesta, 13% työskenteli teollisuuden tehtävissä ja 31% palvelualoilla. 87% Papua-Uuden-Guinean väestöstä asuu maaseudulla. Valtaosa maanviljelijöistä on pientilallisia. He kasvattavat bataattia, taaroa, banaaneja, maniokkia ja jamssia perheen ravinnoksi ja lähimarkkinoille. Kaupallisia tuotteita ovat kookospähkinät, palmuöljy, kahvi, kaakao ja kumi.

Papua-Uuden-Guinean hallinnassa on 2,5 miljoonan neliökilometrin suuruinen merialue, josta kalastetaan 14% maailman tonnikalasta. Papualaista tonnikalaa myydään Euroopassakin. Rannikkovesien pienimuotoisempi pyynti tuottaa monilajista saalista kotitarvekulutukseen ja paikallisille markkinoille.

Papua-Uudella-Guinealla on runsaat luonnonvarat. Maassa on öljyä, kaasua, kultaa, hopeaa, kuparia, nikkeliä ja kobolttia. Saarten metsissä kasvaa useita jalopuulajeja. Näitä hyödyntävät metsäyhtiöt ja laittomat kaatajat. Lähes 90% puutavarasta viedään Kiinaan.

Vuonna 2020 Papua-Uuden-Guinean viennin kokonaisarvo oli 9,3 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli neljä miljardia dollaria. Tärkeimmät vientituotteet olivat öljy ja kaasu 40% (raakaöljy, kaasu ja öljynjalosteet), kulta 25%, kupari 7%, puutavara 6% (raakapuu ja sahatavara), nikkeli 5%, palmuöljy 5%, kala 4% (pakastekala, kalanjalosteet), kahvi 1% ja kaakao 1%. Suurimpia vientimaita olivat Australia, Kiina, Japani, Taiwan ja Etelä-Korea. Tuontimaita olivat Australia, Kiina, Singapore, Malesia ja Japani.

Vuonna 2020 Papua-Uudessa-Guineassa kävi 39 000 ulkomaista turistia ja matkailutulot olivat 4,2 miljoonaa dollaria. Ulkomailla asuvat papualaiset lähettivät kotimaahan perheilleen yhteensä kaksi miljoonaa dollaria.

Kartat

Tilastot

Maan Papua-Uusi-Guinea tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

10 329 931

Ihmistä maassa Papua-Uusi-Guinea

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 3 0

3,1

lasta per nainen maassa Papua-Uusi-Guinea

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43

43

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Papua-Uusi-Guinea

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

4 447

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Papua-Uusi-Guinea

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 2 5 4 5
6 7 8 9 10

2

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Papua-Uusi-Guinea

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

5

0,6

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Papua-Uusi-Guinea

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 8 5
6 7 8 9 10

3,8

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Papua-Uusi-Guinea

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Papua-Uusi-Guinea

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 2 8 9 10

6,16

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Papua-Uusi-Guinea

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,3

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Papua-Uusi-Guinea

Tasa-arvo

Työ