[[suggestion]]
Qatar
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Doha

Etniset ryhmät

arabit 40%, intialaisia 18%, pakistanilaisia 18 %, iranilaisia 10 %, muut 14 %

Kieli

arabia (virallinen), englanti

Uskonto

muslimeja 77,5 %, kristittyjä 8,5 %, muut yhteensä14 %

Väkiluku

2 100 000

BKT per asukas

93 521 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Suurin osa maasta on aavikkoa, joka ei sovellu maanviljelyyn ilman keinokastelua. Qatarin maasto on tasaista ja maan korkein kohta on vain 105 metriä merenpinnasta. Kesäisin lämpötila Qatarissa voi nousta 50 asteeseen, mutta talvisin keskilämpötila on noin 20 astetta. Maassa sataa vähän, mutta ilmasto on silti kostea, mikä on seurausta veden haihtumisesta Persianlahdella. Qatarilla on suuria ympäristöongelmia. Saastepilvien ja happamien sateiden lisäksi maa on kärsinyt ilman saastumisesta 1990-luvun alussa vallinneen Persianlahden sodan jälkeen. Öljyteollisuuden päästöt ovat saastuttaneet pohjaveden, ja kasvinsuojeluaineiden sekä lannoitteiden liiallinen käyttö on pilannut Qatarin maaperän.

Historia

Qatarissa oli asutusta jo 4000 eaa., mutta historiallisesti katsoen maan rooli ei ole ollut merkittävä. 1700-luvulla beduiiniklaani Khalifa valloitti sekä Bahrainin että Qatarin. Vuonna 1876 Khalifa-klaanin keskuudessa syntyi sisäinen valtataistelu ja nykyiset hallitsijat eli Thanin suku otti vallan brittien avustamana. Vuonna 1916 maasta tuli brittien protektoraatti. Brittien siirtomaavallan päättyessä Persianlahdella Qatarin suunniteltiin liittyvän osaksi Yhdistyneitä arabiemiirikuntia, mutta Thanin suku ei päässyt yksimielisyyteen jäsenyysehdoista muiden jäsenmaiden kanssa ja vuonna 1971 Qatarista tuli itsenäinen valtio. Itsenäistymisen jälkeen hallitsijasuvun keskuudessa syntyi konflikteja siitä, kenestä tulisi maan johtaja tai emiiri. Maan hallintotilanne on ollut vakaa vuodesta 1995 lähtien ja Qatarissa on tapahtunut huomattavaa poliittista ja taloudellista kehitystä.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 4 5 6 7 8 6

8,7

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Qatar asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 8,7 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


Emiirillä on kaikki valta ja hän tekee kaikki suuremmat päätöksensä yhteistyössä Thanin suvun kanssa. Nykyinen emiiri on Tamim bin Hamad Al Thani, joka tuli valtaan vuonna 2013. Rutiiniluontoisemmat päätökset hoitaa hallitus, jonka jäsenet emiiri nimittää. Lähes kaikki hallituksen jäsenet ovat emiirin sukulaisia tai johtajasuvun kannattajia. Emiiri nimittää maan tuomarikunnan, lisäksi Qatarissa on oma islamin uskoon pohjautuva sharia-lakia soveltava tuomioistuin. Emiirin johtotapa on autoritäärinen, mutta hän on kuitenkin panostanut maan asukkaiden hyvinvointiin. Poliittiset puolueet on kielletty, eikä maassa ole vapaata mediaa. Siellä kuitenkin sijaitsee vapaamielisen arabiankielisen tv-kanava Al Jazeeran päätoimitus, jonka toimintaa valtio rahoittaa.
Vuodesta 1999 alkaen maahan on valittu 29-jäseninen Kuntien keskusneuvosto, jolla on aluehallinnon asioissa neuvoa antava rooli. Neuvostovaalit olivat viimeksi 2011, seuraavat pidetään vuonna 2015. Kansanäänestyksessä hyväksytyn, vuonna 2005 voimaan tulleen uuden perustuslain mukaan maahan tulee 45-jäseninen neuvoa antava parlamentti Majlis al-Shura, jonka jäsenistä emiiri nimittää 15 ja 30 valitaan vaaleilla. Vaaleja ei kuitenkaan ole vielä järjestetty. Naisten asema on moniin muihin arabimaihin verrattuna vapaampi. Naiset saivat ensimmäisen kerran äänestää vuoden 1999 vaaleissa. Perheensä miesten suostumuksella naiset saavat työskennellä kodin ulkopuolella. Avioliitot ovat useimmiten järjestettyjä, ja moniavioisuutta esiintyy. Vain viidesosa Qatarin asukkaista on syntyperäisiä qatarilaisia. Suurin osa asukkaista on vierastyöläisiä, jotka ovat kotoisin Intiasta, Nepalista, Filippiineiltä ja Pohjois-Afrikasta. He eivät voi saada Qatarin kansalaisuutta. Qatarin on määrä järjestää jalkapallon mm-kisat vuonna 2020. Kisaisännyys on herättänyt voimakasta kansainvälistä kritiikkiä, sillä kisapaikkojen rakennustöissä on kuollut arviolta yli tuhat vierastyöläistä epäinhimillisissä oloissa. Qatarin epäillään myös saaneen kisat lahjuksilla.

Inhimillisen kehityksen indeksi

16

44 av 188

Qatar sijoittuu sijalle 44 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Ennen 1940-luvun öljylöytöjä Qatar oli yksi Lähi-Idän köyhimmistä alueista. Öljy muutti maan talouden ja Qatar on nykyään maailman rikkain maa. Väestön elintaso on erittäin korkea, mutta se ei koske vierastyöläisiä. Suuri osa kansallisvarallisuudesta on hallitsevan suvun käsissä. Raakaöljyn tuotanto on suhteellisen vähäistä, mutta sen maakaasuvarannot ovat maailman kolmanneksi suurimmat. Kaasu nesteytetään moderneissa laitoksissa, ja maa on nesteytetyn maakaasun tuottajana maailman kärjessä. Teollisuustoiminta perustuu öljy- ja kaasutuotantoon, maanviljelyn harjoittaminen on hyvin vähäistä.
Qatarin valtio haluaa vähentää riippuvuuttaan öljy- ja kaasutuloista tukemalla yksityistä elinkeinoelämää. Vuonna 2004 perustettiin teknologia- ja tiedepuisto, jonka strategiana on tukea yksityisen sektorin toimintaa ja helpottaa sekä paikallisten että ulkomaisten yritysten perustamista maahan. Tärkeimpiä kauppakumppaneita ovat Japani, Korea, Singapore, USA, EU, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiriirikunnat. Qatarin liikenneverkoston modernisoimisen ansiosta tie-, meri- ja lentoliikenneyhteydet ovat hyvät, samoin kuin maan muukin infrastruktuuri.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Qatar koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

2 930 524

Ihmistä maassa Qatar

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 7

1,8

lasta per nainen maassa Qatar

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6

6

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Qatar

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

Ei tilastoja saatavilla

93 521

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Qatar

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Qatar

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 4

32,5

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Qatar

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 0

9,0

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Qatar

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 6

9,6

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Qatar

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 3

9,35

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Qatar

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

12,8

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Qatar

Tasa-arvo

Työ