Qatar

Keskeiset luvut ja tiedot
Maantiede
Suurin osa maasta on aavikkoa, joka ei sovellu maanviljelyyn ilman keinokastelua. Qatarin maasto on tasaista ja maan korkein kohta on vain 105 metriä merenpinnasta. Kesäisin lämpötila Qatarissa voi nousta 50 asteeseen, mutta talvisin keskilämpötila on noin 20 astetta. Maassa sataa vähän, mutta ilmasto on silti kostea, mikä on seurausta veden haihtumisesta Persianlahdella. Qatarilla on suuria ympäristöongelmia. Saastepilvien ja happamien sateiden lisäksi maa on kärsinyt ilman saastumisesta 1990-luvun alussa vallinneen Persianlahden sodan jälkeen. Öljyteollisuuden päästöt ovat saastuttaneet pohjaveden, ja kasvinsuojeluaineiden sekä lannoitteiden liiallinen käyttö on pilannut Qatarin maaperän.
Historia
Qatarissa oli asutusta jo 4000 eaa., mutta historiallisesti katsoen maan rooli ei ole ollut merkittävä. 1700-luvulla beduiiniklaani Khalifa valloitti sekä Bahrainin että Qatarin. Vuonna 1876 Khalifa-klaanin keskuudessa syntyi sisäinen valtataistelu ja nykyiset hallitsijat eli Thanin suku otti vallan brittien avustamana. Vuonna 1916 maasta tuli brittien protektoraatti. Brittien siirtomaavallan päättyessä Persianlahdella Qatarin suunniteltiin liittyvän osaksi Yhdistyneitä arabiemiirikuntia, mutta Thanin suku ei päässyt yksimielisyyteen jäsenyysehdoista muiden jäsenmaiden kanssa ja vuonna 1971 Qatarista tuli itsenäinen valtio. Itsenäistymisen jälkeen hallitsijasuvun keskuudessa syntyi konflikteja siitä, kenestä tulisi maan johtaja tai emiiri. Maan hallintotilanne on ollut vakaa vuodesta 1995 lähtien ja Qatarissa on tapahtunut huomattavaa poliittista ja taloudellista kehitystä.
Ekologinen jalanjälki










9,3
Yhteiskunta ja politiikka
Emiirillä on kaikki valta ja hän tekee kaikki suuremmat päätöksensä yhteistyössä Thanin suvun kanssa. Nykyinen emiiri on Tamim bin Hamad Al Thani, joka tuli valtaan vuonna 2013. Rutiiniluontoisemmat päätökset hoitaa hallitus, jonka jäsenet emiiri nimittää. Lähes kaikki hallituksen jäsenet ovat emiirin sukulaisia tai johtajasuvun kannattajia. Emiiri nimittää maan tuomarikunnan, lisäksi Qatarissa on oma islamin uskoon pohjautuva sharia-lakia soveltava tuomioistuin. Emiirin johtotapa on autoritäärinen, mutta hän on kuitenkin panostanut maan asukkaiden hyvinvointiin. Poliittiset puolueet on kielletty, eikä maassa ole vapaata mediaa. Siellä kuitenkin sijaitsee vapaamielisen arabiankielisen tv-kanava Al Jazeeran päätoimitus, jonka toimintaa valtio rahoittaa.
Vuodesta 1999 alkaen maahan on valittu 29-jäseninen Kuntien keskusneuvosto, jolla on aluehallinnon asioissa neuvoa antava rooli. Neuvostovaalit olivat viimeksi 2011, seuraavat pidetään vuonna 2015. Kansanäänestyksessä hyväksytyn, vuonna 2005 voimaan tulleen uuden perustuslain mukaan maahan tulee 45-jäseninen neuvoa antava parlamentti Majlis al-Shura, jonka jäsenistä emiiri nimittää 15 ja 30 valitaan vaaleilla. Vaaleja ei kuitenkaan ole vielä järjestetty. Naisten asema on moniin muihin arabimaihin verrattuna vapaampi. Naiset saivat ensimmäisen kerran äänestää vuoden 1999 vaaleissa. Perheensä miesten suostumuksella naiset saavat työskennellä kodin ulkopuolella. Avioliitot ovat useimmiten järjestettyjä, ja moniavioisuutta esiintyy. Vain viidesosa Qatarin asukkaista on syntyperäisiä qatarilaisia. Suurin osa asukkaista on vierastyöläisiä, jotka ovat kotoisin Intiasta, Nepalista, Filippiineiltä ja Pohjois-Afrikasta. He eivät voi saada Qatarin kansalaisuutta. Qatarin on määrä järjestää jalkapallon mm-kisat vuonna 2020. Kisaisännyys on herättänyt voimakasta kansainvälistä kritiikkiä, sillä kisapaikkojen rakennustöissä on kuollut arviolta yli tuhat vierastyöläistä epäinhimillisissä oloissa. Qatarin epäillään myös saaneen kisat lahjuksilla.
Inhimillisen kehityksen indeksi
40 av 186
Talous ja kaupankäynti
Ennen 1940-luvun öljylöytöjä Qatar oli yksi Lähi-Idän köyhimmistä alueista. Öljy muutti maan talouden ja Qatar on nykyään maailman rikkain maa. Väestön elintaso on erittäin korkea, mutta se ei koske vierastyöläisiä. Suuri osa kansallisvarallisuudesta on hallitsevan suvun käsissä. Raakaöljyn tuotanto on suhteellisen vähäistä, mutta sen maakaasuvarannot ovat maailman kolmanneksi suurimmat. Kaasu nesteytetään moderneissa laitoksissa, ja maa on nesteytetyn maakaasun tuottajana maailman kärjessä. Teollisuustoiminta perustuu öljy- ja kaasutuotantoon, maanviljelyn harjoittaminen on hyvin vähäistä.
Qatarin valtio haluaa vähentää riippuvuuttaan öljy- ja kaasutuloista tukemalla yksityistä elinkeinoelämää. Vuonna 2004 perustettiin teknologia- ja tiedepuisto, jonka strategiana on tukea yksityisen sektorin toimintaa ja helpottaa sekä paikallisten että ulkomaisten yritysten perustamista maahan. Tärkeimpiä kauppakumppaneita ovat Japani, Korea, Singapore, USA, EU, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiriirikunnat. Qatarin liikenneverkoston modernisoimisen ansiosta tie-, meri- ja lentoliikenneyhteydet ovat hyvät, samoin kuin maan muukin infrastruktuuri.
Kartat
Tilastot
YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Qatar koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin
Väestö
Väkiluku
2 881 053
Lasta per nainen
Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden


1,8
Lapsikuolleisuus
Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden.







7
Köyhyys
BKT asukasta kohden
Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla.

127 480
Nälkä
Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ilmasto
CO2-päästöt
CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden












































43,9
Terveys
Juomavesi
Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen










10,0
Koulutus
Luku- ja kirjoitustaidot
Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä










9,35
Koulunkäynti
Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin?












