[[suggestion]]
Ruotsi
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Tukholma

Etniset ryhmät

ruotsalaisia, suomalaisia, saamelaisia, jugoslaaveja, tanskalaisia, norjalaisia, kreikkalaisia, turkkilaisia

Kieli

ruotsi (virallinen kieli), saamea ja suomea puhuvia vähemmistöjä

Uskonto

luterilaisia 87 %, muita 13 %

Väkiluku

9 700 000

Valtiomuoto

Kuningaskunta

BKT per asukas

59 324 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Ruotsin pinta-ala on yli 450 000 neliökilometriä ja se on Pohjoismaiden suurin maa. Pohjoisosissa on tunturialueita ja ylänköä. Maan keskiosissa on rannikon tuntumassa paljon hedelmällisiä viljelyalueita, mutta myös maan suurimpia teollisuuskeskittymiä. Etelässä asutus on tiheintä ja siellä harjoitetaan maataloutta. Ilmasto vaihtelee maan eri osissa. Pohjoisessa talvet ovat kylmiä ja lumisia, mutta kesät ovat usein lämpimiä. Etelässä ilmasto on leuto vuoden ympäri. Atlantin Golfvirran ansiosta Ruotsin ilmasto on lämpimämpi kuin vastaavilla leveysasteilla muualla maailmassa.

Historia

Viikinkiaika 700-luvun lopulta 1000-luvun puoliväliin on tärkeä vaihe Ruotsin vanhassa historiassa. Skandinaviasta tulleet viikingit aiheuttivat ryöstöretkillään tuhoa ympäri Eurooppaa. He jättivät vaikutuksensa mm. englannin kieleen. Arkeologisten löytöjen perusteella skandinaavit kävivät kauppaa ja tekivät ryöstöretkiä Euroopassa jo tätä ennen. Vuodesta 1397 lähtien Ruotsi oli valtioliitossa Tanskan ja Norjan kanssa. Näiden muodostama Kalmarin Unioni kesti vuoteen 1523, jolloin Kustaa Vaasa irtautui liitosta ja Ruotsi itsenäistyi. Sata vuotta myöhemmin Ruotsi sai hiljalleen paljon vaikutusvaltaa Itämeren alueella ja siitä tuli eurooppalainen suurvalta. Maa teki aluevalloituksia muun muassa Suomen alueella – tosin nykyisen Suomen länsiosat Ruotsi oli valloittanut jo 1200-luvulla.. Alueen laajenemisen myötä myös Ruotsin vihollisten määrä kasvoi. Venäjästä tuli sen suurin vihollinen ja vastapeluri taisteluissa Itämeren alueen herruudesta. Vuonna 1709 Ruotsi kärsi Venäjää vastaan tappiot suuressa Pohjan Sodassa ja menetti suurvalta-asemansa. Vuosina 1814–1905 Ruotsi ja Norja olivat valtioliitossa. Sekä ensimmäisessä että toisessa maailmansodassa Ruotsi olio puolueeton ja se on pyrkinyt myös sotien jälkeen säilyttämään puolueettomuutensa. Vuonna 1995 Ruotsista tuli EU:n jäsen.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 5

3,6

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Ruotsi asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 3,6 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


Ruotsi on perustuslaillinen monarkia. Kuningas Kaarle XVI Kustaa on virallinen valtionpäämies, mutta hänellä ei ole käytännön valtaa. Lainsäädäntövaltaa käyttää parlamentti, Riksdagen. Kansanedustajat valitaan nelivuotiskausiksi ja parlamentti valitsee pääministerin.
Ruotsin puolueet jakautuvat kahteen koalitioon, maltillisten oikeistopuolueiden muodostamaan Allianssiin ja sosialidemokraattien, ympäristöpuolueen (Miljöpartiet) ja vasemmistopuolueen (Vänsterpartiet) punavihreisiin (Rödgröna). Vuoden 2014 parlamenttivaalit voitti punavihreä-blokki, joka ei kuitenkaan saanut enemmistöä. Sosialidemokraatit muodostivat vähemmistöhallituksen yhdessä ympäristöpuolueen kanssa, vasemmistopuolueen tuella. Pääministeriksi tuli sosialidemokraattien Stefan Löfven. Vaaleissa vaa’ankieliasemaan noussut blokkien ulkopuolinen Ruotsidemokraatit (Sverigedemokraterna) kaatoi yhdessä Allianssin kanssa hallituksen budjettiesityksen, ja maassa oli määrä järjestää uudet vaalit. Hallitus pääsi kuitenkin Allianssin kanssa sopimukseen, jossa se sitoutui antamaan jatkossa tukensa hallituksen budjeteille, jotta Ruotsidemokraatteja estettäisiin käyttämästä vaa’ankieliasemaansa.

Inhimillisen kehityksen indeksi

18

6 av 188

Ruotsi sijoittuu sijalle 6 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Ruotsin vientivetoinen talous on eurooppalaisessa mittakaavassa pärjännyt varsin hyvin vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeisenä aikana, osittain myös kotitalouksien kulutuksen ansiosta.

Ruotsin julkinen talous on ollut pitkään ylijäämäinen. Julkisen talouden velka vuonna 2015   on 41,1 prosenttia ja  2016  39,5 prosenttia BKT:stä. Työttömyysaste (7,8 %) vuonna 2015 kuitenkin laskee ennakoitua hitaammin johtuen työvoiman määrän kasvusta, vuoden 2016 ennuste on 7,4 prosenttia. Nuorisotyöttömyys on pysynyt suurena, vuonna 2015 20,1 %. Maassa on silti pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä.
Suuret metsät, mineraalivarannot ja vesivoima ovat luoneet perustan Ruotsin monipuoliselle teollisuudelle. Tärkeimmät vientituotteet ovat koneet, moottoriajoneuvot, metsätaloustuotteet, rauta, teräs ja kemikaalit. Suurimpia ruotsalaisia vientiyrityksiä olivat vuonna 2013: Ericsson, AB Volvo, Preem AB, AstraZeneca AB, Svenskt Stål AB, Sandvik AB ja LK AB.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Ruotsi koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

10 160 159

Ihmistä maassa Ruotsi

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 7

1,8

lasta per nainen maassa Ruotsi

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3

3

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Ruotsi

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

15

59 324

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Ruotsi

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 3

3,4

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Ruotsi

Terveys

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,0

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Ruotsi

Koulutus

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14

13,9

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Ruotsi

Tasa-arvo

Työ