[[suggestion]]
Saint Kitts ja Nevis
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Basseterre

Kieli

englanti (virallinen)

Uskonto

anglikaanit, muut protestantit, katolilaiset

Väkiluku

51 500

Valtiomuoto

parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia

BKT per asukas

26 256 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Saint Kitts ja Nevis muodostuu kahdesta Pienten Antillien saaresta. Molemmat saaret koostuvat tuliperäisestä vuoristosta ja trooppisista sademetsistä. Mount Liamuiga on maan korkein vuori, 1156 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuorten välissä on hedelmällisiä laaksoja. Maan suurimman saaren, Saint Kittsin rannat ovat mustaa vulkaanista hiekkaa, kun taas koralliriutan ympäröivällä pienemmällä Nevisin saarella on valkoiset rannat. Yli 80 prosenttia väestöstä asuu Saint Kittsin saarella.

Historia

Kolumbus löysi Saint Kittsin ja Nevisin vuonna 1493, jolloin saaria asuttivat alkuperäisheimot (”Karibian intiaanit”). 1600-luvun ajan Ranska, Espanja ja Englanti kamppailivat saarten hallinnasta. Saarille perustettiin viljemiä, joista erityisesti sokerintuotanto toi Nevisille suuria voittoja. Vuonna 1713 Saint Kitts tuli osaksi brittiläisimperiumia, mutta valtataistelu saarista jatkui 1700-luvun loppuun saakka.

Sokeriplantaasien ankarat elinolosuhteet ja köyhyys johtivat radikaalin poliittisen liikkeen syntyyn 1900-luvulla. Työväenpuolueet vaativat Saint Kittsin ja Nevisin itsenäisyyttä Isosta-Britanniasta, mutta maa sai autonomian vasta vuonna 1967. Viereinen Anguillan saari kuului Saint Kittsin ja Nevisin valtioon vuoteen 1980 saakka, jonka jälkeen se irtaantui ja tuli osaksi Ison-Britannian hallintoaluetta. Erimielisyys uudesta perustuslaista johti vuonna 1982 yhteiskunnallisiin levottomuuksiin, mutta niistä huolimatta maa itsenäistyi 1983. Nevisin asukkailla on ollut myös separatistia haaveita eriytyä omaksi valtiokseen ja saada laaja itsehallinto. Vuonna 1996 Nevis kampanjoi laajasti irtautumisesta St. Kittsistä, mutta kansanäänestyksessä vuonna 1998 separatistit eivät saaneet tarpeellista kahden kolmasosan enemmistöä.

Ekologinen jalanjälki

Ei tilastoja saatavilla

0,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Saint Kitts ja Nevis asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


Työväenpuolueella on historiallisesti vahva kannatus maassa, suosio on katkennut vain vuosina 1980 - 1995, jolloin People’s Action Movement – puolue oli johtavassa asemassa. Työväenpuolue voitti vaalit uudestaan ​​vuonna 1995 ja muodosti uuden hallituksen. Hallitusta johtamaan valittiin Denzil Douglas, joka toimii yhä Saint Kittsin ja Nevisin pääministerinä. Hallituksen pääprioriteettina on parantaa huumeiden salakuljetuksen torjuntaa valvonnan lisäämisellä ja huumeisiin liittyvän väkivallan vähentäminen. Saint Kittsin ja Nevisin murhatilastot ovat väkilukuun suhteutettuna maailman korkeimpia.

Saint Kittsin ja Nevisin asukkaat ovat paremmassa asemassa kuin monien sen naapurimaiden asukkaat, mutta elintasossa on suuria eroja. Yksi kolmesta Saint Kittsin ja Nevisin asukkaista elää köyhyydessä ja monet perheet asuvat niukassa omavaraistaloudessa. Hyvinvointijärjestelmä eläkkeineen, sairauspäivärahoineen ja vanhempainetuuksineen on vain niille, jotka työskentelevät yrityksissä tai omistavat yrityksen.

 Ulkomaalaiset voivat ostaa maan kansalaisuuden, mikä on herättänyt voimakasta kritiikkiä Yhdysvalloissa ja Kanadassa, jotka uskovat järjestelmän tukevan laitonta maahanmuuttoa Pohjois-Amerikkaan ja luovan saarille rikollisten vapaakaupungin.
 Saarten vetonauloja ovat Fort Georgen linnoitus Brimstone-kukkulalla sekä kansallispuisto, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

75 av 188

Saint Kitts ja Nevis sijoittuu sijalle 75 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Saint Kitts ja Nevis on velkaantunut kansakunta, mutta tärkeillä matkailu- ja offshore- palveluilla on ollut positiivinen vaikutus maan talouteen. Saint Kitts ja Nevis oli itäisen Karibian viimeinen valtio, jonka talous riippui täysin sokeriruo'osta, mutta sokerin maailmanmarkkinahinnan laskiessa hallitus yrittää saada aikaan maatalouden rakennemuutosta. Valtion sokeritehtaat suljettiin vuonna 2005, kun ne olivat tuottaneet tappiota jo pitkään ja viimeisen, 300-vuotiaan sokeriruokotehtaan sijalle avattiin itäisen Karibian suurin hotellikompleksi.

 Yli 200 000 matkailijaa vieraili saarilla vuonna 2009, mutta matkailuteollisuutta haavoittaa luonnonmullistukset ja poliittiset levottomuudet. Myös talouskriisi vaikutti rajusti matkailuelinkeinoon, mutta kasvun odotetaan jatkuvan.
Saint Kitts ja Nevis kuuluu Karibian yhteisö ja yhteismarkkina-alueeseen (CARICOM), joka pyrkii muun muassa luomaan yhteiset taloudelliset markkinat Karibian alueelle. CARICOM ​​on yrittänyt yhtenäistää alueen tariffeja niin, että pääoma ja työvoima voivat liikkua vapaasti maasta toiseen. Järjestö puoltaa myös yhteisen valuutan käyttöönottoa.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Saint Kitts ja Nevis koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

53 546

Ihmistä maassa Saint Kitts ja Nevis

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

Ei tilastoja saatavilla
lasta per nainen maassa Saint Kitts ja Nevis

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15

15

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Saint Kitts ja Nevis

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

7

26 256

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Saint Kitts ja Nevis

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Saint Kitts ja Nevis

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 6

4,7

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Saint Kitts ja Nevis

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Saint Kitts ja Nevis

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Saint Kitts ja Nevis