[[suggestion]]
Saint Vincent ja Grenadiinit
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Kingstown

Etniset ryhmät

afrikkalaista alkuperää 66 %, monietnisiä 19 %, itä-intialaiset 6 %, eurooppalaiset 4 %, Karibian intiaanit 2 %, muut 3 %

Kieli

Englanti (virallinen), patois-ranska

Uskonto

Protestantit 75 % (anglikaanit 47 %, metodistit 28 %), katolilaiset 13 %, muut (mukaanlukien hindut, adventistit, muut protestantit) 12 %

Väkiluku

102 000

Valtiomuoto

Parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia

BKT per asukas

14 021 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede


St. Vincent ja Grenadiinit kuuluu Pienten Antillien saariryhmään. Pääsaaren St. Vincentin lisäksi maahan kuuluu 30 pienempää saarta, mutta yli 90 prosenttia väestöstä asuu pääsaarella. Saaret ovat vulkaanista maaperää. St. Vincent koostuu metsäisistä vuorista ja saaren pohjoisosassa sijaitsee maan korkein vuori Mount Soufriere, 1234 metriä merenpinnan yläpuolella. Tulivuori on edelleen aktiivinen ja tuhoisia purkauksia on tapahtunut vuosina 1812, 1902 ja 1979. Rannikon valkoisten hiekkarantojen jälkeen alkavat koralliriutat.
 Saint Vincent ja Grenadiinien ympäristöongelmia aiheuttavat veden saastuminen rannikolla, mikä johtuu erityisesti jahtien päästöistä. Jotkut rannat ovat jo niin saastuneita, ettei uiminen ole suositeltua.

Historia


Useimpien saarien alkuperäiskansana oli aravaki-intiaanit, mutta myöhemmin Karibian intiaanit valtasivat saaret. Karibian intiaanit asuttivat saaria vielä silloinkin kun Kolumbus löysi saaret vuonna 1498. Pääsaaren ja lähisaarien alkuperäisasukkaat vastustivat pitkään eurooppalaista maahanmuuttoa.

 Vuonna 1787 Iso-Britannia valloitti saaret ja kun kapinayritys siirtomaavallan syrjäyttämiseksi epäonnistui, suurin osa alkuperäisväestöstä karkotettiin Roatán ja Utilan (nykyinen Honduras) saarille. St. Vincentillä alkuperäisväestö korvattiin tuomalla saarille afrikkalaisia orjia. Sen jälkeen kun orjuus kiellettiin brittiläiset hankkivat työvoimaa plantaaseilleen Intiasta.
 Vuonna 1902 suurin osa St. Vincent-saaren väestöstä kuoli voimakkaassa tulivuorenpurkauksessa. Vuosina 1958 - 1962 saaret kuuluivat Länsi-Intian federaatioon. Saint Vincent ja Grenadiinit sai autonomian Iso-Britannialta vuonna 1960. Vuonna 1979 saaret saivat itsenäisyyden ja pääministeriksi valittiin konservatiivinen Cato Milton St. Vincentin työväenpuolueesta.

Ekologinen jalanjälki

Ei tilastoja saatavilla

0,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Saint Vincent ja Grenadiinit asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


Saint Vincent ja Grenadiinien valtapuolue on Yhdistynyt työväenpuolue, joka on ollut vallassa koko 2000-luvun. Oppositiopuolueet ovat arvostelleet työväenpuolueta siitä, ettei se tee tarpeeksi parantaakseen saarien taloudellista tilannetta. Maa on tiiviissä yhteistyössä Kuuban ja Venezuelan kanssa ja sillä on myös hyvät diplomaattiset suhteet Taiwaniin. Suhteet Yhdysvaltoihin ovat olleet perinteisesti läheiset, Yhdysvallat muun muassa auttoi luomaan Saint Vincent ja Grenadiinien alueellisen turvallisuuden järjestelmän.

 Viime vuosina huumausainekauppa on lisääntynyt Karibialla saarilla, mikä on myös Saint Vincent ja Grenadiinien ongelma.
 Maa on Karibian yhteisö ja yhteismarkkina-alue CARICOMin sekä Itä-Karibian valtioiden organisaation OECSin jäsen. Jäsenvaltioilla on yhteinen valuutta ja keskuspankki. Yhteistyö on laajentunut talousliitoksi vuonna 2011 ja poliittista unionia kaavaillaan vuodeksi 2013.

Inhimillisen kehityksen indeksi

14

96 av 188

Saint Vincent ja Grenadiinit sijoittuu sijalle 96 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


St. Vincent ja Grenadiinit on itäisen Karibian köyhimpiä valtioita. Vuonna 1979 saaria koetteli valtava tulivuorenpurkaus, joka peitti laavalla puolet saarten banaaniviljelmistä ja vuosi sen jälkeen hurrikaani Allan aiheutti uusia vaurioita. Näiden luonnonkatastrofien lisäksi kilpailun lisääntyminen ja epävakaat vientimarkkinat ovat johtaneet taloudellisiin vaikeuksiin ja korkeaan työttömyyteen. Valtion talouden selkärangan muodostaa banaanin tuotanto ja vienti, mutta sekin tippui vuosina 1990 - 2004 52 prosentista 38 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

 Matkailun lisääntymistä toivotaan, mutta se on tapahtunut vain osittain. Matkailuala on kasvanut vuodesta 1996 asti, joskin hitaasti. Vuonna 2006 300 000 matkailijaa vieraili saarilla ja matkailu perustuu pitkälti jahtiveneilyyn. Vuonna 2011 valmistuneen kansainvälisen lentokentän toivotaan nyt lisäävän matkailua. Työttömyys saarilla on jo vuosia pysynyt vakaasti noin 20 prosentissa.

 2000-luvun alussa maa poistettiin kansainväliseltä rahanpesun mustalta listalta.

 
 Vuonna 2009 Saint Vincent ja Grenadiinit oli sijalla 91/182 YK:n inhimillisen kehityksen indeksillä.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Saint Vincent ja Grenadiinit koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

111 269

Ihmistä maassa Saint Vincent ja Grenadiinit

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 7

1,8

lasta per nainen maassa Saint Vincent ja Grenadiinit

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14

14

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Saint Vincent ja Grenadiinit

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

4

14 021

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Saint Vincent ja Grenadiinit

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

6 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Saint Vincent ja Grenadiinit

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3

2,4

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Saint Vincent ja Grenadiinit

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Saint Vincent ja Grenadiinit

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Saint Vincent ja Grenadiinit

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 6

9,56

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Saint Vincent ja Grenadiinit

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

12,3

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Saint Vincent ja Grenadiinit

Työ