[[suggestion]]
São Tomé ja Príncipe
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

São Tomé

Etniset ryhmät

mestitsit, angolalaisperäiset, "forrot" (vapautettujen orjien jälkeläiset), siirtotyöläiset Angolasta, Mosambikista ja Kap Verdestä ja heidän jälkeläisensä "tongat", eurooppalaiset (pääasiassa portugalilaiset)

Kieli

portugali (virallinen)

Uskonto

katoliset 70,3%, herätysliikkeet 3,4% uusapostolit 2%, adventistit 1,8%, muut 3,1%, ei uskontoa 19,4%

Väkiluku

190 000

BKT per asukas

4 446 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

São Tomén ja Príncipen saaret sijaitsevat päiväntasaajan leveyspiireillä Atlantilla, 320 ja 240 kilometrin etäisyydellä Gabonista, Afrikan rannikosta. Saaret kuuluvat tulivuorijonoon, joka ulottuu pohjoiseen ja jonka osia Päiväntasaajan Guinealle kuuluva Biokon saari sekä Kamerunvuori ovat. São Tomén ja Príncipen alueen tulivuoret eivät kuitenkaan enää ole aktiivisia. São Tomén saari on 50 km pitkä ja 32 km leveä, ja se on saarista vuoristoisempi. Príncipe on noin 30 km pitkä ja 6 km leveä. Saarten rehevän kasvillisuuden peittämiä vuorenrinteitä pitkin virtaa useita pieniä virtoja.

Merenpinnan tasolla ilmasto on trooppinen, mutta sisämaan ylämailla vuoden keskilämpötila on seitsemän astetta alhaisempi, ja yöt ovat yleisesti viileämpiä. Sadekausi on lokakuusta toukokuuhun.

Historia

Portugalilaiset merenkulkijat löysivät asumattomat saaret 1470-luvun taitteessa. Ensimmäinen onnistunut siirtokunta perustettiin São Tomélle 1493, ja seitsemää vuotta myöhemmin myös Príncipe asutettiin. Portugali teki 50 vuodessa orjatyövoiman avulla saarista Afrikan johtavan sokerinviejäalueen. Sokerintuotanto kuitenkin hiipui sadan vuoden kuluessa, ja 1600-luvun puoleenväliin tultaessa São Tomé oli lähinnä vain laivojen levähdyssatama. Tilanne muuttui 1800-luvun alussa, kun kahvin ja kookoksen viljely aloitettiin. Ravinteikas tuliperäinen maaperä varmisti São Tomén nousun maailman johtavaksi kookoksentuottajamaaksi vuoteen 1908 mennessä. Jättiplantaasijärjestelmä antoi plantaasinjohtajalle suuren toimivallan, mikä johti työvoiman hyväksikäyttöön vielä orjuuden poistuttuakin vuonna 1876. Pakkotyön ja huonojen olosuhteiden synnyttämä tyytymättömyys purkautui vuoden 1953 mellakoissa, joissa satoja afrikkalaisia kuoli ottaessaan yhteen portugalilaisten kanssa. "Batepan verilöylyn" jälkeen itsenäisyysaate jäi kuitenkin elämään, ja 50-luvun lopulla perustettiin São Tomén ja Príncipen vapautusliike MLSTP, jonka toiminta siirrettiin pian turvaan Gaboniin. Itsenäisyyspyrkimykset voimistuivat vallan vaihduttua emämaassa vuonna 1974, ja Portugalin uusi hallitus sitoutui mertentakaisten siirtomaidensa irrottamiseen. Sen edustajat neuvottelivat MLSTP:n kanssa itsenäisyydestä, ja väliaikaishallituskauden jälkeen São Tomé ja Príncipe itsenäistyi heinäkuussa 1975. Tämä aiheutti tuhansien portugalilaisten poismuuttoaallon. Maan presidentiksi valittiin MLSTP:n pääsihteeri Manuel Pinto da Costa.

Ekologinen jalanjälki

9

1,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten São Tomé ja Príncipe asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


MLSTP-puolue hallitsi yksin maata itsenäistymisestä vuoteen 1991 saakka, jolloin se joutui taipumaan ensimmäisiin vapaisiin monipuoluevaaleihin. Vaalit voitti oppositiopuolue PCD ja myös presidentti vaihtui. Parlamentti (kansalliskokous) on 55-jäseninen kansalliskokous, joka säätää maan lait ja valitaan neljän vuoden välein. Presidentti valitaan 5-vuotiskaudelle ja hän voi olla virassa kaksi peräkkäistä kautta. Parlamentti valitsee pääministerin, jonka presidentti hyväksyy.
Vuoden 2011 presidentinvaaleissa Manuel Pinto da Costa palasi maan johtoon.
Maassa on ollut poliittisesti levotonta, ja johtajat ovat vaihtuneet tiuhaan mutta useimmiten demokraattisesti. Sotilasvallankaappauksia on ollut kaksi, 1995 ja 2003, mutta varsin pian valta on palautettu siviilihallinnolle. Vallankaappauksen uhka oli olemassa myös 2009. Poliittisia kiistoja aiheuttavat erityisesti öljytulot ja niiden käyttö sekä korruptiosyytökset. 
São Tomé ja Príncipe on kehittänyt demokraattista järjestelmäänsä taatakseen ihmisoikeuksien toteutumisen maassa. Sananvapaus on taattu perustuslaissa ja se toteutuu myös käytännössä. Maassa on useita riippumattomia tiedotusvälineitä valtion virallisten tiedotuskanavien lisäksi. Väestöstä 95 prosenttia asuu Sao Tomén saarella.

Inhimillisen kehityksen indeksi

12

134 av 188

São Tomé ja Príncipe sijoittuu sijalle 134 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Maan talous on koko itsenäisyyden ajan perustunut kaakaon tuotantoon. Sen osuus viennistä on yhä 80 prosenttia. Muita tärkeitä maataloustuotteita ovat kookospähkinät, kopra, kaneli ja kahvi. Maatalous keskittyy niin vahvasti vientiin, etteivät sen tuotteet riitä maan omalle väestölle, vaan ruokaa joudutaan tuomaan ulkomailta. São Tomén ja Príncipen itsenäistyessä maan viljelyalueista 90 % kuului vanhoille portugalilaisomisteisille plantaaseille, jotka siirtyivät itsenäistymisen jälkeen valtion omistamille yrityksille mutta yksityistettiin jälleen myöhemmin. 
Maanviljelyn ohella maassa kalastus on tärkeä elinkeino ja kalaa myös viedään. São Tomélla ja Príncipellä on potentiaalia turismiin, ja maan hallitus on ryhtynyt toimiin turismin vaatiman infrastruktuurin parantamiseksi. Etenkin urheilukalastajat ovat löytäneet maan kalaisat vedet.
Öljyn merkitys maan taloudessa on kasvussa. Vesialueilta 2000-luvulla tehtyjen öljylöydösten arvioidaan vievän maan jopa Afrikan öljyntuottajien kärkeen. São Tomé ja Príncipe hallinnoi öljyntuotantoa yhdessä Nigerian kanssa. Kansainvälisille öljy-yhtöille huutokaupattujen porausoikeuksien tuloista maa saa 40 %, Nigeria 60. Huolimatta myönteisestä talouskehityksestä maa kuuluu toistaiseksi köyhiin maihin.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle São Tomé ja Príncipe koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

223 364

Ihmistä maassa São Tomé ja Príncipe

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 3 4 0

4,1

lasta per nainen maassa São Tomé ja Príncipe

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16

16

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa São Tomé ja Príncipe

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

4 446

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa São Tomé ja Príncipe

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa São Tomé ja Príncipe

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

6

0,7

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa São Tomé ja Príncipe

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 5

9,5

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan São Tomé ja Príncipe

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 6 5
6 7 8 9 10

3,6

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa São Tomé ja Príncipe

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 3

9,28

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa São Tomé ja Príncipe

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

Ei tilastoja saatavilla
koulunkäyntiä keskimäärin maassa São Tomé ja Príncipe

Tasa-arvo

Työ