[[suggestion]]
Saudi-Arabia
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Riad

Etniset ryhmät

arabit 90 %, afro-aasialaiset 10 %

Kieli

arabia (virallinen kieli)

Uskonto

muslimeja 100 %

Väkiluku

27 miljoonaa

Valtiomuoto

Islamilainen kuningaskunta

BKT per asukas

49 551 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Saudi-Arabian valtio kattaa suurimman osan Arabian niemimaasta. Kasvillisuudeltaan maa on pääasiassa kuivaa aroa ja aavikkoa. Kesäisin lämpötilat ovat äärimmäisen korkeita ja voivat nousta lähes +50 asteeseen. Talvet ovat viileämpiä: lämpötilat vaihtelevat 14–23 °C välillä. Rannikolla ilmasto on leudompi. Saudi-Arabiassa ei ole yhtään jokea, jossa virtaisi vettä vuoden ympäri. Maan kaikki vesivarannot saadaankin pohjavedestä sekä merivedestä, josta suola on poistettu. Saudi-Arabiassa esiintyy usein hiekkamyrskyjä, ja esimerkiksi vuonna 2009 erittäin voimakas hiekkamyrsky esti ihmisten ulkona liikkumisen. Saudi-Arabian öljy- ja kaasuteollisuudessa syntyy suuri osa maailman hiilidioksidipäästöistä. Maan ympäristöongelmia ovat etenkin aavikoituminen, öljyvuodoista aiheutuva rannikkoalueiden saastuminen sekä vesivarantojen ehtyminen.

Historia

Arabian niemimaata ovat asuttaneet tuhansien vuosien ajan pienet, eristäytyneet yhteisöt, jotka ovat saaneet elinkeinonsa rannikkoalueilla käymällään kaupalla. Sisämaassa on elänyt kamelipaimentolaisia. Saudi-Arabian nykyinen kuningashuone on lähtöisin Najdin alueelta, jossa Saud-niminen suku tuli valtaan 1700-luvulla. Sukuhaara on sittemmin hallinnut maata. Vuosien 1902–1927 välillä Ibn Saud teki paljon aluevalloituksia, ja vuonna 1932 perustettiin Saudi-Arabian kuningaskunta. Saudi-Arabia on ainoa arabimaa, jota ei ole valloitettu tai joka ei ole ollut siirtomaana. Maa on kuitenkin ollut poliittisesti sidoksissa Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan. USA vahvisti sotilastukikohtiaan Saudi-Arabiassa Persianlahden sodan aikaan vuonna 1991. Sotatoimiin ryhtymistä Yhdysvaltojen johtama 34 maan liittouma perusteli Kuwaitin vapauttamisella Irakin vallasta. Irak oli valloittanut Kuwaitin vuotta aikaisemmin. On väitetty, että Saudi-Arabia oli liittouman puolella, koska maassa pelättiin, että Irak voisi jatkaa hyökkäystään sen maaperälle asti. Al-Qaida, islamistiterroristien verkosto, kritisoi Saudi-Arabiaa siitä, että se on sallinut Yhdysvaltain asevoimien läsnäolon maassaan Persianlahden sodan jälkeen. Al-Qaidalla arvioidaan olevan Saudi-Arabiassa suuri kannatus, ja USA on kritisoinut maata siitä, että se ei ole ryhtynyt toimiin verkostoa vastaan. World Trade Centerin torneihin 11. syyskuuta 2001 tehtyyn iskuun osallisista 19 terroristista 15 oli saudeja. Monet pelkäävät, että fundamentalisti-islamistit saavat aikaan myös Saudi-Arabian monarkian kaatumisen.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 3

3,4

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Saudi-Arabia asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 3,4 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Saudi-Arabia on islamilainen, absoluuttinen monarkia, jossa kaikki valta on kuninkaalla ja Saudien laajalla kuningassuvulla. Poliittiset puolueet ja ammattiyhdistysliikkeet ovat kiellettyjä. Maassa toimii kuninkaan nimittämä neuvoa-antava eduskunta. Vuodesta 2005 valtionpäämiehenä toiminut kuningas Abdullah ibn Abdel Aziz ibn Saud kuoli 91-vuotiaana tammikuussa 2015. Hänen seuraajakseen valittiin Salman bin Abdulaziz al Saud, joka edellisen kuninkaan velipuoli. 
Islam on maan virallinen uskonto. Sharia, islamilainen laki, on lainkäytön pohja. Sharia-tuomioistuimet tekevät päätöksensä Koraanin ja perinteiden mukaan. Myös ulkomaalaisten on noudatettava islamilaista lakia. Läntisissä demokratioissa käytössä olevat oikeusprosessit ovat Saudi-Arabiassa tuntemattomia. Lehdistönvapaus on rajoitettua, ja Saudi-Arabiassa tehdyt ihmisoikeusrikokset huomioidaan vain ulkomailla lehdistössä. Maassa on käytössä kuolemanrangaistus ja julkiset teloitukset. Naisten oikeudet ovat erittäin rajalliset, ja naisia syrjitään järjestelmällisesti. Saudi-Arabia on Persianlahden alueella sekä taloudellinen, poliittinen että sotilaallinen suurvalta. Siellä sijaitsevat myös islamin pyhät kaupungit, Mekka ja Medina, minkä vuoksi Saudi-Arabialla on paljon vaikutusvaltaa Lähi-idässä ja islamilaisessa maailmassa.
 Islam on maan virallinen uskonto. Sharia, islamilainen laki, velvoittaa, että maan kaikki asukkaat ovat muslimeja. Sharia-tuomioistuimet tekevät päätöksensä Koraanin antamien ohjeiden ja perinteiden mukaan. Islamin säädöksien noudattamista valvoo uskonnollinen poliisi, mutaween.

Saudi-Arabian virallinen islamilaisuus on radikaalia wahhabilaisuutta. Se on sunnilaisen islaminuskon suuntaus, joka katsoo tehtäväkseen islamin palauttamisen juurilleen.
 Uskonsuuntaus pitää tiukimmillaan kaikkia muita vääräuskoisina, myös muita islamin oppisuuntia. Siksi Saudi-Arabian ja islamin shiialaista suuntausta edustavan Iranin suhteet ovat tulehtuneet, ja Saudit tukevat vaatimuksia Iranin ydinohjelman lopettamisesta. Vuonna 2014 Saudi-Arabiasta tuli maailman toiseksi suurin aseiden ostaja.

Inhimillisen kehityksen indeksi

17

40 av 188

Saudi-Arabia sijoittuu sijalle 40 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Aikaisemmin Saudi-Arabian päätulonlähde olivat muslimien vuosittaiset pyhiinvaellukset Mekkaan ja Medinaan. Nykyisin Saudi-Arabian talous perustuu öljy- ja kaasutuloihin. Saudi-Arabia kuuluu maailman suurimpiin öljyn- ja kaasuntuottajiin. Hallituksen tavoitteena on vähentää maan riippuvuutta öljynviennistä. Uutta kasvua etsitään esimerkiksi energiantuotannosta, telekommunikaatiosta sekä kaasu- ja petrokemian teollisuudesta. Maan työttömyysaste on korkea ja työntekijöiltä puuttuu osaamista tarvittaville aloille. Viranomaiset ovatkin panostaneet koulutukseen, infrastruktuurin kehittämiseen ja julkisen sektorin palkkojen nostamiseen. Saudi-Arabian budjetti- ja talousasiat eivät ole julkisia, mikä on herättänyt epäilyksiä maan taloudellista tilanteesta ja öljy- ja kaasuvarojen laajuudesta.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Saudi-Arabia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

35 340 680

Ihmistä maassa Saudi-Arabia

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 1

2,2

lasta per nainen maassa Saudi-Arabia

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7

7

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Saudi-Arabia

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

13

49 551

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Saudi-Arabia

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

4 2 3 4 5
6 7 8 9 10

0

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Saudi-Arabia

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 2

15,3

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Saudi-Arabia

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 6

9,6

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Saudi-Arabia

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Saudi-Arabia

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,76

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Saudi-Arabia

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

12,4

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Saudi-Arabia

Tasa-arvo

Työ