[[suggestion]]
Seychellit
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Victoria

Etniset ryhmät

Ranskalaisia, afrikkalaisia, intialaisia, kiinalaisia ja arabeja

Kieli

Kreolin kieli 91,8 %, englanti (virallinen) 4,9 %, muut 3,1 %, määrittelemättömät 0,2 % (2002)

Uskonto

Katolilaiset 82,3 %, protestantit 7,5 % (anglikaanit 6,4 %, adventistit 1,1 %), muut kristityt 3,4 %, hindut 2,1 %, muslimit 1,1 %, muut ei-kristityt 1,5 %, määrittelemättömät 1,5 %, uskonnottomat 0,6 % (2002)

Väkiluku

91 650

Valtiomuoto

Tasavalta

BKT per asukas

29 837 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Seychellien saaristo sijaitsee Intian valtamerellä noin 1 600 kilometriä Afrikan mantereesta itään. Seychellit koostuu kahdesta saariryhmästä ja noin 115 saaresta, joista 33 on asuttuja. Maan suurin saari, Mahé, sijaitsee kaukana pohjoisessa. Eteläiseen saariryhmään kuuluu 83 korallisaarta, joista suurin osa on asumattomia ja tuskin vedenpinnan yläpuolella nousuveden aikaan. Pohjoisen saariryhmä koostuu graniittisaarista ja kapeista rannikkosuikaleista. Koholla olevaa sisämaata ympäröivät kirkkaat, kauniit rannat. Seychellien korkein kohta on 906 metriä merenpinnan yläpuolella.

Seychelleillä vallitsee trooppinen ilmasto, vähän kausivaihtelua ja se on trooppisen hirmumyrskyalueen ulkopuolella. Seychellinpalmu on kuuluisa kookoshedelmästään, joka on maailman suurin puussa kasvava hedelmä. Puun hedelmät voivat olla jopa puoli metriä pitkiä ja painaa 10-15 kiloa. Hedelmän kypsyminen kestää noin seitsemän vuotta. Hedelmiä kutsutaan meren kookoksiksi ("coco de mer"), sillä kun ne ajautuivat mantereelle kaukaisilta Seychelleiltä, niiden kuviteltiin kasvaneen meren pohjalla.

Historia


Seychellien asumattomat saaret kirjasi ylös ensimmäisenä portugalilainen merenkävijä Vasco da Gama vuonna 1502, mutta Itä-Afrikan rannikolla kauppaa käyneet arabit olivat luultavasti tienneet saarista jo pitkään ennen häntä. Brittiläiset valloittajat saapui saarille vuonna 1609 ja 100 vuotta myöhemmin Ranska syrjäytti britit saarien hallinnasta. Saaret liitettiin Ranskaan vuonna 1756. Ranskalainen asutus juurtui saarille vuonna 1768 ja he aloittivat saaren viljelyn käyttämällä afrikkalaista orjatyövoimaa. Britannia valtasi Seychellit vuonna 1794 ja sai ne virallisesti hallintaansa vuonna 1814 niin sanotussa Pariisin sopimuksessa.
Maailmansotien aikana Seychellien strateginen merkitys televiestinnän keskuksena korostui. Vuonna 1948 saarelle valittiin lainsäätävä edustusto. Vuonna 1964 muodostettiin ensimmäiset poliittiset puolueet. Maa sai osittaisen itsenäisyyden vuonna 1975, ja täysi itsenäisyys saavutettiin seuraavana vuonna. Vuonna 1977 toteutettiin Albert Renén ja SPPF-puolueen vallankaappaus, minkä vaikutuksesta vuonna 1979 Seychelleille luotiin perustuslain muutoksella yksipuoluejärjestelmä. Maan hallitus selvisi useista vallankaappausyrityksistä ja vuonna 1981 myös Etelä-Afrikan palkkasotureiden hyökkäyksestä.

Ekologinen jalanjälki

Ei tilastoja saatavilla

0,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Seychellit asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Vuodesta 1977 vallassa olleet Albert René ja vasemmistolainen SPPF-puolue pehmensivät poliittista linjaansa ja vuonna 1991 Seychelleillä luovuttiin yksipuoluejärjestelmästä. René toimi presidenttinä vuoteen 2004 saakka. SPPF on sittemmin voittanut kaikki vaalit Seychelleillä. 
Seychellit on presidentin johtama tasavalta. Pääministerin virkaa ei ole. Presidentti valitaan yleisillä vaaleilla viiden vuoden välein, korkeintaan kolmeksi kaudeksi. Hän nimittää hallituksen parlamentin suostumuksella. Lainsäädäntövalta on yksikamarisella 34-paikkaisella parlamentilla, joka valitaan viiden vuoden välein. 
Vuoden 2011 presidentinvaaleissa James Michel valittiin toiselle kaudelle 55 prosentin äänisaaliilla. Parlamentin ylivoimaisesti suurin puolue on kansanpuolueeksi nimensä muuttanut SPPF. Parlamentin jäsenistä 14 on naisia. Elintaso on afrikkalaisittain verraten korkea. Maassa on maksuton koulutus ja terveydenhuolto sekä kattava eläketurva. Työttömyyttä ei käytännössä ole.
 Seychellit on taistellut menestyksellisesti somalialaisia merirosvoja vastaan. Maa on osallistunut aktiivisesti kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin. Ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpinnan nousu on vakava uhka saarivaltiolle.

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

66 av 188

Seychellit sijoittuu sijalle 66 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Talous perustuu pitkälti matkailutuloihin sekä kalastukseen ja erityisesti tonnikalan myyntiin. 
Talous on riippuvainen matkailusta, mikä tekee Seychellit alttiiksi matkailumarkkinoiden heilahteluille. Maa onkin viime vuosina pyrkinyt kehittämään muitakin taloudellisia tukijalkoja. 
Maasta viedään kalan lisäksi kopraa, kanelia ja vaniljaa.
 Vuonna 2008 alkanut globaali talouskriisi aiheutti talousongelmia, muun muassa yli 60 prosentin inflaation. 
Maa sai apua Kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä. Vuonna 2013 IMF totesi, että Seychellit on onnistunut markkinapohjaisissa talousuudistuksissaan, maassa ei ole työttömyyttä ja valtion budjetti on ylijäämäine.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Seychellit koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

98 910

Ihmistä maassa Seychellit

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 2

2,3

lasta per nainen maassa Seychellit

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14

14

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Seychellit

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

8

29 837

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Seychellit

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Seychellit

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 1

6,2

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Seychellit

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 7

9,7

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Seychellit

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Seychellit

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 6

9,59

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Seychellit

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13,1

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Seychellit

Tasa-arvo

Työ