[[suggestion]]
Singapore
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Singapore

Etniset ryhmät

kiinalaiset 76,8%, malaijit 13,9%, intialaiset 7,9%, muut 1,4%

Kieli

mandariinikiina (virallinen) 35 %, englanti (virallinen) 23 %, malaiji (virallinen) 14,1 %, hokkien 11,4 %, kantoni 5,7 %, kantoninkiina 5,7 %, teochew 4,9 %, tamil (virallinen) 3,2 %, muut kiinan murteet 1,8 %, muut 0,9 %

Uskonto

buddhalaiset 42,5 %, muslimit 14,9 %, taolaiset 8,5 %, hindut 4 %, katoliset 4,8 %, muut kristityt 9,8 %, muut 0,7 %, ei uskontoa 14,8 %

Väkiluku

5,5 miljoonaa

Valtiomuoto

Parlamentaarinen tasavalta

BKT per asukas

116 486 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Singapore on Malediivien jälkeen Aasian toiseksi pienin valtio. Pääsaari Singapore on yhdistetty Malesian eteläkärkeen yli kilometrin pituisella sillalla, ja lisäksi valtioon kuuluu noin 50 pikkusaarta ja luotoa. Maan strateginen sijainti Malesian ja Sumatran välisessä Malakansalmessa on ihanteellinen satamatoiminnalle yleisten laivaväylien risteyskohtana. Maan ilmasto on trooppinen ja sademäärät sekä ilmankosteus ovat suuria. Pääkaupunki Singapore sijaitsee etelärannikolla.

Vastuu ympäristönhuollosta on Singaporen ympäristöministeriöllä. Ilmanlaatua on parannettu erinäisin säädöksin jo 70-luvulta alkaen, ja esimerkiksi polttoaineiden sallittuja lyijypitoisuuksia on tiukennettu. Singaporen omat vesivarat eivät riitä kansan tarpeisiin, sillä valtiolla on arviolta vain 0,1 kuutiokilometriä vesivaroja, joista puolet käyttää teollisuus. Jätevesi käsitellään huolellisesti rajallisten vesivarojen säästämiseksi. Singapore on kuitenkin menettänyt 20–30 % alkuperäisistä mangrovealueistaan.

Historia

Vaikka Singaporen asutushistoria alkaa satoja vuosia aikaisemmin, saari tuli länsimaille tunnetuksi vasta 1800-luvulla englantilaisen Itä-Intian kauppakomppanian rantauduttua sinne 1819. Britannia osti Singaporen saaren vuonna 1824, ja jo seuraavana vuonna saaresta oli tullut tärkeä satamapaikka, jonka kauppa ohitti ylivoimaisesti muiden lähistöllä olevien satamien kauppaliikenteen. Suezin kanaalin avaaminen vuonna 1869 ja höyrylaivojen käyttöönotto laukaisivat kultakauden Singaporessa, ja kauppaliikenteen määrä kasvoi entisestään kumin sekä tinan kysynnän kohotessa. Britit rakensivat saarelle vuonna 1921 laivastotukikohdan, jota seurasi pian myös lentotukikohta. Singapore oli japanilaisten miehittämä vuosina 1942–1945. Singapore irtaantui kauppakomppaniasta erilliseksi siirtomaa-alueekseen 1946. Vuonna 1959 Singapore sai itsehallinnon, ja 1963 se liittyi lähivaltioiden liittoon, josta muodostui Malesia. Se erosi poliittisten kiistojen vuoksi Malesiasta kuitenkin jo vuonna 1965 omaksi itsenäiseksi valtiokseen, ja brittien laivastotukikohta lakkautettiin 1971.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 4

3,5

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Singapore asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 3,5 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Singapore on parlamentaarinen tasavalta. Poliittinen valta keskittyy pääministerille ja hänen hallitukselleen. Valtionpäämiehenä presidentillä oli ennen lähinnä vain muodollista valtaa, mutta vuonna 1991 muutettu perustuslaki lisäsi valtaoikeuksia lainsäädännössä, hallituksen budjettiasioissa sekä turvallisuuskysymyksissä. Yksikamarinen parlamentti koostuu 84:stä vaalein valitusta jäsenestä, mutta sillä ei kuitenkaan ole äänivaltaa perustuslakia koskevissa asioissa. Perustuslain mukaan oppositiossa on oltava vähintään 3 jäsentä, vaikka kannatus  ei riittäisi kolmeen paikkaan. Äänestäminen on pakollista.
 Maata on hallinnut itsenäistymisestä asti People’s Action Party PAP. Vuonna 2011 sen ääniosuus oli alempi kuin koskaan ennen, 60 %. Tästä huolimatta oppositio sai vain kuusi paikkaa - sekin oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Singapore tunnetaan siisteydestään ja rikoksista langetetuista  ankarista rangaistuksista. Käytössä on tuntuvien sakkorangaistusten lisäksi mm. raipparangaistus ja kuolemanrangaistus.

Inhimillisen kehityksen indeksi

18

11 av 188

Singapore sijoittuu sijalle 11 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Singapore on erittäin kehittynyt, avoin ja vapaa markkinatalous. Taloutta vaikeuttivat aluksi sisämarkkinoiden pienuus ja omien raaka-aineiden vähyys. Hallitus ryhtyi ajamaan markkinavetoista taloutta, joka suosi ulkomaisia sijoittajia ja vientiä, ja sijoitti samalla strategisiin valtion omistamiin yrityksiin. Se on onnistunut houkuttelemaan runsaasti ulkomaisia sijoittajia ja yrityksiä ja maa on noussut kokoonsa nähden poikkeuksellisen tärkeäksi talouskeskukseksi  Aasiassa. Tuotanto ja palvelut ovat talouden kaksi sydäntä. Elektroniikka, kemikaalit, biolääketiede ja öljynjalostus ovat suurimmat tuotannonhaarat. Myös finanssisektori on merkittävä. Hallitus  panostaa edelleen palvelusektorin kehittämiseen ja turismiin. 
Bruttokansantuote henkeä kohden on maailman korkeimpia. Työttömyyttä ei käytännössä ole, ja maassa on runsaasti ulkomaisia työntekijöitä muista Aasian maista.
Singaporen tärkeimmät kauppakumppanit ovat EU, Malesia, Kiina ja Yhdysvallat.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Singapore koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

5 896 684

Ihmistä maassa Singapore

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 1

1,2

lasta per nainen maassa Singapore

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2

2

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Singapore

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

Ei tilastoja saatavilla

116 486

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Singapore

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Singapore

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 7 8 2

8,3

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Singapore

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 5

9,5

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Singapore

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,0

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Singapore

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 7

9,71

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Singapore

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14

13,9

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Singapore

Tasa-arvo

Työ