[[suggestion]]
Tadžikistan
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Dužanbe

Etniset ryhmät

tadžikit 79.9 %, uzbekit 15.3 %, venäläiset 1,1 %, kirgiisit 1,1 %, muut 2,6 %

Kieli

tadžikki (virallinen), venäjä laajalti käytettyä eritoten liiketoiminnassa ja hallinnossa

Uskonto

sunnimuslimit 85 %, šiia muslimit 5 %, muut 10 %

Väkiluku

8 miljoonaa

Valtiomuoto

tasavalta

BKT per asukas

4 288 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede


Tadžikistan on vuoristoinen maa, ja noin puolet maasta on yli 3000 metriä merenpinnan yläpuolella. Monet huiput ovat yli 7000 metriä korkeita, ja maan korkein vuori Ismail Salmani (entinen "kommunistinen vuori"), on 7495 metriä korkea. Maassa on yhteensä n.10 000 km2 jäätiköitä ja useissa laaksoissa virtaa jokien verkostoja. Maasta vain neljä prosenttia on metsää. Alangot ovat enimmäkseen aroa ja autiomaata. Tadžikistanin luonnossa esiintyy paljon villieläimiä, ja metsistä löytyy muun muassa peuroja, karhuja, kettuja, villikissoja ja näätäeläimiä. Ilmasto on mannermainen, mutta suuret korkeuserot tekevät ilmastosta vaihtelevan.

 
Hygieeniset olot ovat heikot Tadžikistanissa. Monet tadžikit asuvat vailla puhdasta vettä ja hygieenisia käymälöitä. Muita ympäristöongelmia ovat maaperän lisääntynyt suolapitoisuus, teollisuuden saasteet, ja eritoten torjunta-aineiden liiallinen käyttö. Se on aiheuttanut ympäristön saastumista ja terveysongelmia väestölle.

Historia

Nykyisen Tadžikistanin alueella on ollut pysyvää asutusta noin vuodesta 2000 eea. 600-luvulla alueen valloittivat arabit ja islaminuskoiset. Vuonna 1868 Tadžikistanista tuli osa Venäjää. Venäjän vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen venäläisten miehitys kohtasi suurta vastarintaa tadžikien keskuudessa. Bolshevikit kuitenkin kukistivat vastarinnan ja Tadžikistanista tuli osa Neuvostoliittoa, ensin autonomisena alueena Uzbekistanin neuvostotasavallan sisällä ja 1929 omana neuvostotasavaltana. Tadžikistanin ja Uzbekistanit neuvostotasavaltojen rajat eivät noudattaneet etnisiä rajoja, vaan Uzbekistaniin jäi lähes miljoona Tadžikistaniin yli miljoona uzbekkia. Kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, Tadžikistan itsenäistyi. Ensimmäisissä presidentin vaaleissa oli 9 ehdokasta, voittajaksi selvisi maan entinen kommunistijohtaja Rahmon Nabijev. Valintaa seurasi mielenosoituksia ja lopulta sisällissota 1992. Nabijev syrjäytettiin väkivalloin ja maan väliaikaiseksi johtajaksi nousi kommunistitaustainen Emomali Rahmon. Hänet valittiin presidentiksi vuonna 1994, mutta oppositio boikotoi vaaleja. Sisällissota vallasta entisten kommunistien ja eri islamististen ryhmien välillä jatkui. Tulitauko saatiin YK:n johdolla aikaan 1997. Sodassa arvioidaan kuolleen 100 000 ja 600 000 joutui pakenemaan kodeistaan. Vuonna 1999 pidettiin vaalit, joita oppositio piti epärehellisinä. Perustuslakia muutettiin vuonna 2003 kansanäänestyksellä niin, että presidentin kausien määrää lisättiin. Kolmannelle 7-vuotiskaudelleen Rahmon valittiin 2006, mutta islamilainen puolue, demokraattinen puolue ja sosialistit boikotoivat vaaleja. Kaikissa vaaleissa Rahmon ja hänen puolueensa ovat saaneet ylivoimaisen äänten enemmistön, ja kaikkien vaalien laillisuus ja demokraattisuus on kyseenalaistettu.

Ekologinen jalanjälki

5

0,6

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Tadžikistan asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,6 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


Sisällissodalla on ollut tuhoisa vaikutus Tadžikistanin kehitykseen. Monet paikalliset sotapäälliköt osallistuivat sisällissotaan ja toteuttivat hirmutekoja siviiliväestöä kohtaan. Presidentti Rahmon, joka on ollut vallassa vuodesta 1994 lähtien, on hallinnut maata rautaisella otteella ja tullut "uudelleen valituksi" saamalla lähes 97 prosenttia äänistä. Kansainväliset tarkkailijat ovat voimakkaasti arvostelleet vaaleja. Neljännen presidenttikautensa Rahmon aloitti vuonna 2013. Rahmonin puolueella on maan parlamentissa määräenemmistö maaliskuussa 2015 pidettyjen vaalien jälkeenkin. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät olleet demokraattiset.
Tadžikistan on vahvasti jakautunut eri heimojen ja alueellisten ryhmittymien kesken. Ideologiset ristiriidat kommunistien, islamistien ja demokraattien välillä Neuvostoliiton hajottua ovat usein johtaneet myös alueellisiin konflikteihin. Kommunistien kannatus on ollut erityisen voimakasta pohjoisessa, kun taas islamistien kannatus on suuntautunut enemmän etelään ja itään. Tadžikistanin itäosassa sijaitsevalla autonomisella vuoristo-Badakshanin alueella asuu shiiamuslimien ismailiittihaaraan kuuluvia, kun maan muut muslimit – myös presidentti Rahmon – ovat sunnimuslimeja. Alueella suhtaudutaan epäluuloisesti Rahmonin korruptoituneeseen hallintoon ja siellä on ollut aseellisia levottomuuksia viime vuosina. Tadžikistan on Afganistanin oopiumin tärkeä kuljetusreitti. Maassa on Venäjän armeijan tukikohta, mutta myös länsiliittoutuneet ovat käyttäneet maata Afganistan-operaation tukikohtana. Köyhiä maassa on 35 % väestöstä.

Inhimillisen kehityksen indeksi

13

124 av 188

Tadžikistan sijoittuu sijalle 124 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Neuvostoliiton aikana maassa oli hyvä vuotuinen talouskasvu, noin kymmenen prosenttia 60- ja 70-luvuilla. Valtio oli kuitenkin yksi Neuvostoliiton köyhimmistä, osittain nopean väestönkasvunsa takia. Tadžikistan on nykyään köyhin entisistä neuvostotasavalloista Keski-Aasiassa. Neuvostoliiton hajoamisen myötä menetetyt markkinat ja kauppareitit, sekä sisällissota ovat entisestään pahentaneet maan tilannetta. Vuosien 1985 ja 1995 välillä BKT henkeä kohti laski yli kymmenen prosenttia vuodessa, mutta vuosituhannen vaihtuessa maassa on tapahtunut talouskasvua. Silti talousuudistukset ovat olleet hyvin hitaita, ja korruptio on suuri ongelma. Lähes miljoona tadžikia työskentelee ulkomailla.

 
Tadžikistan on maatalousmaa ja lähes kaksi kolmasosaa työvoimasta työskentelee maatalouden parissa. Silti vain kuusi prosenttia maan pinta-alasta on viljelykelpoista. Maan tärkeimmät luonnonvarat ovat joet ja vesiputoukset. Ne ovat viime vuosina valjastettu sähkön tuottamiseen, ja sähkö on yksi Tadžikistanin vientituotteista. Yksi maailman suurimmista padoista, Nurek, sijaitsee lähellä pääkaupunkia Dužanbea.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Tadžikistan koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

9 749 625

Ihmistä maassa Tadžikistan

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 3 3

3,4

lasta per nainen maassa Tadžikistan

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32

32

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Tadžikistan

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

4 288

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Tadžikistan

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Tadžikistan

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 0

1,0

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Tadžikistan

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,8

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Tadžikistan

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
5 7 8 9 10

5,5

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Tadžikistan

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

9,98

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Tadžikistan

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11

10,9

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Tadžikistan

Tasa-arvo

Työ