[[suggestion]]
Tansania
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Dar es Salaam

Etniset ryhmät

Afrikkalaisia 99 % (joista yli 130 heimosta tulevia bantuja yli 95 %), muita 1 % (aasialaisia, eurooppalaisia, arabeja)

Kieli

Swahili, kiunguja (swahilin kielen nimi Sansibarilla), englanti, arabia sekä monia vähemmistökieliä

Uskonto

Kristityt 30 %, muslimit 35 %, perinteiset uskonnot 35 %. Sansibarilla yli 99 % muslimeja.

Väkiluku

50 miljoonaa

Valtiomuoto

Tasavalta

BKT per asukas

2 933 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Tansanian maasto on hyvin monimuotoinen. Se koostuu suurista vuoristoalueista, savanneista, järvistä sekä rannikosta koralliriuttoineen ja mangrovemetsineen. Myös Afrikan korkein vuori Kilimanjaro sekä Afrikan suurin järvi Victoriajärvi sijaitsevat Tansaniassa. Maan ilmasto on subtrooppinen ja suuressa osassa maata on vuoden aikana kaksi sadekautta. Ensimmäinen kestää maaliskuusta toukokuuhun ja toinen marraskuusta tammikuuhun. Maan kasvillisuus ja eläimistö on erittäin monipuolinen, ja Tansania tunnetaankin mustasta sarvikuonostaan. Noin 39 % maan pinta-alasta on suojeltuja luonnonpuistoja tai riistansuojelualueita. Tansania menettää silti yli 3500 km metsäalueita joka vuosi maanviljelyn laajentumisen ja hakkuiden seurauksena. Muita maan ympäristöongelmia ovat aavikoituminen, maanpinnan eroosio ja rannikon koralliriuttojen tuhoaminen. Salametsästys luonnonpuistoalueilla ja norsunluun salakuljettaminen aiheuttavat paljon ongelmia Tansanian viranomaisille.

Historia

Tansania ja erityisesti sen rannikkoalueet ovat vuosisatoja olleet yhteydessä Intian valtameren yli Arabiaan ja Intiaan. Sansibarin ja Pemban saarista koostuvalle Sansibarille perustettiin aikoinaan oma arabialainen kauppa-asema, ja vuodesta 1698 lähtien Sansibar kuului arabialaisen Omanin sulttaanin alaisuuteen. Eurooppalaisina siirtomaavaltoina ovat Tansaniassa olleet sekä Saksa että Iso-Britannia. Tansaniasta eli Tanganjikasta (Tansanian manneralue) tuli vuonna 1886 saksalainen protektoraatti. Sansibar säilytti itsenäisyytensä vuoteen 1896 asti, jolloin se joutui brittiläisen hallinnon alaisuuteen. Kun Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan, Tanganjikasta tehtiin Iso-Britannian mandaattialue. Tansania itsenäistyi vuonna 1961, ja vuotta myöhemmin perustettiin tasavalta, jonka ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Julius Nyerere. Sansibar sai itsenäisyyden sulttaanikuntana vuonna 1963, mutta afrikkalaiskapinalliset syrjäyttivät sulttaanin verisessä vallankumouksessa. Tanganjika ja Sansibar muodostivat huhtikuussa 1964 valtioliiton nimeltään ”United Republic of Tanzania”. Sansibar sai pitää sisäisen itsehallintonsa ja sillä on yhä oma perustuslakinsa. Vuonna 1967 presidentti Nyerere hyväksyi maan kehittämiseen tähtäävän afrososialistisen ohjelman, joka tunnetaan paremmin Arushan julistuksena. Vuoteen 1995 asti Tansaniassa vallitsi yksipuoluejärjestelmä, mutta Nyerere ei keskittänyt kaikkea valtaa itselleen ja oli kiistaton ”maan isä”.

Ekologinen jalanjälki

6

0,7

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Tansania asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,7 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


Julius Nyereren perustama Chama Cha Mapinduzu (vallankumouspuolue, CMM) -puolue, jonka edeltäjät nousivat hallitusvaltaan jo ennen virallista itsenäistymistä, oli vallassa vuoteen 1995 asti. Yksipuolueperintö näkyy yhä ja maan oppositio on hajanainen ja heikko. Vuoden 2005 vaalit voitti presidentti Jakaya Mrisho Kikwete CCM-puolueesta saatuaan yli 80 % äänistä. Vuonna 2010 uudelle ja perustuslain mukaan viimeiselle viisivuotiskaudelle vuonna 2010 valittu Kikwete sai enää 61 % äänistä. Päinvastoin kuin edeltäjänsä, Kikwete onnistui tarttumaan maan korruptio-ongelmaan ja edisti naisten oikeuksia. Parlamentin ja kansalaisjärjestöjen roolit valvontainstituutioina ovat selvästi vahvistuneet. Syksyllä 2015 presidentinvaalit voitti CCM:n ehdokas John Pombe Magufuli, joka aloitti työnsä vaatimalla heti rajoja tuhlailevalle julkisen sektorin kulutukselle ja korruptiolle.
Tansaniassa presidentti toimii myös armeijan ylipäällikkönä ja hallituksen istuntojen puheenjohtajana. Lisäksi hän käyttää ylintä toimeenpanovaltaa ja nimittää pääministerin. Parlamentissa (Bunge) on 357 edustajaa, joista 239 valitaan vaaleilla. Lisäksi parlamentissa on 102 erikoispaikkaa naisjäsenille, jotka on nimitetty parlamenttiin. Vuonna 20115 valitun parlamentin jäsenistä yli 2/3 on CCM:stä. Tansanian ja Sansibarin suhde on pitkään ollut epätyydyttävä. Manner-Tansaniassa on ollut rauhallista, mutta Sansibarilla poliittiset jännitteet ovat etenkin vaalien yhteydessä kärjistyneet väkivaltaisiksi yhteenotoiksi. Sansibarin väestö toivoisi suurempaa itsenäistä päätäntävaltaa, kun taas mannermaan tansanialaisten mielestä näiden tulisi tyytyä tehtyyn valtioliittosopimukseen. Vuosituhattavoitteiden osalta Tansania on edennyt kohtuullisen hyvin peruskoulutuksen laajentamisessa, mutta Tansanian lapsikuolleisuus on yksi Saharan eteläpuolisten maiden pahimmista.

Inhimillisen kehityksen indeksi

10

162 av 188

Tansania sijoittuu sijalle 162 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Vaikka Tansanian talous on ollut tasaisessa kasvussa viime vuosina, köyhyys ei ole kadonnut. Köyhyydessä elää vajaa kolmannes väestöstä, mutta osuus on kuitenkin laskussa. Tansanian pääelinkeino on maanviljely, joka työllistää noin 80 % väestöstä. Maataloustuotteiden osuus viennistä on 85 %. Kahvi on ollut perinteisesti tärkeä vientituote, mutta myös cashewpähkinöiden ja puuvillan vienti ovat merkittäviä. Kulta on nykyään maan tärkein vientiartikkeli.

Myös turismi on tärkeä tulonlähde, vaikka ulkomaiset yhtiöt hallitsevatkin toimintaa. Maan nähtävyydet, kuten Kilimanjaro ja Serengetin luonnonpuisto houkuttelevat suuret määrät turisteja Tansaniaan. Taloudellisesta kasvusta huolimatta Tansania on riippuvainen kansainvälisestä avusta, mutta avun osuus valtion budjetista on vähentynyt verotulojen lisääntyessä. Kehitysapuvarojen käytössä on esiintynyt korruptiota ja väärinkäytöksiä, ja varoja on jäädytetty ja peritty takaisin. Tansanian rannikolta löytyi muutama vuosi sitten maailman suurimpiin kuuluvia maakaasukenttiä, joiden hyödyntäminen alkanee kuitenkin vasta 2010-luvulla,  Kaasun lisäksi Tansanialla on laskettu olevan valtava vesivoimapotentiaali ja todennäköisesti myös suuret määrät uraania, kivihiiltä, jalometalleja sekä öljyä.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Tansania koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

61 498 438

Ihmistä maassa Tansania

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 3 4 5

4,6

lasta per nainen maassa Tansania

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49

49

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Tansania

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

1

2 933

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Tansania

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 2 5 4 5
6 7 8 9 10

3

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Tansania

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1

0,2

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Tansania

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 4 10

8,4

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Tansania

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Tansania

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

7,79

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Tansania

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7

7,2

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Tansania

Tasa-arvo

Työ