[[suggestion]]
Thaimaa
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Bangkok

Etniset ryhmät

Thait 75 %, kiinalaiset 14 %, muut 11 %

Kieli

Thain kieli, englanti, useita pieniä kieliä ja murteita

Uskonto

Buddhalaisia 95 %, muslimeja 4 %, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 1 %

Väkiluku

67,8 miljoonaa

BKT per asukas

19 209 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Thaimaa on pitkä maa, joka jakautuu moniin eri maastotyyppeihin. Maan luoteisosassa sijaitsee useita vuoristoja, jotka ovat jatkoa Himalajan vuoristolle, nousten lähes 2500 metrin korkeuteen. Thaimaan koillisosan pitkillä tasangoilla on matalia harjuja ja hedelmällisiä maanviljelysalueita. Maan keskiosan alankojen läpi virtaa lukuisia jokia, niistä suurin on Chao Phraya-joki, joka muodostaa laajan delta-alueen Thaimaan lahdelle. Maan eteläinen osa muodostuu Malakan niemimaasta, jolle antavat leimansa kapea vuoristoalue ja pitkät hiekkarannat. Trooppinen metsä peitti suurinta osaa maasta aivan viime aikoihin asti, mutta laajojen hakkuiden jälkeen metsistä on enää rippeitä jäljellä siellä täällä. Thaimaan ilmasto on trooppinen, lämpötilat ovat tasaisesti 25–30 astetta vuoden ympäri ja sadekaudet rajoittuvat kesä-heinäkuuhun ja syyskuuhun. Thaimaassa on viime vuosikymmenten aikana rakennettu laajasti teollisuutta ilman, että viranomaiset ovat ajatelleet ympäristönsuojelua. Tämän seurauksena juomavesi on saastunut, monissa suurissa kaupungeissa ilman laatu on huono, kasvien ja eläinten lajimoninaisuus on dramaattisesti vähentynyt ja metsäkadot ovat laajoja.

Historia

Nykyisen Thaimaan alueella valtionmuodostus alkoi 1200-luvulla, kun Sukothain valtakunta perustettiin Chao Phraya-joen varsille. Sukothai liitettiin jonkin ajan kuluttua Siamin valtakuntaan, joka syntyi kauempana etelässä 1300-luvulla. Siamin valtakunnasta kehittyi myöhemmin nykyinen Thaimaa. Siamissa kehitettiin oma kirjakieli, otettiin theravada-buddhalaisuus viralliseksi uskonnoksi ja kehitettiin oikeusjärjestelmä, joka oli käytössä aina 1800-luvulle asti. Siamin valtakunta oli pitkään riidoissa naapurimaansa Burman kanssa, kunnes se sulki maiden välisen rajan kokonaan yli sadaksi vuodeksi pitääkseen naapurimaita siirtomaikseen vallanneet läntiset siirtomaavallat poissa. Chakri-dynastian yksinvaltiaat kuninkaat hallitsivat Thaimaata vuoden 1932 vallankaappaukseen asti, minkä jälkeen maasta tehtiin perustuslaillinen monarkia, jossa kuninkaan valta on vain symbolinen. Toisen maailmansodan aikana Thaimaa liittoutui Japanin kanssa, mutta sotatoimiin osallistumattomana maana sitä ei tuomittu sodan jälkiselvittelyiden yhteydessä yhtä kovalla kädellä kuin liittolaisiaan. 1950-luvulla Thaimaa sai huomattavaa taloudellista ja teollista tukea Yhdysvalloilta, jolle Thaimaa oli tärkeä tukipylväs Kaakkois-Aasian kommunismia vastaan. Entisestä maatalousmaasta on nopeasti kehittynyt voimakkaasti teollistunut maa, jonka taloudellinen kasvu on useiden vuosien ajan ollut satumaisen nopeaa. Lukuisat sortohallinnot ovat hallinneet Thaimaata ja vasta 1990-luvulla maa on kehittynyt demokraattisempaan suuntaan.

Ekologinen jalanjälki

1 4

1,5

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Thaimaa asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,5 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Thaimaan politiikkaa leimaa armeijan, kansan valitseman hallituksen ja kuninkaan väliset jännitteet. Armeijalla on 1930-luvulta lähtien ollut paljon valtaa ja se on useaan otteeseen syrjäyttänyt hallituksen ”monarkiaa puolustaakseen”. Kuningas on omalta osaltaan puuttunut asiaan ja toiminut neuvottelijana eri osapuolten välillä.

Liikemies Thaksin Shinawatra valittiin pääministeriksi vuonna 2001, ja hän aloitti laajoja uudistuksia varsinkin maaseudulla. Shinawatra nautti suurta suosiota köyhien ja alikehittyneiden alueiden väestön keskuudessa, mutta rannikon kaupunkialueilla hänen uudistuksensa aiheuttivat tyytymättömyyttä. Armeija syrjäytti Shinawatran vallankaappauksella vuonna 2006, mutta yksi hänen tärkeimmistä tukijoistaan voitti vaalit vuotta myöhemmin. Perustuslakituomioistuin erotti kaksi seuraavaa pääministeriä vuonna 2008. Joulukuussa 2008 pääministeriksi nousi Abhisit Vejjajiva. Muutaman kuukauden kuluttua syrjäytetty Shinawatra väitti julkisuudessa, että  sotilaskaappauksen takana olleet tahot olivat nostaneet Abhisit Vejjajivan pääministeriksi. Tämä kiisti epäilyt, mutta mielenosoittajat lähtivät taas kaduille hallituksen puolesta ja sitä vastaan. Kuukausia kestäneet, jopa satojatuhansia osallistujia keränneet mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi maaliskuussa 2010. Hallituksen kannattajat (”keltapaidat”) olivat pääosin koulutettuja kaupunkilaisia ja vastustajat (”punapaidat”) entisen pääministeri Taksinin kannattajia maaseudulta.


Uudet vaalit pidettiin kesällä 2011, ja ne voitti Taksinin nuorin sisko Yingluck Shinawatra, joka nousi pääministeriksi. Syntyi taas levottomuuksia, sillä siskon syytettiin juonivan veljeään Taksinia maanpaosta takaisin maahan. Toukokuussa 2014 perustuslakituomioistuin erotti Yingluckin virastaan, ja samassa kuussa sotilaat kaappasivat taas vallan. Vallankaappauksen jälkeen sotilasjuntta nimitti väliaikaisen hallinnon johtoon 200 henkilöä, joista suurella osalla on armeijatausta. Mukana on myös Thaksin Shinawatran vastustajia. Väliaikaishallinnon mukaan Thaimaassa on tarkoitus järjestää uudet vaalit vuoden 2015 aikana.
Etelä-Thaimaan muslimimaakunnissa on ollut väkivaltaa ja levottomuuksia vuodesta 2004. Militantit malaiji-muslimit ovat vaatineet itsemääräämisoikeutta mm. pommi-iskuin. Thaimaan turvallisuusjoukot ovat vastanneet kovin ottein. Yhteenotoissa on kuollut tuhansia ihmisiä. Malaiji-muslimeita on noin kolme miljoonaa. Thaimaan pääuskonto on buddhalaisuus.

Thaimaan kehitystaso vaihtelee paljon alueittain, korruptio rehottaa ja poliisi sekä armeija syyllistyvät ihmisoikeusrikkomuksiin. Thaimaahan saapuu erittäin paljon pakolaisia naapurimaasta Burmasta.

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

79 av 188

Thaimaa sijoittuu sijalle 79 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Thaimaan talous kävi läpi vallankumoukseen verrattavan prosessin toisen maailmansodan jälkeen. Etenkin 1960-luvulla, kun vientimarkkinat vapautettiin, kehitys pääsi vauhtiin ja entisestä maatalousmaasta tuli muutamassa vuodessa huomattava tekstiilejä ja elektroniikkaa tuottava teollisuusmaa. Maa vie myös tietokoneiden osia, autoja ja auton osia, koneita ja laitteita.
Teollisuuden kanssa suunnilleen yhtä tärkeä on palveluala, erityisesti turismi. Yhdessä ne muodostavat yli 80 prosenttia maan BKT:sta. Lähes 40 prosenttia maan työikäisestä väestöstä työskentelee kuitenkin yhä maataloudessa, jota on nyt on tehostettu ja modernisoitu. Thaimaa on nykyään maailman suurimpia riisin viejiä, mutta se vie ulkomaille paljon myös kalaa, äyriäisiä, ananasta, kumia, vehnää ja sokeria. Köyhien talonpoikien on täytynyt muuttaa teollisuustoiminnan tieltä, ja nämä ovatkin järjestäneet mielenosoituksia ja kapinoineet maaseudulla. Ympäristönsuojeluaktivistit ovat ottaneet esille teollisuuden aiheuttaman valtavan saastumisen, ja yksipuolinen riippuvaisuus vientimarkkinoista on vahingoittanut paikallista valuuttaa bahtia, joka on erittäin haavoittuvainen markkinoiden muutoksille. Vuoden 2011 ennätystulvat Thaimaan teollisuusalueilla lähes pysäyttivät maan hyvässä vauhdissa olleen talouskasvun. Talous on elpynyt sittemmin, mutta mm. poliittisten levottomuuksien vuoksi odotettua hitaammin.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Thaimaa koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

69 950 844

Ihmistä maassa Thaimaa

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 4

1,5

lasta per nainen maassa Thaimaa

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9

9

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Thaimaa

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

5

19 209

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Thaimaa

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

8 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Thaimaa

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 7

3,8

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Thaimaa

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 6

9,6

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Thaimaa

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Thaimaa

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 4

9,38

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Thaimaa

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

12,7

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Thaimaa

Tasa-arvo

Työ