[[suggestion]]
Trinidad ja Tobago
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Port of Spain

Etniset ryhmät

intialaisia (Etelä-Aasia) 40 %, afrikkalaisia 37,5 %, monietnisiä 20,5 %, muut 1,2%, ei tietoa 0,8% (vuoden 2000 väestönlaskenta)

Kieli

englanti (virallinen), karibian hindu (hindun dialekti), ranska, espanja, kiina

Uskonto

roomalaiskatolilaisia 26 %, protestantteja 25,8 % anglikaaneja 7,8 %, baptisteja 7,2 %, helluntalaisia 6,8 %, seitsemännen päivän adventisteja 4 %), hinduja 22,5 %, muslimeja 5,8 %, muita kristittyjä 5,8 %, muita 10,8 %, ei tietoa 1,4 %, ei uskontoa 1,9 % (vuoden 2000 väestönlaskenta)

Väkiluku

1,2 miljoonaa

Valtiomuoto

tasavalta

BKT per asukas

26 868 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Molemmat saaret, Trinidad ja Tobago, sijaitsevat Venezuelan rannikolla. Trinidadin saari sijaitsee etelässä ja saaren pohjoista osaa hallitsee vuorijono Northern Range, maksimikorkeuden yltäessä 940 metriä merenpinnan yläpuolelle. Tobagon pohjoinen sijainti ja  mäkinen maisema on jatkoa vuorijonolle. Trinidad, joka on suurin saari, koostuu lähinnä alankoalueista sekä pitkistä, valkoisista hiekkarannoista. Trinidadin lounaisosassa sijaitsee maailman suuri asfalttijärvi, Pitch Lake. Trooppiset sademetsät kattavat kolmanneksen saaren pinta-alasta. Koska Trinidad ja Tobago sijaitsee hyvin etelässä, hurrikaanien reitti ei kulje saarien yli.

Suurin Trinidad ja Tobagon ympäristöongelma on veden saastuminen, joka johtuu maatalouskemikaaleista sekä teollisuuden käsittelemättömistä jätevesistä. Myös satunnaisia ​​ongelmia luovat öljyvuodot ja öljytuotannon saasteet. Trinidad ja Tobago on havaittu myös metsäkatoa ja maaperän eroosiota.

Historia

Kun Kolumbus löysi saaret vuonna 1498, useat alkuperäisasukkaat, arawakit, asuttivat Trinidadin saarta Tobagon ollessa asumaton. Vuonna 1532 saarelle perustettiin sokeriplantaaseja ja nimitettiin espanjalainen kuvernööri hallitsemaan siirtomaata. Lähes kaikki alkuperäisasukkaat tapettiin, ja sen vuoksi espanjalaiset toivat orjia Afrikasta työskentelemään plantaaseilla. Espanja luovutti Trinidadin saaren Britannian laivastolle vuonna 1797, ja saaresta tuli muodollisesti Britannian vuonna 1802. Vuonna 1814 Britannian valloitti Tobagon saaren, joka oli ollut useamman siirtomaavallan alaisena kuin mikään muu saari Karibialla. Trinidad ja Tobago yhdistettiin yhdeksi siirtomaaksi vuonna 1899.

Sokerintuotanto kärsi taloudellisesti, kun kielto orjuutta vastaan astui voimaan 1845. Tämän jälkeen alkoi laajamittainen työvoimantuonti Intiasta. Vuonna 1910 saarelta löydettiin öljyä, joka on tehnyt Trinidad ja Tobagosta yhden rikkaimmista maista Karibialla. Saaret saivat autonomisen aseman vuonna 1945 ja itsenäisyyden vuonna 1962.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 4 8

4,9

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Trinidad ja Tobago asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 4,9 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Trinidad-Tobago on parlamentaarinen demokratia. Valtionpäämies on muodollisesti presidentti, jonka valitsee parlamentit ylä- ja alahuoneen edustajista koostuva valitsijakollegio. Parlamentin alahuoneen (edustajainhuone) 41 jäsentä valitaan vaaleilla viideksi vuodeksi kerrallaan. Senaatin 31 jäsenistä 16 valitsee hallitseva puolue, presidentti 9 ja oppositiopuolue 6. Poliittinen jakautuminen on Trinidad ja Tobagossa perinteisesti seurannut etnisiä jakolinjoja. Pääpuolueet, konservatiivinen kansanpuolue People’s National Movement (PNM) koostuu lähinnä afrikkalaisten orjien jälkeläisistä ja United National Congress (UNC) intialaisista. PNM:lla on ollut suuri vaikutus Trinidad ja Tobagon politiikkaan, sillä pääministeri oli PNM:n puolueesta itsenäisyydestä lähtien vuoteen 1981 asti. Vuoden 2010 vaalit voitti  UNC (21 paikkaa), PNM sai 12 paikkaa. UNC:n  Kamla Persad-Bissessarista tuli maan ensimmäinen naispääministeri. Trinidad ja Tobago on tunnettu karnevaaleistaan, ja maata pidetään steel panin ja calypson kotimaana. Noin 96 prosenttia väestöstä asuu Trinidadin saarella. Väkivalta ja järjestäytynyt huumeisiin liittyvä rikollisuus ovat viime vuosina nousseet vakavaksi ongelmaksi. Trinidad ja Tobago on ottanut uudelleen käyttöön kuolemanrangaistuksen kansainvälisistä vastalauseista huolimatta.

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

67 av 188

Trinidad ja Tobago sijoittuu sijalle 67 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Öljyn löytyminen vuonna 1910 teki maasta taloudellisesti vahvan. Aiemmin uskottiin, että öljyvarannot hupenevat vuoteen 2005 mennessä, mutta merkittävä määrä öljyä on löytynyt sen jälkeen. Valtio satsaa nyt maakaasuun ja se on maailman suurimpia nesteytetyn maakaasun (LNG) viejiä. Öljy ja kaasu muodostavat 80 prosenttia viennistä, 40 prosenttia BKT:sta, mutta työllistää vain viisi prosenttia työvoimasta. Elintarviketeollisuus ja elintarvikkeiden sekä juomien vienti on merkittävää. Sementti on myös tärkeä vientituote. Suurin työllistäjä on matkailuala, vuosittain yli 400 000 turistia vierailee saarilla. Saarivaltio satsaa turismiin entisestään, samoin maataloustuotantoon, IT-teknologiaan ja uusiutuvien energioiden kehittämiseen – huolimatta öljyn ja kaasun tuotannostaan. Maasta on tullut myös merkittävä finanssikeskus. EU on listannut sen yhdeksi maailman veroparatiiseista.

Trinidad ja Tobagon elinkeinoelämä oli aiemmin tiukasti valtion kontrollissa. Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vaatimuksesta toteutettiin laaja yksityistämisohjelma. Tällä oli toivottu vaikutus talouskasvuun, mutta talouskasvu tapahtui sosiaalisen kehityksen kustannuksella, mikä on lisännyt köyhien määrää. Köyhyysrajan alapuolella elää vajaa 20 prosenttia väestöstä.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Trinidad ja Tobago koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

1 403 374

Ihmistä maassa Trinidad ja Tobago

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 6

1,7

lasta per nainen maassa Trinidad ja Tobago

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17

17

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Trinidad ja Tobago

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

7

26 868

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Trinidad ja Tobago

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

7 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Trinidad ja Tobago

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 2

12,3

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Trinidad ja Tobago

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Trinidad ja Tobago

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Trinidad ja Tobago

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,87

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Trinidad ja Tobago

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

12,4

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Trinidad ja Tobago

Tasa-arvo

Työ