[[suggestion]]
Tsad
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

N'Djamena

Etniset ryhmät

Sara 31 %, kanembu/bornu/buduma 10 %, arabi 10 %, wadai/maba/masalit/mimi 7 %, gorane 6 %, masa/musseye/musgum 5 %, muut ryhmät 31 %: maassa on kaikkiaan yli 200 etnistä ryhmää (2015)

Kieli

Ranska ja arabia (viralliset kielet), sara, lisäksi yli 120 paikalliskieltä

Uskonto

Muslimit 52 %, protestantit 24 %, katolilaiset 20 %, muut ja uskonnottomat 4 % (2015)

Väkiluku

16 914 985 (2022)

Valtiomuoto

Tasavalta

Pinta-ala

1 284 000 km2

Valuutta

CFA-frangi

BKT per asukas

1 668 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

11. elokuuta

Muut maasivut

Maantiede

Tsad on keskiafrikkalainen sisämaavaltio. Se sijaitsee Saharan aavikon laidassa. Rajanaapureita ovat pohjoisessa Libya, idässä Sudan, etelässä Keski-Afrikan tasavalta sekä lännessä Kamerun, Nigeria ja Niger. Kamerunin ja Tsadin rajalla on Tsadjärvi, joka on aikaisemmin ollut yksi Afrikan suurista järvistä. Tsadjärvi on kuitenkin kuivunut pahasti. Entinen avoin järvenselkä on supistunut kaislikoiksi, lammikoiksi, tulvaniityiksi ja suoksi. Tsadjärven ympäristö on alavaa maata. Itään päin mentäessä maa alkaa nousta ensin Tsadin keskuslaakioksi ja sitten ylängöiksi. Sudanin rajan lähellä Ennedin kivisten kukkuloiden huiput kohoavat 1400 metrin korkeudelle merenpinnasta. Pohjois-Tsadissa on Tibestin vuoristo. Siellä on Saharan korkein vuori, Emi Koussi (3415 m). Tibestin vuoret ovat uinuvia tulivuoria.

Pohjois-Tsad on Saharan karua hiekka-aavikkoa. Ilmasto on kuuma ja kuiva. Maan keskiosat ovat Sahelin savannivyöhykkeellä. Siellä kasvaa ruohikkoa ja pensaita. Etelä-Tsadissa ilmasto on lämmin ja kostea. Etelän savanneilla kasvaa puustoa: akaasioita, ketapaneja ja kaijamahonkia. Zakouman luonnonpuistossa elää leijonia, norsuja, kirahveja ja puhveleita. Laiton metsästys on hävittänyt sarvikuonot. Ilmastonmuutos on tsadilaisille vakava uhka. Vesivarat ehtyvät. Tsadjärven kuivuminen on kaikkein näkyvin tapaus. Maanviljely ja karjanhoito tulevat entistä vaikeammiksi. Ruokaturva on aina vaarassa. 

Historia

Pohjois-Tsadin Djurabin aavikolta on löydetty sahelinapinaihmisen luita. Niiden arvioidaan olevan seitsemän miljoonan vuoden ikäisiä. Alueella on asunut ihmisiä tuhansien vuosien ajan. Ennedin kukkuloilla on yli 7000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia. Niissä kuvataan kirahveja, sarvikuonoja, ihmisiä ja karjaa. Tuohon aikaan Sahara oli kosteampi ja vehreämpi kuin nyt.

1000-luvulta alkaen Tsadin alueelle syntyi useita afrikkalaisia valtakuntia, joista voimakkaimpia olivat Kanem-Bornu, Wadai ja Bagirmi. Valtakuntien muodostumisen aikaan Tsad oli Saharan yli kulkevien kauppareittien varrella. Saharan kauppiaat kuljettivat suolaa, kultaa, kuparia, norsunluuta ja orjia. Keitaille syntyi levähdyspaikkoja, joista jotkut kasvoivat kaupungeiksi ja vaurastuivat. Islamin usko levisi Tsadiin Saharan kaupankäynnin myötä.

1890-luvulla Ranskan joukot tunkeutuivat Tsadiin. 1900-luvulla Tsad oli Ranskan siirtomaa. Etelän viljelykelpoisilla alueilla kasvatettiin puuvillaa. Tsadilaisia käytettiin työvoimana Ranskan muilla afrikkalaisilla alueilla. Ranskan valta oli heikoin Tsadin pohjoisosassa. Viimeiset kapinat kukistettiin 1920-luvulla. Ranskan vartiot valvoivat karavaanireittejä, mutta muutoin aavikon asukkaat elivät entiseen tapaan. Etelän maanviljelyalueilla siirtomaahallinnon ote oli vahvempi.

Vuonna 1960 Tsad itsenäistyi Ranskasta. Vuodesta 1962 alkaen Tsad oli yksipuoluevaltio. Presidentti Tombalbayen tukialueet olivat etelässä. Maan pohjois- ja keskiosissa syntyi aseellisia kapinaliikkeitä, jotka saivat kannatusta muslimiväestöltä ja vaativat Tsadia hakeutumaan läheisempään yhteistyöhön Pohjois-Afrikan arabivaltioiden kanssa. 1960-luvulta 1990-luvulle asti Tsadissa käytiin sisällissotia, joihin myös Ranska ja Libya osallistuivat.

Vuonna 1996 Tsadissa järjestettiin ensimmäiset monipuoluevaalit. 2000-luvun alussa maassa oli lyhyt suhteellisen rauhan kausi. Vuonna 2003 Tsadissa aloitettiin öljyvarojen hyödyntäminen. Sen jälkeen talous on ollut riippuvainen öljytuloista. 2000-luvulla presidentti Idriss Debyn hallintoa syytettiin vakavista ihmisoikeuksien loukkauksista ja taloudellisista väärinkäytöksistä. Aseelliset kapinaliikkeet aloittivat jälleen toimintansa. Myös nigerialainen ääri-islamistinen Boko Haram-järjestö alkoi tehdä terrori-iskuja Tsadin alueelle. Tsadjärven ympäristö ja järvenlampareiden saaret ovat nyt terroristien tukikohtia.

Idriss Deby oli Tsadin presidenttinä vuodesta 1990 lähtien. Hän nousi valtaan Libyan tuella. Hänet valittiin useita kertoja uudelleen vaaleissa, joita vastustajat pitivät epärehellisinä. Vuonna 2021 presidentti Deby sai surmansa taistelussa kapinallisia vastaan. Tsadin johtoon nousi presidentin pojan, kenraali Mahamat Idriss Debyn johtama sotilashallitus. Ranska on ollut Idriss Debyn pitkäaikainen liittolainen. Ranska on antanut tukensa myös Mahamat Debyn sotilashallinnolle, vaikka Tsadin perustuslain mukaan parlamentin puhemies on valittava väliaikaiseksi presidentiksi, jos presidentti kuolee.

Ekologinen jalanjälki

1 0

1,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Tsad asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Tsadin armeija on ollut tiiviisti mukana Keski-Afrikan maiden yhteisessä taistelussa ääri-islamistisia terroristeja vastaan. Tämän vuoksi Mahamad Debyn vallankaappaus ei ole herättänyt voimakkaita kansainvälisiä vastalauseita. Tsadin sotilashallitusta pidetään edelleen Ranskan, Yhdysvaltojen ja Sahelin alueen maiden liittolaisena, jota ilman terrorismin vastaista sotaa on vaikea voittaa. Vuonna 2021 Tsadin hallitus käytti koronasulkuja poliittisena aseena. Hallitusta vastustavien puolueiden vaalitilaisuuksia estettiin tartuntojen rajoittamisen varjolla, mutta valtapuolue sai järjestää kokouksia ja katukulkueita viranomaisten häiritsemättä. Tsad sai pahimman pandemiavaiheen aikana lykkäystä ulkomaisten velkojen maksuihin. Lykkäysten ansiosta maan raskas velanhoito ei kärjistynyt maksukyvyttömyydeksi. Tsadin talous on riippuvainen öljystä. Vuonna 2022 useita valtion öljy-yhtiön ja pankkien johtajia pidätettiin syytettyinä 20 miljoonan euron suuruisista kavalluksista.

Vuonna 2022 Tsadin hallitus julisti hätätilan ruokaturvattomuuden vuoksi. YK arvioi, että kolmasosa tsadilaisista tarvitsee välitöntä apua. Nälänhädän uhka on pahin Tsadjärven ympäristössä, missä sekä kuivuudet että jatkuva väkivalta estävät ruoantuotantoa. Tsadissa toimii yli 50 aseellista ryhmää. Väkivalta haittaa vakavasti maan kehitystä. Etelä-Tsadin Sandanassa puhjenneissa karjanajajien ja maanviljelijöiden välisissä kahakoissa kuoli 15 ihmistä vuonna 2022. Lähes sata ihmistä sai surmansa pohjoisessa kullankaivajien välisissä yhteenotoissa. Tibestin alueella on paljon pieniä kultakaivoksia. Alueelle tulee kullan etsijöitä ja kaivajia Libyasta, Nigeristä, Mauritaniasta ja Sudanista.

Vuoden 2022 alussa hallituksen ja Ranskan vastaiset mielenosoitukset johtivat rajuihin mellakoihin, joiden yhteydessä ranskalaisen öljy-yhtiön huoltoasema poltettiin. Kuusi hallitusta vastustavien puolueiden johtajaa vangittiin. Hajottaessaan mielenosoituksia poliisit ja sotilaat ampuvat ihmisiä kohti. Kahden viime vuoden aikana turvallisuusjoukot ovat tappaneet useita ihmisiä. Human Rights Watch-ihmisoikeusjärjestö toteaa, että Tsadin ihmisoikeusloukkaukset ovat lisääntyneet sotilasvallan aikana. Maailman demokratian tilaa seuraavan Freedom House-järjestön mukaan Tsad ei ole vapaa maa. Parlamentin vaalit on järjestetty viimeksi vuonna 2011. Vaalit olisi pitänyt järjestää jo vuonna 2015, mutta niitä on siirretty. Valtaan noustuaan sotilashallitus hajotti parlamentin ja nimitti sen tilalle väliaikaisen kansallisneuvoston. Tsadissa on 450 000 pakolaista Sudanista, Nigeriasta ja Keski-Afrikan tasavallasta.

Appolinaire Guidimbaye tunnetaan myös nimellä Doff. Hän on tsadilainen taiteilija ja kaksitoistalapsisen perheen kymmenes lapsi. Doff-taiteen raaka-aineita ovat vanhat vaijerit, roskat ja romut, muovikorut sekä sota-aseiden hylsyt. Lapsena Doff haki kaatopaikalta leluja. Sitten hän alkoi tehdä niitä itse. Nyt hänen taiteensa aiheita ovat naamiot ja nykyajan pelko, ihmiset, toiveet ja kansantarujen hahmot. Doff on hullu, niin hän selittää itse. Kuvahakuvihje: Appolinaire Guidimbaye art.

Inhimillisen kehityksen indeksi

7

187 / 188

Tsad sijoittuu sijalle 187 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee Tsadin matalan tulotason maaksi. Yli 40 prosenttia väestöstä elää köyhyydessä. Vuosina 2020 ja 2021 kansantalous supistui yhteensä lähes 9 prosenttia. Kaksi kolmasosaa Maailmanpankin kyselyyn osallistuneista ihmisistä kertoi, että perheen tulot pienenivät koronalaman aikana. Öljyn markkinahinnan kohoaminen on sen jälkeen alkanut edistää Tsadin talouden kasvua. Vuonna 2019 75 prosenttia tsadilaisista sai toimeentulonsa maataloudesta. Teollisuudessa työskenteli vain kaksi prosenttia työikäisistä. Palveluelinkeinot työllistivät 23 prosenttia työvoimasta. Vuonna 2020 Tsadissa kävi 10 400 ulkomaista matkailijaa. Turismin tuottamat tulot olivat 25 miljoonaa dollaria.

Tsadin maanviljely keskittyy maan eteläosan savannialueelle. Viljelijät kasvattavat durraa, jamssia, maapähkinöitä, sokeriruokoa, maniokkia, riisiä ja papuja. Suurin osa maatiloista on pieniä. Viljelijät tuottavat ruokakasveja ja kasvattavat karjaa perheen käyttöön tai lähimarkkinoille. Ulkomaille viedään seesaminsiemeniä, puuvillaa ja arabikumia. Arabikumi on kasvikumi, jota saadaan joidenkin akasialajien maitiaisnesteestä. Arabikumia käytetään elintarvikkeiden sakeutusaineena, liimana sekä värien ja lääkkeiden sideaineena. Tsad on maailman toiseksi suurin arabikumin viejä.

Vuonna 2020 Tsadin viennin arvo oli 1,5 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli miljardi dollaria. Tärkein vientituote on öljy. Sen osuus on 79 prosenttia koko viennin arvosta. Muita vientituotteita ovat kulta 14% ja seesaminsiemenet 5%. Suurimpia vientimaita olivat Kiina, Ranska, Saksa, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Taiwan. Tärkeimmät tuontimaat olivat Kiina, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Ranska, Intia ja Alankomaat.

Kartat

Tilastot

Maan Tsad tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

18 278 568

Ihmistä maassa Tsad

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 3 4 5 6 0

6,1

lasta per nainen maassa Tsad

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
101 102 103 104 105 106 107

107

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Tsad

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

1

1 668

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Tsad

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 2 3 2 5
6 7 8 9 10

3

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Tsad

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

0

0,1

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Tsad

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
5 7 8 9 10

5,5

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Tsad

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

6 2 3 4 5
6 7 8 9 10

0,6

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Tsad

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 7 4 5
6 7 8 9 10

2,68

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Tsad

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5

5,3

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Tsad

Tasa-arvo

Työ