[[suggestion]]
Tšekki
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Praha

Etniset ryhmät

tšekkiläiset 90,4 %, määrit 3,7 %, slovakit 1,9 %, muut 4 %

Kieli

tšekki 94,9 %, slovakki 2 %, muut 2,3 %, määrittämättömät 0,8 %

Uskonto

roomalaiskatoliset 26,8 %, protestantit 2,1 %, muut 3,3 %, määrittämättömät 8,8 %, sitoutumattomat 59 %

Väkiluku

10,6 miljoonaa

Valtiomuoto

Tasavalta

BKT per asukas

44 261 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede


Tšekin tasavalta sijoittuu strategisesti keskelle Eurooppaa ja vanhoja, merkittäviä maareittejä. Sen rajanaapureina on Puola koillisessa, Slovakia kaakossa, Itävalta etelässä ja Saksa länsipuolella. Pääkaupunki Praha sijaitsee pohjoisessa. Maan pinnanmuodot ovat moninaiset: Maan länsiosa Böömi on Elbe-joen halkaisemaa matalien vuorten ylämaata, jossa myös Tšekin korkein kohta Sněžka (1602 m) sijaitsee. Itäosa Määri on myös kukkulaista. Tšekin ilmasto on keskieurooppalainen leuto ilmasto viileine kesineen ja kylmine, kosteine talvineen.
Tšekin ympäristöongelmat, kuten ilman, veden ja maan saastuminen, johtuvat lähinnä perinteisestä teollisuudesta ja kaivosteollisuudesta sekä maataloudesta. Itäblokin kaatumisen jälkeen kasvaneet paineet talouskasvun jatkamisesta ovat hidastaneet Tšekin toimia ympäristön suojelemiseksi.

Historia

Tšekkien asuttamat Böömi ja Määri yhdistyivät Böömin kuningaskunnaksi vuonna 1029. Böömi sen sijaan päätyi perimisen kautta Habsburgien hallitsemalle Itävallan keisarikunnalle vuonna 1526. Tšekkien kapina vuonna 1620 päättyi tappioon, ja itävaltalaiset hallitsivat aluetta seuraavat 300 vuotta. Monarkia kaatui ensimmäisessä maailmansodassa, ja Tšekkoslovakian itsenäinen valtio perustettiin. Vaikka tšekkien ja slovakkien välillä olikin kulttuurisia eroja, molemmat halusivat itsenäistyä, joten slovakit liittoutuivat vapaaehtoisesti tšekkien kanssa muodostaakseen yhteisen valtion. Slovakit olivat historiallisista syistä jääneet jälkeen tšekkien saavuttamasta taloudellisesta ja teknisestä tasosta, ja liittovaltio tarjosi heille mahdollisuuden kehittyä. Epäsuhta ei kuitenkaan koskaan korjaantunut kokonaan, vaan kyti taustalla koko 75 vuoden valtioliiton ajan.

Tšekkoslovakia oli ainoa demokratiasta kiinni pitänyt Itä-Euroopan maa vuosina 1918–1938. Saksa pakkoliitti ensin saksalaisvähemmistön asuttaman niin sanotun Sudeettialueen itseensä vuonna 1938 ja valloitti loput Tšekkoslovakiasta seuraavana vuonna. Neuvostoarmeija vapautti maan saksalaismiehityksestä vuonna 1945, ja sodan jälkeen noin 2,9 miljoonaa sudeettisaksalaista siirrettiin maasta. Vuonna 1946 järjestetyissä vaaleissa kommunistipuolue sai 38 % äänistä ja kaappasi pari vuotta sen jälkeen kaiken vallan. Kommunistihallinnon vastustus johti kommunistijohtaja Antonin Novotnyn korvaamiseen Alexander Dubcekilla vuonna 1968. Tämä ajoi uudistuksia, jotka lisäisivät kansalaisten vapauksia yhteiskunnassa. Neuvostoliitto huolestui Prahan kevääksi kutsutuista uudistuksista, ja Varsovan liiton joukot miehittivät Tšekkoslovakian. Vuoden 1989 ”Samettivallankumous” toi demokratian Tšekkoslovakiaan takaisin, kun kommunistipuolue syrjäytettiin rauhanomaisessa ja väkivallattomassa vallankumouksessa. Vuonna 1993 Tšekkoslovakia jaettiin takaisin kahteen erilliseen valtioon, Tšekkeihin ja Slovakiaan.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 1

3,2

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Tšekki asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 3,2 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka


Tšekin tasavalta on parlamentaarinen monipuoluedemokratia. Valtion päämies on  presidentti, joka valittiin ensimmäisen kerran suoralla kansanvaalilla vuonna 2013. Sitä ennen valinnan teki  parlamentti.  Presidentti nimittää pääministerin ja hänellä on erikoisoikeuksia kuten perustuslakituomioistuimen tuomareiden nimitys ja veto-oikeus lainsäädännössä. Kaksikamarinen parlamentti koostuu 200-jäsenisestä edustajainhuoneesta ja 81-jäsenisestä senaatista.
Puoluekenttä on suhteellisen pirstaleinen ja vakiintumaton. Edustajainhuoneeseen valittiin vuoden 2013 ennenaikaisissa vaaleissa ennätysmäärä puolueita. Suurin puolue on sosiaalidemokraatit (50 paikkaa), toiseksi suurin oli uusi protestipuolue Tyytymättömien kansalaisten Ano -liike sai 47 ja kommunistipuolue 33 paikkaa. Häviäjiä olivat keskusta-oikeistolaiset puolueet, joiden hallitus oli kaatunut korruptioskandaaliin. Presidentti Miroslav Zeman on sosiaalidemokraatti. Vuoden 2013 ennenikaisten vaalien  jälkeiset hallitusneuvottelut kestivät useita kuukausia. Tšekki elää historiansa pisintä taantumaa ja puolueilla oli eriäviä näkemyksiä talouden hoidosta. Protestipuolue lähti lopulta mukaan sosiaalidemokraattien johtamaan hallitukseen, vaikka näkemykset talouspolitiikasta erosivat. Kolmas hallituspuolue ovat kristillisdemokraatit. Poliittista kiistelyä maassa on aiemmin käyty myös EU-yhteistyön syventämisestä. Maan ulkopolitiikassa Yhdysvallat ja NATO ovat perinteisesti keskeisellä sijalla. Tšekki liittyi Euroopan Unioniin vuonna 2004 ja on ollut NATO:n jäsen vuodesta 1999 lähtien.

Inhimillisen kehityksen indeksi

18

26 av 188

Tšekki sijoittuu sijalle 26 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti


Tšekin tasavallan talous on yksi Itä- ja Keski-Euroopan kehittyneimmistä ja vauraimmista. Vahva teollisuus juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin Bohemia ja Moravia olivat Itävalta-Unkarin Keisarikunnan teollisuuden pääkaupunkeja. Tšekin liittyminen EU:n vuonna 2004 toi mukanaan talousuudistuksia, jotka ovat olleet suotuisia sen talouskehitykselle. Maa on onnistunut houkuttelemaan runsaasti ulkomaisia sijoituksia, ja suorien ulkomaisten investointien määrä on ollut Keski-Euroopan kärkiluokkaa. Erityisesti saksalaiset, itävaltalaiset ja hollantilaiset ovat olleet aktiivisia sijoittajia. Teollisuuden tärkein ala on autoteollisuus, muita merkittäviä ovat teräs- ja rautatuotanto, metalliteollisuus, kemikaali- ja lääketeollisuus. Tšekki on vähitellen luopumassa nykyisestä pääenergialähteestään, korkeasti saastuttavasta ruskohiilestä, ja korvaamassa sen vaihtoehtoisilla energialähteillä johtuen EU:n tiukoista päästövaatimuksista. Lähes kaikki teollisuuden alat ovat yksityistetty, ja valtio on yrittänyt kehittää vakaan ja houkuttelevan ilmapiirin ulkomaisille sijoittajille ja yrittäjille. Ongelmana on kuitenkin korruptio julkisessa hallinnossa.
Vuoden 2008 talouskriisi iski rajusti talouteen ja maa on vasta hiljalleen pääsemässä kasvu-uralle. Teollisuuden lisäksi merkittävä ala on matkailu.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Tšekki koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

10 724 553

Ihmistä maassa Tšekki

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 6

1,7

lasta per nainen maassa Tšekki

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3

3

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Tšekki

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

12

44 261

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Tšekki

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Tšekki

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 0

9,0

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Tšekki

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 4

9,4

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Tšekki

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Tšekki

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Tšekki

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14

13,6

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Tšekki

Tasa-arvo

Työ