[[suggestion]]
Tuvalu
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Funafuti

Etniset ryhmät

Polynesialaiset 96 %, mikronesialaiset 4 %

Kieli

Tuvalu (virallinen), englanti (virallinen), samoa, kiribati

Uskonto

protestantit 98,4 %, ba'hait 1 %, muut 0,6 %

Väkiluku

10 700

Valtiomuoto

parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia

Pinta-ala

26 km2

Valuutta

Australian dollari

BKT per asukas

5 082 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

1. lokakuuta

Muut maasivut

Maantiede

Tuvalu sijaitsee Tyynen valtameren eteläosassa ja sen lähimpiä naapureita ovat Kiribati, Fidzi ja Samoa. Tuvalun muodostaa yhdeksän saarta, joista viisi on koralliriuttoja. Saaret eivät sovellu maanviljelyyn köyhän maaperänsä ja vähäisten makean veden varantojensa vuoksi. Metsien hävittäminen ja juomaveden saastuminen ovat Tuvalussa vakavia ympäristöuhkia. Tuvalu on korkeimmillaan vain 4,5 metriä merenpinnan yläpuolella, mistä syystä maa on erittäin haavoittuvainen merenpinnan vaihteluille. Tuvalu osallistuukin aktiiviesti kansainvälisten ilmastoryhmien toimintaan. 

Historia

Tuvalun ja sen naapurisaarten Samoan ja Tongan väliset kontaktit olivat hyvin läheiset ennen kuin ne joutuivat kontaktiin ulkopuolisen maailman kanssa. Eurooppalaiset saapuivat alueelle ensimmäisinä 1500-luvulla, mutta vasta 1800-luvulla Tuvalun ja eurooppalaisten välinen kanssakäyminen tiivistyi Tyynellä valtamerellä lisääntyneen valaanpyynnin myötä. 1900-luvun alussa saarista tuli osa brittiläistä Gilbertin ja Ellice-saarten siirtomaata. Kuten monissa muissakin siirtomaissa ympäri maailmaa, eri alueet liitettiin yhteen etnisistä rajalinjoista piittaamatta. Ellicen saarten väestö oli pääasiassa polynesialaisia ja Gilbertin saarten mikronesialaisia. Useita vuosia kestäneiden etnisten konfliktien seurauksena Ellicen saaret irrottautuivat siirtomaasta vuonna 1975 ja vuonna 1978 saaret itsenäistyivät Tuvalun valtiona.

Ekologinen jalanjälki

Ei tilastoja saatavilla

0,0

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Tuvalu asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,0 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Tuvalu on edustuksellinen demokratia. Brittiläisen kansainyhteisön jäsenenä kuningatar Elisabeth on muodollinen valtionpäämies, jota saarilla edustaa kenraalikuvernööri. Maan 15-paikkainen parlamentti valitaan joka neljäs vuosi. Tuvalulla ei ole poliittisia puolueita ja parlamentin jäsenet edustavat yleensä kotisaariaan. Parlamentti valitsee pääministerin, jonka suosituksesta kenraalikuvernööri nimittää muun hallituksen. Sukulaisuussuhteet ja henkilökohtaiset ominaisuudet ovat tärkeitä maan politiikassa. Tuvalun tärkein poliittinen työsarka on taistelu ilmastonmuutosta vastaan, sillä muutoksen aiheuttaman merenpinnan nousu uhkaa hukuttaa matalat saaret. Tuvalu onkin ajanut tiukkoja rajoituksia hiilidioksidipäästöihin kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Saarilla on säilynyt perinteinen yhteisöllinen elämänmuoto, jossa perheillä on omat tehtävänsä yhteiseksi hyväksi. Maaliskuussa 2015 Tyynenmeren historian pahimpiin kuuluva hirmumyrsky Pam tuhosi kodit lähes joka toiselta saaren asukkaalta. Myös viljelykset kärsivät myrskystä pahoin ja saarille julistettiin hätätila. 

Inhimillisen kehityksen indeksi

0

av 188

Tuvalu sijoittuu sijalle inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Tuvalun ainoita vientituotteita ovat kuivatut kookospähkinät ja kalat. Sen väestö saa etupäässä elantonsa kalastuksesta ja yksinkertaisesta maanviljelyksestä. Eristäytyneen sijainnin takia turismi on saarivaltiossa vähäistä. Suurin työllistäjä on julkinen hallinto. Saaren miehistä noin 15 prosenttia työskentelee merimiehinä, ja huomattava osa maan bruttokansantuotteesta muodostuu heidän perheilleen lähettämistä rahoista. Valtio saa tuloja tonninkalanpyyntiluvista, kolikoiden ja postimerkkien myynnistä, mutta maa on riippuvainen Taiwanilta, Japanilta ja Uudelta Seelannilta saamistaan avustuksista. Vuonna 2000 Tuvalun hallitus vuokrasi kansallisen internet-verkkotunnuksensa amerikkalaiselle yhtiölle, mikä nosti saarivaltion tuloja huomattavasti. 

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Tuvalu koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

11 925

Ihmistä maassa Tuvalu

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

Ei tilastoja saatavilla
lasta per nainen maassa Tuvalu

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22

22

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Tuvalu

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

5 082

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Tuvalu

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Tuvalu

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

8

0,9

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Tuvalu

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 3

9,3

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Tuvalu

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Tuvalu

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Tuvalu

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11

10,8

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Tuvalu

Tasa-arvo

Työ