[[suggestion]]
Uusi-Seelanti
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Wellington

Etniset ryhmät

eurooppalaiset 56,8 %, aasialaiset 8 %, maorit 7,4 %, muut 24,8 %

Kieli

viralliset kielet englanti, maori ja viittomakieli

Uskonto

protestantit 38,6 %, katolilaiset 12,6 %, kristityt maorit 1,6 %, hindut 1,6 %, buddhalaiset 1,3 %, muut 12,1 %

Väkiluku

4,4 miljoonaa

Valtiomuoto

parlamentaarinen demokratia ja perustuslaillinen monarkia

Pinta-ala

268 021 km2

Valuutta

Uuden-Seelannin dollari

BKT per asukas

46 420 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

17. huhtikuuta

Muut maasivut

Maantiede

Uusi-Seelanti muodostuu kahdesta pääsaaresta (pohjois- ja eteläsaari) ja lukuisista pienemmistä saarista. Pohjoissaarella on tulivuoria, kuumia järviä ja geysirejä. Eteläsaari on isompi ja siellä asuu noin neljäsosa maan väestöstä. Saarta jakaa pituudelta Etelä-Alppien vuorijono. Uusi-Seelanti sijaitsee kahden mannerlaatan lähenemiskohdassa, mikä aiheuttaa tulivuorien syntymisiä, geysirejä ja maanjäristyksiä. Maassa tapahtuu vuosittain noin 14 000 maanjäristystä, joista osa on voimakkaita. Koska Uusi-Seelanti on ollut eristäytynyt muusta maailmasta jo pitkään, saarella on erityinen eläimistö ja kasvisto. Alkuperäistä eläimistöä ja kasvistoa kuitenkin uhkaa vierasperäiset, leviävät lajit. Maalla on merkittävät vesivarat, esimerkiksi pohjavettä on riittävästi. Uuden-Seelannin ilmasto on vaihtelevaa: kylmästä ja märästä kuivaan ja subtrooppiseen.  

Historia

Uusi-Seelanti on yksi alueen uusimmista asutuista saarista. Ensimmäiset ihmiset saapuivat saarille noin 700 vuotta sitten. He olivat itäpolynesialaisia, jotka ajan myötä kehittivät oman kulttuurin. Heidät tunnetaan nykyään maoreina. Ensimmäinen tiedetty eurooppalainen, joka saavutti saaret, oli hollantilainen tutkimusmatkailija Abel Janszoon Tasman vuonna 1642. Eurooppalaiset palasivat vasta 120 vuotta myöhemmin, kun brittiläinen tutkimusmatkailija, kapteeni Cook kartoitti lähes koko rannikon. Hän julisti saarten kuuluvan Britannialle 1796. 1800-luvulla saapuivat lähetyssaarnaajat, jotka käännyttivät lähes koko maoriasutuksen. Lisäksi maahanmuuttajien tuoma peruna ja musketti muuttivat maorien maanviljelystä ja sodankäyntiä. Vuonna 1840 maoripäälliköt luovuttivat saaret brittiläisille Waitangin sopimuksella, joka takasi maoreille oikeuden maahan ja muuhun omaisuuteen. Maorit kuitenkin menettivät 1860- ja 1870-luvuilla sodissa suurimman osan maistaan eurooppalaisille maahanmuuttajille. 
Uusi-Seelanti saavutti ensin vuonna 1907 itsehallinnollisen dominion aseman. Vuonna 1931 maasta tuli itsenäinen valtio, jolla on Britannian kanssa yhteinen hallitsija. Maa kuuluu myös Kansainyhteisöön. Toisen maailmansodan jälkeen hyvinvointi alkoi kasvaa, mutta toisaalta sosiaalisia ongelmia alkoi kehittyä maorien keskuudessa. Maorit alkoivat jättää perinteistä maaseutuelämäänsä ja muuttaa kaupunkeihin etsimään töitä.

Ekologinen jalanjälki

1 2 5

2,6

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Uusi-Seelanti asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 2,6 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Uusi-Seelanti on parlamentaarinen demokratia ja Brittiläisen kansainyhteisön jäsen. Iso-Britannian hallitsija, kuningatar Elisabeth II:n on maan muodollinen päämies, jota Uudessa-Seelannissa edustaa kenraali-kuvernööri. Lainsäädäntövalta kuuluu parlamentille, jossa istuu 120 edustajaa. Parlamenttivaalit pidetään joka kolmas vuosi. Maoreilla on parlamentissa 7 paikan kiintiö.
 Toisen maailmansodan jälkeen maan johdossa ovat vuorotelleet konservatiivinen kansanpuolue ja vasemmistolainen työväenpuolue. Työväenpuolueen hallitusta kolme kautta (1999–2008) johtanut Helen Clark valittiin 2009  ensimmäisenä naisena YK:n kehitysohjelman UNDP:n pääjohtajaksi. 
Vuoden 2014 parlamenttivaalit voitti selvästi kansanpuolue (48 %) ja pääministeri John Key jatkaa kolmannelle kaudelle. Työväenpuolue sai vaaleissa 25 ja Vihreät 10 prosenttia äänistä.
 Maorien protestiliikkeen seurauksena perustettiin tuomioistuin, jossa tutkittiin mahdollisia Waitangin sopimuksen rikkomuksia. Keskustelua käydään edelleen sopimuksen asemasta sekä mahdollisista rikkomuksista ja korvauksista. 
Naiset saivat Uudessa-Seelannissa äänioikeuden ensimmäisenä maailmassa, jo 1893. Liberaalin pääministeri Richard Seddonin aikana (1893–1906) maasta luotiin maailman ensimmäinen hyvinvointivaltio. Peruskoulutus ja terveydenhoito olivat maksuttomia, ja käyttöön otettiin työttömyysavustus ja vanhuuseläke. Uudistukset ovat yhä voimassa. Uusi-Seelanti on haluttu muuttokohde Aasiassa ja Tyynenmeren saarilla. Aasialaisten osuuden väestöstä ennustetaan nousevan 13 prosenttiin vuoteen 2021 mennessä.
 Uusi-Seelanti osallistuu aktiivisesti YK:n rauhanturvaoperaatioihin.

Inhimillisen kehityksen indeksi

18

14 av 188

Uusi-Seelanti sijoittuu sijalle 14 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maataloustuotteet muodostavat suuren osan viennistä, mutta maa on 20 viime vuoden aikana kehittänyt talouttaan maataloudesta jalostukseen ja siitä palveluvaltaiseen tuotantoon päin. 
Merkittävämpiä maataloussektorinvientituotteita ovat liha, maitotuotteet, puutavarat, hedelmät ja vihannekset sekä kala. Maassa on 35 miljoonaa lammasta ja nautakarjaa 10 miljoonaa. 
Uusi-Seelanti on hyvin riippuvainen vapaasta kaupasta. Se on ensimmäinen länsimaa, joka solmi vapaakauppasopimuksen Kiinan kanssa vuonna 2008. Koneet ovat teollisuuden merkittävin vientiartikkeli. Tärkeimmät kauppakumppanit ovat Australia ja Kiina. Turismi on myös merkittävää. Saarivaltio täyttää merkittävän osan energiantarpeestaan vesivoimalla. Uusiutuvien energianlähteiden kirjo on laaja ja niitä kehitetään koko ajan lisää.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Uusi-Seelanti koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

4 860 642

Ihmistä maassa Uusi-Seelanti

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 8

1,9

lasta per nainen maassa Uusi-Seelanti

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5

5

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Uusi-Seelanti

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

12

46 420

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Uusi-Seelanti

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Uusi-Seelanti

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 7

6,8

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Uusi-Seelanti

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 1

9,1

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Uusi-Seelanti

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,0

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Uusi-Seelanti

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Uusi-Seelanti

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14

13,7

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Uusi-Seelanti

Tasa-arvo

Työ