[[suggestion]]
Vietnam
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Hanoi

Etniset ryhmät

vietnamilaiset 85,7 %, tàyt 1,8 %, muongit 1,5 %, khomet 1,5 %, nunit 1,1%, muut 5,3 % (1999)

Kieli

vietnam (virallinen kieli), englanti, ranska, kiina, khmer, vuoristoalueilla mon-khmer-kielet ja malaijilais-polynesialaiset kielet

Uskonto

perinteiset uskonnot 45,3 %, buddhalaisuus 16,4 %, kristillisyys 8,2 %, ei uskontoa 29,6 %, muut 0,5 %

Väkiluku

93 miljoonaa

Valtiomuoto

sosialistinen tasavalta

Pinta-ala

331 210 km2

Valuutta

Dong

BKT per asukas

11 553 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

2. syyskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Vietnam on etelä-pohjoissuunnassa yli 1600 km pitkä. Suurimmassa osassa maata on trooppinen ilmasto, johon vaikuttavat Aasian monsuunivuodenajat. Vaikka maa sijaitsee tropiikissa, ilmastoerot maan eri osien välillä ovat suuret. Etelässä lämpötilat ovat ympäri vuoden korkeat, mutta pohjoisessa talvet voivat olla hyvin koleita. Kolme neljäsosaa maasta on vuoristoa. Erityisen tunnettuja ovat rannikoilla merestä kohoavat kalkkikivivuoret. Maa on myös tunnettu vihreistä riisipelloistaan ja Mekong-joen leveästä suistosta, jossa kanavat ja joet virtaavat ristiin rastiin. Joet ovat nykyisin uhattuina. Niitä ympäröivät alueet kärsivät tulvista. Erityisesti Punainenjoki pohjoisessa tulvii usein yli uomansa. Joet ovat lisäksi saastuneita torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytön vuoksi. Ympäristöongelmat, esimerkiksi hakkuista johtuva maaeroosio ja makean veden suolaantuminen, aiheuttavat myös ongelmia maataloudelle.

Historia

Nykyisen Vietnamin pohjoisosassa oli 200 vuotta eaa. Kiinasta tulleiden vietnamilaisten Nam Vietin kuningaskunta, jonka Kiina valloitti 100 eaa. ja piti hallinnassaan yli tuhannen vuoden ajan. Etelässä, Mekong-joen suistossa oli 100-luvulla Intian hindulaisvaikutteinen kuningaskunta, jonka kambodžalaiset khmerit valtasivat 600-luvulla. Keski-Vietnamin cham-heimo sen sijaan säilytti itsenäisyytenä 1400-luvulle. Vietnamilaisten kapinointi kiinalaisia vastaan johti 900-luvulla oman kuningaskunnan, Dai Vietin (suuren vietin) perustamiseen. Kiina valtasi sen 1400-luvulla, mutta vietnamilaiset karkottivat kiinalaiset ja myös chamien alue liitettiin valtakuntaan. Se hajosi kahtia riitojen seurauksena, mutta 1800-luvun alueet yhdistyivät Vietnamiksi. Tämän jälkeen ranskalaiset ottivat alueen asteittaan hallintaansa. Eteläosasta tehtiin Ranskan siirtomaa, keski- ja pohjoisosasta Ranskan suojelualueita, jotka pian yhdistettiin Ranskan Indokiinaan. Vietnamilaiset halusivat yhteistä, vapaata maata ja kapinoivat. Kommunistinen Viet Minh oli vastarintaliikkeistä parhaiten organisoitunut. Toisessa maailmansodassa Japani miehitti Ranskan Indokiinan 1941 ja sen kukistuttua Viet Minhin johtaja Ho Tshi Minh julisti Vietnamin itsenäiseksi demokraattiseksi tasavallaksi. Ranska otti kuitenkin haltuunsa Etelä-Vietnamin, eikä tunnustanut pohjoista tasavaltaa. Seurasi ensimmäinen Indokiinan sota 1946–54. Sodan lopputuloksena Vietnam jakautui kahtia – sosialistiseen Pohjois-Vietnamiin ja antikommunistiseen Etelä-Vietnamiin, jota Yhdysvallat tuki sotilaallisesti 1960-luvun alusta kommunismin leviämisen estämiseksi. Etelä-Vietnamiin oli vuonna 1960 perustettu Etelä-Vietnamin kansallinen vapautusrintama FNL, jota Pohjois-Vietnam tuki. Tuhotakseen FNL:n amerikkalaiset pommittivat raskaasti Etelä-Vietnamin maaseutuja ja Pohjois-Vietnamia. Amerikkalaiset myös levittivät viidakkoon kasvimyrkkyä, josta Vietnamissa kärsitään yhä, kuten myös räjähtämättömistä ammuksista. Sota levisi myös naapurimaihin Kambodžaan ja Laosiin Yhdysvaltain yrittäessä tuhota FNL:n huoltoreitit. 1973 solmittiin aselepo ja amerikkalaisjoukot poistuivat. Vuonna 1975 FNL ja Pohjois-Vietnam valloittivat Etelä-Vietnamin pääkaupunki Saigonin ja seuraavana vuonna maat yhdistettiin Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi. Vietnamin sodan julmuudet siviilejä kohtaan herättivät kohua ympäri maailmaa. On arvioitu, että jopa 5 miljoonaa ihmistä kuoli sodassa, heistä 60 000 oli amerikkalaisia sotilaita.
 Vietnam hyökkäsi rajaselkkausten vuoksi Kambodžaan 1978 ja syrjäytti Pol Potin johtaman punakhmerien hirmuhallinnon. Samassa yhteydessä Vietnam kävi lyhyen sodan myös Kiinan kanssa, ja maiden tulehtuneet välit saivat lähes miljoona etnistä kiinalaista – lähinnä kauppiaita ja yksityisyrittäjiä – pakenemaan Vietnamista.

Ekologinen jalanjälki

1 2

1,3

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Vietnam asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,3 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Vietnam on sosialistinen tasavalta, jossa valta on keskitetty kommunistiselle puolueelle. Parlamentin (kansalliskokous) 500 jäsentä valitaan yleisillä vaaleilla joka 5. vuosi, ja se valitsee keskuudestaan presidentin joka 5. vuosi. Presidentti on valtionpäämies ja asevoimien päällikkö. Hän nimittää pääministerin ja tämän ehdotuksesta muut ministerit, valinnat vahvistaa parlamentti. Truong Tan Sang valittiin presidentiksi vuonna 2011. 
Vaikka kommunistinen puolue on uudistanut hallintojärjestelmää ja oikeuslaitosta sekä vapauttanut taloutta, poliittisesta vallasta luopumisesta ei ole näkynyt merkkejä. Maan vallanpitäjiä syytetään ihmisoikeusrikoksista. Poliittinen kritiikki vaimennetaan, toisinajattelijoita vangitaan ja tuomitaan näytösoikeudenkäynneissä. Sananvapautta ei ole ja sensuuri on käytössä, mm. Facebook on ajoittain suljettu. Uudistusten ansiosta köyhyydessä elävien ihmisten määrä on vähentynyt voimakkaasti, mutta elintasoerot maaseudun ja kaupunkien välillä ovat suuret. Työttömyys on virallisesti hyvin pientä, mutta suuri väestönkasvu luo paineita uusien työpaikkojen luomiselle. Väestö kasvaa noin miljoonalla vuodessa.

Inhimillisen kehityksen indeksi

14

117 av 188

Vietnam sijoittuu sijalle 117 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Vietnam on pyrkinyt uudistamaan keskusjohtoista talouttaan vuodesta 1986 lähtien, ja talous on tätä nykyä hyvin monipuolinen. Maatalouden osuus BKT:sta on pudonnut viidennekseen ja teollisuustuotannon noussut yli 40 prosenttiin. Lähes puolet työvoimasta työskentelee kuitenkin yhä alkutuotannossa. Maa on omavarainen ruoantuotannon suhteen ja maataloustuotteita myös viedään ulkomaille. Vietnam on maailman suurimpia riisinviejiä ja myös merkittävä kahvin, cashewpähkinöiden ja äyriäisten viejä. 
Yli 10 vuoden neuvottelujen jälkeen Vietnam pääsi jäseneksi maailma kauppajärjestö WTO:hon vuonna 2007. Jäsenyys merkitsi vientiteollisuudelle kasvaneita markkinoita ja ulkomaisten sijoittajien tuloa maahan halvan työvoiman ja kasvavien kotimarkkinoiden vuoksi. Valtion omistamien yritysten osuus BKT:sta on yhä suuri, noin 40 prosenttia.
 Tärkeimpiä teollisuustuotteita ovat elintarvikkeet, vaatteet, jalkineet, koneet, kaivosteollisuus, sementti, kemikaalit ja lannoitteet, lasi, renkaat, öljy, hiili, kännykät, teräs ja paperi. Tärkeimpiä vientituotteita ovat vaatteet, jalkineet, elektroniikka, äyriäiset, raaka-öljy, riisi, kahvi, puunjalostustuotteet ja koneet. Merkittävin kauppakumppani on Yhdysvallat. Talouskasvu oli vuoteen 2013 sitä edeltävien 20 vuoden aikana keskimäärin 7,5 % vuodessa ja sittemminkin viiden prosentin luokkaa. Halvan työvoiman lisäksi maassa on merkittäviä luonnonvaroja, mm. antrasiittia, öljyä sekä rusko- ja kivihiiltä. Talouskasvua haittaavat byrokratia ja korruptio.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Vietnam koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

98 168 829

Ihmistä maassa Vietnam

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 0

2,0

lasta per nainen maassa Vietnam

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21

21

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Vietnam

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

3

11 553

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Vietnam

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

7 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Vietnam

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4

3,5

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Vietnam

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 7

9,7

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Vietnam

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Vietnam

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 6

9,58

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Vietnam

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

12,9

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Vietnam

Tasa-arvo

Työ