[[suggestion]]
Yhdistyneet arabiemiirikunnat
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Abu Dhabi

Etniset ryhmät

emiraattilaiset 19 %, muut arabit ja iranilaiset 23 %, eteläaasialaiset 50 %, muut siirtolaiset (mukaan lukien länsimaalaiset ja itäaasialaiset) 8 %

Kieli

arabia, persia, englanti, hindi, urdu

Uskonto

muslimit 96% (shiia 16%), muut (mukaan lukien kristityt, hindut) 4%

Väkiluku

5,6 miljoonaa

Valtiomuoto

liittovaltio

Pinta-ala

83 600 km2

Valuutta

UAE-dirhami

BKT per asukas

66 766 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

2. joulukuuta

Muut maasivut

Maantiede

Yhdistyneet arabiemiirikunnat sijaitsevat Persianlahden eteläisellä rannalla Arabian niemimaan koillisosassa. Maa rajautuu itäisessä osassa Omaninlahteen. Suurin osa rannikosta koostuu suolapannuista eli hauraista suolatasangoista, jotka jatkuvat pitkälle sisämaahan. Persianlahdella on useita saaria, joiden omistuksesta Arabiemiirikunnat kiistelevät Iranin ja Qatarin kanssa. Maan itäosissa sijaitsee vuoristo, joka ulottuu 2500 metriin. Arabiemiirikuntien pinta-alasta suurin osa on hiukka-aavikkoa, joka lännessä ja etelässä rajoittuu Saudi-Arabiaan ja idässä Omaniin. Vain alle 1 prosentti on viljelykelpoista maata. Hiukka-aavikolla sijaitsee hiekkadyynejä ja muutamia tärkeitä keitaita, joiden vesilähteet ovat mahdollistaneet pysyvän asutuksen ja viljelyn. Hiukka-aavikoilla on satunnaisia voimakkaita hiekkamyrskyjä. Arabiemiirikuntien merkittävimmät kaupungit ovat Persianlahden rannalla. Ilmasto on yleisesti kuumaa ja kuivaa, erityisesti heinä- ja elokuussa rannikkoalueella. Rannikkoalueella sataa vain vähän ja sateet ajoittuvat kesäkuukausille. Arabiemiirikuntien merkittävämpänä ongelmana on makean veden puute.

Historia

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien alueella oli asutusta jo 5500 eaa. Alueen asutus muuttui pysyväksi ja laajeni kaupankäynnin ansiosta. Ensimmäiset kauppasuhteet rakentuivat kamelikaravaanien varaan, myöhemmin myös meriliikenteen. Tarinoiden mukaan profeetta Muhammed julisti vuonna 630 alueen islaminuskoiseksi. Aluetta hallitsivat portugalilaiset 1500-luvulta Vasco da Gaman tutkimusmatkojen jälkeen 150 vuotta, jonka jälkeen alueen valloitti turkkilaisten Osmanien (Ottomaanien) valtakunta. Se ei pystynyt kuitenkaan hallitsemaan rannikkoa, jota brittiläiset alkoivat kutsua 1700-luvulla ”merirosvorannikoksi”. 1800-luvun lopulla alueesta tuli Britannian suojelualue. Britannia vetäytyi alueelta vuonna 1971, minkä seurauksena syntyivät Bahrainin ja Qatarin itsenäiset valtiot. Seitsemän muuta emiirikuntaa Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujaira, Šardža ja Umm al-Qaiwain perustivat yhteisen valtion nimeltä Yhdistyneet Arabiemiirikunnat vuonna 1971. Seuraavan vuonna siihen liittyi Ra’s al-Khaima.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 4 5 2

5,3

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Yhdistyneet arabiemiirikunnat asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 5,3 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

1960-luvun alkupuolelta lähtien Yhdistyneet arabiemiirikunnat ovat olleet yksi merkittävimmistä öljynviejämaista. Öljytuloilla on luotu korkea elintaso,  mutta poliittisesti maa on edelleen hyvin autoritäärinen. Arabiemiirikuntia hallitsee korkein neuvosto, johon kuuluvat kunkin emiirikunnan johtajat. Neuvosto valitsee presidentin ja varapresidentin joka viides vuosi. Vaikka järjestely on epävirallinen, presidenttiys periytyy käytännössä Abu Dhabin Al Nahyanin klaanin sisällä ja pääministeriys on varattu Dubain Al Maktum -klaanille. Presidentti nimittää ministerineuvoston. Kaikista emiraateista koottu  40-jäseninen Kansallinen liittoneuvosto (Majlis al-Ittihad al-Watani) tarkastaa ehdotetut lait. Emiirit nimittävät 20 jäsentä, ja vuodesta 2006  liittoneuvoston 20 jäsentä on valittu vaaleilla. Äänioikeutettuja oli vajaa 130 000. Poliittiset puolueet on kielletty. Arabikevään 2011 jälkeen myös emiraateissa oli kuohuntaa, mutta se tukahdutettiin ja islamistiryhmiin kuuluneita vangittiin. 
Maa on Persianlahden alueen vapaamielisimpiä. Islamilaisuuden shiiasuuntaus on vallitseva uskonto, mutta myös muita uskontoja suvaitaan. Elintaso on korkea, mutta se ei koske maassa olevia noin neljää miljoonaa Intiasta, Pakistanista, Filippiineiltä ja Nepalista lähtöisin olevaa 
siirtotyöläistä. He työskentelevät lähinnä rakennuksilla ja kotiapulaisia, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan usein orjuutta muistuttavissa oloissa.

Inhimillisen kehityksen indeksi

17

30 av 188

Yhdistyneet arabiemiirikunnat sijoittuu sijalle 30 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Arabiemiirikunnat ovat pyrkineet vähentämään riippuvuutta öljystä ja monipuolistamaan talouttaan. Öljyn ja kaasun osuus BKT:sta onkin saatu puristettua 25 prosenttiin. Viennistä öljy ja kaasu muodostavat yhä suurimman osan. Erityisesti Dubai on matkailun ja vapaan kaupan voimalla kohonnut koko Persianlahden liikekeskuksen asemaan. Bisnes- ja rakennussektori ovat myös  kasvaneet merkittävästi, kun ulkomaalaisille yrityksille on avattu verovapaita alueita. 
Tärkeimpiä kauppakumppaneita ovat Japani, Intia, Iran, Kiina ja Yhdysvallat.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Yhdistyneet arabiemiirikunnat koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

9 991 083

Ihmistä maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 3

1,4

lasta per nainen maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7

7

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

17

66 766

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

4 2 3 4 5
6 7 8 9 10

0

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 2

19,3

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 6

9,55

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13,5

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Tasa-arvo

Työ