[[suggestion]]
Yhdistyneet arabiemiirikunnat
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Abu Dhabi

Etniset ryhmät

Emiirikuntien arabiväestö 12%, intialaiset 38%, egyptiläiset 10%, bangladeshilaiset 10%, pakistanilaiset 9%, filippiiniläiset 6%, muut 15% (2015)

Kieli

Arabia (virallinen kieli), hindi, urdu, englanti, persia, malajalam, filippiiniläinen tagalog, pashtu

Uskonto

Muslimit 76% (valtionuskonto), kristityt 9%, muut 16%

Väkiluku

9 991 083 (2022)

Valtiomuoto

Liittovaltio

Pinta-ala

83 600 km2

Valuutta

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien dirhami

BKT per asukas

87 729 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

2. joulukuuta

Muut maasivut

Maantiede

Yhdistyneet arabiemiirikunnat sijaitsee Arabian niemimaan itäosassa Persianlahden ja Omaninlahden rannalla. Liittovaltioon kuuluu seitsemän emiirikuntaa: Abu Dhabi, Dubai, Ajman, Fujairah, Sharjah, Umm al-Qaiwain ja Ras al Khaimah. Rajanaapurina on lännessä ja etelässä Saudi-Arabia, idässä Oman.

Valtaosa Yhdistyneistä arabiemiirikunnista on alavaa maata. Rannikoilla on hiekkarantoja ja kivisiä niemiä, pitkiä suolapannujen kielekkeitä, särkkiä ja pieniä saaria. Rantakaupunkien edustalla merelle kurkottaa aallonmurtajia. Asutusta varten on rakennettu keinotekoisia niemiä ja saaria. Öljysatamia on sekä Persianlahden että Omaninlahden puolella. Sisämaa on karua aavikkoa. Hiekkakinosten keskellä on harvoja keitaita, joiden vesilähteiden ympärille on syntynyt kyliä pienine viljelymaineen. Viljelijät kasvattavat taateleita, sekä vihanneksia kastelun avulla.

Maan itäosassa Omanin rajalla on Hajarin vuoriketju. Korkeimmat huiput kohoavat noin 2000 metriä merenpinnasta. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa on lämmin ilmasto, rannikolla kostea ja aavikolla kuiva. Tasankojen helteessä lämpötila nousee 40 asteen yläpuolelle. Vuorilla on viileämpää. Aavikon luonto on niukka. Eläimiä on vähän. Jebel Hafitin suojelualueella emiirikuntien itäosan vuoristossa on vielä aavikkoilveksiä, gaselleja sekä arabiantareja, erittäin uhanalaisia vuohieläimiä. Alueella aikaisemmin eläneet leopardit ovat jo kadonneet.

Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa on useita suojeltuja vuorovesilahtia ja kosteikkoja, joissa tavataan flamingoja, haikaroita ja kuireja. Läheisillä merialueilla elää delfiinejä ja kilpikonnia. Rannikoilla on jo niin tiheä asutus ja elinkeinotoiminta on niin tiivistä, että alkuperäisluonnolle on vähän tilaa. Kalastus on tärkeä elinkeino, mutta liikapyynti verottaa kalakantoja.

Historia

Hajarin vuoriston Jebel Fayasta on löydetty yli 100 000 vuotta vanhoja kivikirveitä ja -kaapimia. Arabian niemimaa on aikaisemmin ollut kosteampi ja vehreämpi kuin nyt. Persianlahden rannikolla on ollut asutusta ja kauppakaupunkeja jo 5000 vuotta sitten. Kauppaa on eri aikoina käyty Persian, Intian, Kreikan ja Rooman kanssa. Persianlahden rannikolta vietiin ulkomaille Hajarin vuoristosta kaivettua kuparia. Islamin uskonto levisi alueelle 600-luvulla. 1500-luvulla Portugali hallitsi rannikon satamia. Helmien sukeltaminen oli tuottoisa elinkeino. Osmanien/ottomaanien valtakunta ulottui 1600-luvulla nykyisten emiirikuntien alueelle. Euroopassa seutu tunnettiin Merirosvorannikon nimellä.

1800-luvulla Iso-Britannian laivasto ryhtyi sotatoimiin merirosvouksen lopettamiseksi. Vuonna 1892 Iso-Britannia alisti arabiemiirikunnat hallintaansa protektoraatiksi. 1930-luvulla alueella alettiin etsiä öljyä. Öljyn vienti käynnistyi 1960-luvulla. Brittiläinen hallinto vetäytyi emiirikunnista 1970-luvun alussa. Vuonna 1971 Abu Dhabi, Dubai, Ajman, Fujairah, Sharjah, Umm al-Qaiwain muodostivat itsenäisen liittovaltion. Ras al Khaimah yhtyi valtioliittoon vuonna 1972. Abu Dhabi ja Dubai ovat selvästi isompia, vauraampia ja monin tavoin vahvempia kuin muut emiirikunnat. Dubai on vilkas kansainvälinen kauppa- ja talouskeskus. Abu Dhabin alueella on valtaosa emiirikuntien öljystä. Liittovaltion hallitus pyrkii nykyisin vahvistamaan emiirikuntien arabiväestön tunnetta yhteisestä kansalaisuudesta. Samaan aikaan maassa asuu suuri määrä vierastyöläisiä ja heidän lapsiaan, jotka eivät ole minkään maan kansalaisia.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 4 7

4,8

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Yhdistyneet arabiemiirikunnat asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 4,8 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Yhdistyneet arabiemiirikunnat ei ole demokratia. Alueen väestö on satojen vuosien ajan kuulunut kukin omaan sukuunsa, heimoonsa ja klaaniinsa. Suurimmat ja vahvimmat suvut ovat olleet alueensa hallitsijoita. Kussakin emiirikunnassa valta on perinnöllistä. Hallitsijasuvun jäsenet valitsevat uudet johtajat perheen sisältä. Liittovaltion korkeimmassa neuvostossa istuvat seitsemän hallitsijasuvun jäsenet valitsevat Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentin ja varapresidentin joka viides vuosi. Käytännössä presidentin viran katsotaan kuuluvan suurimman emiirikunnan Abu Dhabin al Nahyanin klaanille ja varapresidentti valitaan Dubain al Maktumin suvusta. Emiirikunnissa ei ole poliittisia puolueita.

Valtaosa emiirikunnissa asuvista ihmisistä on ulkomaalaisia vierastyöläisiä. Kotimaisen arabiväestön osuus on vain 15% maan kaikista asukkaista. Emiirikuntien turvallisuusjoukot harjoittavat tarkkaa ja ankaraa valvontaa. Hallituksen arvostelijat saavat nopeasti rangaistuksen. Emiirikuntien hallitsijat pelkäävät ääri-islamismin leviämistä. Maassa on toiminut Muslimiveljeskuntaan kuuluneita ryhmiä. Pienen maan suuret öljytulot antavat hallitukselle mahdollisuuden jakaa kantaväestölle taloudellista hyvinvointia. Emiirikunnissa on käynnissä monia tukiohjelmia, jotka rahoittavat ihmisten asumista, koulutusta ja terveydenhoitoa. Vierastyöläiset ovat tuntuvasti huonommassa asemassa. Heillä ei ole sosiaaliturvaa eikä kansalaisoikeuksia. Heitä käytetään hyväksi. He joutuvat sukupuolisen häirinnän ja väkivallan kohteiksi.

Emiirikuntien naiset ovat nykyisin keskimäärin paremmin koulutettuja kuin miehet. Naiset perustavat omia yrityksiä. Vuonna 2020 kaksi kolmasosaa valtionhallinnon työntekijöistä oli naisia. Kaiken kaikkiaan naiset kuitenkin osallistuvat työelämään paljon vähemmän kuin miehet. Korkeimpien tasojen päätöksenteko toimii vanhojen valtarakenteiden mukaan demokratiasta välittämättä, mutta muutoin yhteiskunnassa edistetään teknologian ja tuottavuuden kehitystä. Riippuvuutta öljytuloista on vähennetty rakentamalla meri- ja lentoliikenteen verkostoja sekä kauppa- ja pankkipalveluita. Muita kasvualoja ovat matkailu ja luovan talouden piiriin kuuluvat elinkeinot. Rahaa sijoitetaan paljon myös geeniteknologiaan ja tekoälytutkimukseen. Vuonna 2021 Yhdistyneet arabiemiirikunnat juhlisti itsenäisyytensä 50-vuotispäiviä asettamalla luotaimen Marsia kiertävälle radalle. Luotain laukaistiin Japanista vuonna 2020. Sitä ohjataan Dubain avaruuskeskuksesta. Satelliitin kaltainen luotain tekee havaintoja Marsin kaasukehästä, säästä ja ilmastosta.

Inhimillisen kehityksen indeksi

18

25 / 188

Yhdistyneet arabiemiirikunnat sijoittuu sijalle 25 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Yhdistyneet arabiemiirikunnat on vauras maa. Runsaiden öljyesiintymien tuottamilla tuloilla maan talous on kasvanut 25 vuodessa 46 miljardista dollarista (1995) 412 miljardiin dollariin (2019). Viime vuosien aikana emiirikuntien tavoitteena on ollut tuotantorakenteen monipuolistaminen, jotta maa ei olisi liian riippuvainen öljyn viennistä. Teollisuus ja palveluelinkeinot ovat kasvaneet. Yhdistyneet arabiemiirikunnat pyrkii nyt edistämään teknologian ja innovaatioiden kehitystä. Vuonna 2021 emiirikuntien talous kasvoi 3,8%. Vuonna 2019 vain yksi sadasosa väestöstä sai toimeentulonsa maataloudesta, 34% työvoimasta oli teollisuuden tehtävissä ja 64% palvelualoilla. Emiirikunnissa on yli 40 vapaatuotantoaluetta, mihin ulkomaiset yritykset voivat sijoittaa teollisuuden, kaupan sekä muiden alojen toimintojaan ilman, että niiden tarvitsee maksaa tulleja tai veroja.

Suuri osa emiirikuntien elintarvikkeista tuodaan ulkomailta. Ankaran kuivuuden oloissa vesihuollon järjestäminen on vaikea tehtävä. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa toimii jo 70 suolanpoistolaitosta, jotka erottavat merivedestä makeaa vettä juoma- ja käyttövedeksi. Sadevettä kerätään patoaltaiden avulla. Yli 85% emiirikuntien työvoimasta on ulkomaalaisia siirtotyöläisiä. Suurin osa heistä on huonosti palkattuja, vailla kansalaisoikeuksia ja sosiaaliturvaa. Yhdistyneet arabiemiirikunnat houkuttelee nykyisin maahan geeniteknologian ja tekoälyn asiantuntijoita. Samaan aikaan tavoitteena on kohentaa oman väestön ammattitaitoja ja koulutusta.

Vuonna 2020 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien viennin arvo oli 216 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli 214 miljardia dollaria. Raakaöljy, öljynjalosteet ja kaasu tuottivat kolmasosan viennin arvosta. Muita vientituotteita olivat koneet ja laitteet 17%, kulta 13%, timantit, korut ja jalokivet 6% sekä ajoneuvot 3%. Suurimpia vientimaita olivat Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Japani ja Irak. Tärkeimmät tuontimaat olivat Kiina, Intia, Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Saksa. Vuonna 2020 matkailun tuottamat tulot olivat 25 miljardia dollaria. Yhdistyneiden arabiemiirikuntien hotelleissa majoittui 19 miljoonaa vierasta.

Kartat

Tilastot

Maan Yhdistyneet arabiemiirikunnat tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

9 516 871

Ihmistä maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 3

1,4

lasta per nainen maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6

6

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

Ei tilastoja saatavilla

87 729

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

4 2 3 4 5
6 7 8 9 10

0

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 2

20,3

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,81

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13,5

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Tasa-arvo

Työ