[[suggestion]]
ISIS

ISIS:n synty

Kesäkuussa 2014 jihadistiryhmä ISIS ilmoitti, että se on perustanut islamilaisen kalifaatin haltuunsa ottamille alueille. Heti saman vuoden elokuussa Yhdysvallat käynnisti ilmaiskut järjestöä vastaan pysäyttääkseen sen etenemisen. Iskut jatkuvat edelleen ja Yhdysvaltojen johtamaan koalitioon on liittynyt muun muassa Britannia, Ranska, Bahrain, Jordania, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

ISIS:n perustaminen liittyy olennaisesti Irakissa vuonna 2003 käytyyn sotaan, jota Yhdysvallat liittolaisineen johti. Sodan päämääränä oli syöstä Irakin diktaattori Saddam Hussein vallasta, sillä Yhdysvallat uskoi, että Hussein piilotteli maassaan joukkotuhoaseita. Sodan yllykkeenä toimivat Yhdysvalloissa syyskuun 11. päivänä 2001 tehdyt al-Qaidan terrori-iskut.

Irakin sota johti Saddam Husseinin syrjäyttämiseen. Diktaattorin kukistumisen jälkeen Irakin uusi hallitus muodostui shiienemmistöiseksi, kun Husseinin Baath-hallinto oli puolestaan suosinut sunneja, jotka ovat maassa vähemmistö. Muutos valtasuhteissa aiheutti konfliktin maan shiiaenemmistön ja sunnivähemmistön välille. Shiiojen, sunnien ja Irakia miehittävien länsimaiden välinen jännite loi pohjan myös ISIS:n syntymiselle. (Lue lisää Irakin sodasta)

ISIS erotetaan al-Qaidasta

Irakin hallitus on taistellut ISIS-taistelijoita vastaan siitä saakka, kun järjestö perustettiin vuonna 2003. Jihadistijärjestö on onnistunut nostattamaan suosiotaan erityisesti Irakin sunnivähemmistön sekä Syyrian puolella Bashir al-Assadin hallinnon syrjimien muslimien keskuudessa. (Lue lisää Syyrian sisällissodasta)

ISIS oli alunperin osa al-Qaida-terroristijärjestöä, ja kutsuikin itseään Irakin al-Qaidaksi. Helmikuussa 2014 ISIS ja Syyrian vastaava ryhmittymä al-Nusret ottivat kuitenkin yhteen, minkä seurauksena al-Qaidan johto päätti tukea al-Nusretia ja erotti ISIS:n keskuudestaan.

 

Ideologia

ISIS-järjestön ideologiassa on erottamisesta huolimatta edelleen paljon yhtäläisyyksiä Al-Qaidan kanssa. ISIS:n päätavoite on kuitenkin perustaa islamilainen valtio samanaikaisesti, kun se taistelee vihollista vastaan. ISIS on lisäksi hyvin vihamielinen shiioja kohtaan. Jihadistiryhmittymä kommunikoi aktiivisesti internetin välityksellä ja kehottaa muslimeja eri puolilla maailmaa tukemaan järjestöä tai jopa muuttamaan uuteen islamilaiseen valtioon.

ISIS otti haltuunsa maa-alueita Syyriasta ja Irakista vuoden 2014 aikana. Yhdysvaltain sitä vastaan tekemät ilmaiskut toisaalta heikensivät järjestöä sotilaallisesti, toisaalta vahvistivat sitä poliittisesti kannattajiensa keskuudessa.

ISIS:n toiminnassa on kyse ennen kaikkea taistelusta maa-alueista ja vallasta. Kyse on kuitenkin myös ideologiasta. ISIS on julistanut perustaneensa islamilaisen valtion, kalifaatin. Kalifaatti on historiallinen nimitys islaminuskoiselle valtiolle ja sillä on symbolista merkitystä. Kalifaattia johtaa kalifi, jonka uskotaan olevan profeetta Muhammedin seuraaja. Kalifilla on niin poliittista kuin uskonnollistakin valtaa. Kalifaatissa noudatetaan islamilaista sharia-lakia.

Tällä tavoin ISIS:n ideologia pyrkii nojautumaan historiallisiin seikkoihin. ISIS väittää perustaneensa oikean kalifaatin ja tämä on todistettu järjestön sotilaallisen menestyksen avulla. ISIS:n johtaja, Abu Bakr al-Baghdadi, väittää olevansa oikea kalifi, mutta vain harvat maailman muslimeista todellisuudessa tunnustavat hänet sellaiseksi, tai ISIS:ä oikeaksi kalifaatiksi.

Ääri-ideologia selittää myös osaltaan ISIS-järjestön äärimmäisen brutaalin voimankäytön. Järjestö on muun muassa julkisesti ristiinnaulinnut ihmisiä aiheuttaakseen pelkoa ympäristössään. Järjestön ideologian mukaan valta, hallitseminen ja sotilaallinen menestys vievät lähemmäksi jumalaa. ISIS on mestannut Syyriassa myös ulkomaalaisia ja ladannut videokuvan tapahtumasta internetiin kaikkien nähtäväksi.

 

Ulkomailta rekrytoidut taistelijat

Kansainvälistä lehdistöä on puhuttanut runsaasti Syyrian ja Irakin ulkopuolelta vapaaehtoisiksi taistelijoiksi rekrytoidut, pääosin nuoret miehet. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA arvioi syyskuussa 2014, että Syyriassa ja Irakissa toimii 20 000 - 31 500 ISIS-taistelijaa. Iso osa heistä on peräisin ulkomailta. ISIS:n uskotaan toimivan ympäri maailmaa ainakin 18:ssa maassa, ja 86:sta maasta arvioidaan lähteneen 27 000 ihmisitä taistelijoiksi ISIS:n joukkoihin, yli puolet heistä Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta. Suuri osa ulkomailta tulevista taistelijoista rekrytoidaan myös entisistä neuvostomaista ja Balkanin maista, mutta myös muualta Euroopasta. Myös Suomesta uskotaan lähteneen nuoria miehiä ISIS-taistelijoiksi.

Maaliskuussa 2015 ISIS ilmoitti aloittaneensa yhteistyön islamistisen terroristijärjestö Boko Haramin kanssa. Boko Haram toimii Nigeriassa ja on vastuussa useista julmista terroriteoista ja sieppauksista. (Lue lisää Nigerian konfliktista)

ISIS on puolestaan jatkanut iskujaan Syyrian ja Irakin lisäksi muun muassa Libyassa ja Jemenissä. Erityisesti Syyrian ja Irakin siviilit ovat joutuneet kärsimään mittavasti ISIS:n iskuista, joskaan tarkkoja uhrilukuja ei ole tiedossa.

ISIS:n toiminnan rahoitus

Yhdysvaltain viranomaislähteiden (U.S. Treasury) mukaan ISIS voi tienata jopa miljoona dollaria (USD) viikossa myymällä öljyä valtaamiltaan alueilta. Ilmaiskuja ISIS:ä vastaan on suunnattu öljykentille, ja ilmaiskujen uskotaan vähentävän ISIS:n öljystä saamia tuloja. YK vaatii, ettei ISIS-järjestön kanssa saa käydä öljykauppaa, sillä järjestö rahoittaa toimintaansa valloittamiensa alueiden öljyresurssien avulla.

Vuonna 2014 ISIS sai miljoonia dollareita kiristämällä paikallisia siviilejä, jotka asuivat ISIS:n valtaamilla alueilla, sekä arviolta 20 miljoonaa (USD) lunnasrahoja kidnappauksista. ISIS on kuitenkin myös tappanut kymmeniä panttivankeja ja usein käyttäneet videomateriaalia mestauksista propagandakeinona.

Eurooppaan kohdistuneet iskut

Viime vuosina ISIS on iskenyt myös Euroopassa. ISIS iski Pariisissa perjantaina marraskuun 13. päivänä 2015 useisiin kohteisiin tuhoisin seurauksin. ISIS:n tekemissä, tarkasti koordinoiduissa iskuissa sai surmansa yli 130 ihmistä. ISIS:n johdon rooli iskujen suunnittelussa ja toteutuksessa on edelleen epäselvä. Pariisin tapahtumat kuitenkin johtivat yhä pahenevaan pelon ja epäluulon ilmapiiriin Euroopan maissa ja näin tukivat ISIS:n strategista päämäärää vastakkainasettelun ja pelon lietsomiseksi.

Ranska tehosti Pariisin iskujen jälkeen pommituksiaan ISIS:ä vastaan Lähi-idässä.

Jo kahden kuukauden päästä, 12.1.2016, Turkin Istanbulissa tehdyssä terrori-iskussa kuoli kymmenen ihmistä. Istanbulin suosittujen turistinähtävyyksien lähellä tehdyssä räjähdeiskussa kuolleista yhdeksän oli kansalaisuudeltaan saksalaisia. Turkin pääministeri julisti jo samana päivänä, että iskun takana oli ISIS. ISIS:n epäillään olevan myös muiden vuoden 2016 aikana Turkissa tapahtuneiden hyökkäysten takana. 

Maaliskuun 22. päivänä 2016 Belgian pääkaupungissa Brysselissä kuoli yli 30 ihmistä ja loukkaantui satoja ihmisiä Brysselin kansainvälisellä lentokentällä ja metroasemalla tapahtuneissa räjähdyksissä. ISIS ilmoittautui myös näiden iskujen tekijäksi.

Nykytilanne (2017)

Viimeisen vuoden aikana (2016) ISIS:n hallitsemat alueet Irakissa ja Syyriassa ovat pienentyneet noin neljänneksellä. Kesällä 2014 ISIS valtasi Mosulin kaupungin vauhdilla. Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki ja ennen ISIS:n valtaa sen väkiluku oli noin kaksi miljoonaa. Tämänhetkinen (helmikuu 2017) polttopiste on juuri Mosulin kaupunki, ja taistelu siitä, kuka kaupunkia hallitsee. Mosulin sanotaan olevan jihadistiryhmä ISIS:n viimeinen merkittävä urbaani tukikohta ja sillä on erityistä arvoa ISIS:lle, sillä ISIS:n johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julisti juuri Länsi-Mosulissa sijaitsevassa vanhassa moskeijassa ISIS:n kalifaatin perustetuksi. 

Tammikuussa Irakin armeija liittolaisineen hääti ISIS:n Mosulin kaupungin itäosista viikkojen taisteluiden jälkeen. YK:n mukaan noin 200 000 ihmistä lähti pakoon Mosulista operaation alettua lokakuussa 2016, ja noin neljännes on palannut takaisin. Helmikuun lopussa Irak käynnisti sotilasoperaation Länsi-Mosulin valtaamiseksi. Länsi-Mosulissa arvioidaan olevan noin 750 000 ihmistä loukussa, joista 350 000 on lapsia.

ISIS on hallinnut Mosulia vajaat kolme vuotta, ja ennen Irakin armeijan aloittamaa takaisinvaltausta ISIS:llä arvioitiin olevan Mosulissa noin 6000 taistelijaa, mutta tällä hetkellä arvio vaihtelee 2000-5000 taistelijan välillä. Irakin armeijalla ja sen liittolaisilla on Mosulin takaisinvaltauksessa suuri materiaalinen ja miehistöylivoima, ja operaation sotilaiden määrä nousee jopa 100 000 asti. Vaikeaksi hyökkäyksen tekee kuitenkin se, että vanhassa Mosulin kaupungissa kapeilla kaduilla on mahdoton ajaa sotilasajoneuvoilla, ISIS:n tarkka-ampujat ovat valmiudessa koko ajan, ja kaupunkiin on piilotettu maamiinoja. Irakin hallinnon joukkojen odotetaan kuitenkin saavan Mosul hallintaansa ennen vuoden 2017 puoltaväliä.

Helmikuun lopussa 2017 Irakin armeija onnistui valtaamaan Mosulin lentokentän ja sen vieressä sijaitsevan sotilastukikohdan, ja armeija onnistui murtautumaan ensimmäistä kertaa Länsi-Mosulin esikaupunkeihin.